6. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äripäeva raamatuklubi soovitab: Loovuse kompanii

Pixari kaasasutaja ja juhi Ed Catmulli raamat pakub meile esimest korda võimalust vaadata otse animafilmide tootja Pixar Animationi südamesse. Raamatus hargneb ühest küljest lahti Pixari lugu: kuidas jõuti maailma kõigi aegade ühtede edukaimate filmide loomiseni. Teisest küljest aga avab see raamat sügavuti sellised juhtimispõhimõtted, mis võimaldavad üles ehitada loomingulise keskkonna ning tuua inimestes välja nende tõelised võimed ja kõige parema mina.

Autorid: Ed Catmull, Amy Wallace

Tutvustus

Ed Catmull räägib avameelselt meile kõigile tuntud ja hulgaliselt auhindu võitnud filmide saamise loost. Geniaalsed asjad ei sünni iseenesest, valmiskujul tühjale kohale. Kõigepealt on vaja luua soodne pinnas ning siis kanda vastse uustulnuka eest väga palju hoolt. Tuleb leppida sellega, et ta on tõenäoliselt algul inetu pardipoeg ja alles pika jooksul saab temast kaunis luik. Pixari edu saladuseks on kindlasti olnud Ed Catmulli ja tema kolleegide loodud õhkkond, mis põhineb loomingulisuse soodustamisel ja rutiini trotsimisel. Raamatus räägitakse, millise panuse on erinevad juhinatuurid, näiteks Steve Jobs ja John Lasseter, Pixari kujunemisse andnud. Peale kõige eelneva saab raamatust ka aimu, millised põhjused olid Disney Animationi mõõnaperioodi ja pärast Pixariga ühinemist toimunud tõusu taga.

Mõned näited Ed Catmulli soovitustest:

• Kui sa ei pinguta selle nimel, et näha ja mõista varjatud külgi, siis pole sa pädev juhtima.

• Juhi ülesanne pole riske vältida, vaid muuta riskimine turvaliseks.

• Vigade ennetamise hind on sageli palju suurem kui nende parandamise hind.

• Ettevõtte suhtlusstruktuur ei tohiks peegeldada selle hierarhiat. Igaüks peaks saama vabalt rääkida igaühega.

• Ärge eeldage, et üldine nõusolek toob kaasa muutuse – rühma liikumapanemiseks on vaja palju energiat, isegi kui kõik on ühes paadis.

Pixar on võitnud kokku 27 Oscarit ja 7 Kuldgloobuse auhinda. Enamik Pixari filme on olnud nomineeritud parima joonisfilmi Oscari auhinnale, seitse filmi on selle ka võitnud: „Kalapoeg Nemo“ (2003), „Imelised“ (2004), „Ratatouille“ (2007), „WALL-E“ (2008), „Üles“ (2009), Lelulugu 3“ (2010) ja „Vaprake“ (2012).

„Loovuse kompanii“ on Financial Timesi, The Huffington Posti, Library Journali, Goodreadsi ja Amazoni 2014. aasta parima äriraamatu nominent ning New York Timesi ja Amazoni 2014. aasta bestseller.

Loe raamatu arvustusi ja tutvu raamatu sisukorra ning tellimisinfoga SIIT.

Autor: Tiive Murdoja, sekretar.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700