Autor: Tuuli Seinberg • 9. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis saab, kui tööandja deklareerib maksud valesti?

Nii mõnigi tulumaksutagastuse lootuses töötaja on deklaratsiooni esitamisel märganud, et tööandja on makse kas valesti arvestanud või need üldse maksmata jätnud. Vaata, mida soovitab MTA e-maksuamet üllatuste vältimiseks.

Lugeja küsib:

Mida teha siis, kui tööandja on jätnud maksud maksmata või need valesti arvestanud?

Maksu- ja tolliamet vastab:

Kui töötajal on aasta jooksul brutopalgast talle teadaolevalt kõik maksud õigesti kinni peetud ja tal on selle tõendamiseks ka tööleping ja panga väljavõtted, siis on tema ainukeseks kohustuseks deklareerimise perioodil esitada andmed kinnipeetud maksude summa kohta. Kui reaalselt ei ole kinnipeetud maksud aga maksu- ja tolliametile deklareeritud, siis võtab maksuhaldur ühendust tööandjaga asjaolude väljaselgitamiseks. Kindlasti ei saa tekkida olukorda, kus töötaja peaks kahel korral tulumaksu tasuma.

Kui tööandja on aga töötasult tulumaksu vähem makse arvestanud kui ette nähtud, siis tuleb tööandjal esitatud deklaratsioonid parandada. Kui maksuarvutus on vale olnud töötaja enda tõttu, näiteks on töötaja andnud mitmele tööandjale maksuvaba tulu arvestamise avalduse ja sellest lähtuvalt on tulumaksu tasutud ettenähtust vähem - tööandja deklaratsioone parandama ei pea ning töötajal endal tuleb tuludeklaratsiooni esitamisel tulumaksu juurde maksta. Alates 2015.aastast arvutab tööandja maksukohustused maksuhaldur ning kui tööandja on algandmed õigesti esitanud, ei saa tekkida olukorda, kus maksud on arvutatud valesti.

 

Töötajal on võimalik e-maksuametist TSD koondväljavõttelt jälgida ka jooksvalt seda, kas tööandja ikka tema palgalt tööjõumakse õigesti deklareerib. Kui on näha, et tööandja pole eelmiste kuude palgaväljamaksete pealt makse õieti deklareerinud, siis tasub see kõigepealt üle uurida tööandjalt ja siis vajadusel pöörduda juba maksu- ja tolliameti poole. 

Loe lisaks www.raamatupidaja.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700