14. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parima sekretäri kandidaatide vahetud muljed finaalvõistluse järel

Foto: Sven Gutmann
Küsisime konkursil "Parim sekretär 2015" osalenud sekretäride vahetuid muljeid finaalvõistluse järel ja uurisime, milles seisnes pingeline võistluspäev.

Tallinna Majanduskooli sekretäritöö valdkonna juhtivõpetaja Janne Kerdo, kes on antud võistlusele kaasatud teist korda, viies ka sel aastal läbi arvutikiirkirja ning dokumenditöö testi, hindas selle aasta võistlust akadeemilisemaks ja tasakaalukamaks. Janne sõnul olid testi tulemused paremad eelmise aastaga võrreldes: "Minu, kui õpetaja jaoks, on rõõmustav see, et erialaste teadmiste tulemused olid paremad, aga ka test oli eelmise aastaga võrreldes lihtsam. Vajaka jääb siiski teadmistest e-kirja vormistamisel vastavalt kirjastandardile."

Finaalvooru hääletus konkursi Facebooki erilehel kestab, saab vaadata videointervjuusid finalistidega ja anda hääle oma lemmiku poolt.

Eesti parim sekretär selgub 21.aprillil, sekretäride päeva konverentsil.

Jätkub intervjuu kolme finalistiga.

• Kui pikk on Sinu töökogemus sekretärina ja mis köidab Sind selles ametis?

Marit Pajur, Sirkel & Mall: Olen sekretäri ametis töötanud 2,5 aastat . 2 aastat töötasin avalikus sektoris referendina ja nüüd töötan Sirkel & Mall OÜ-s büroojuhina. Kõige enam köidab mind see, et saan oma tööga seonduvalt suhelda erinevate inimestega. Kuna mulle meeldib olla abivalmis, siis mulle pakub ainult rõõmu see, kui saan oma kolleegidele kasulik olla, aidates neid erinevate tööülesannetega ja see omakorda laseb mul ettevõtte sisestest tegemistest rohkem aimu saada. See on ainult puhas rõõm :)

Liina Ostumaa, MTÜ Eesti Pärimusmuusika Keskus: Olen praeguses töökohas Viljandi Pärimusmuusika Aidas töötanud sekretärina viis ja pool aastat. Mind köidab eelkõige selle ameti mitmekesisus ja võimalus inimestele abiks olla. Tunnen, et see on ka päris vastutusrikas amet.

Julia Pribõtok, Auto 100 Tallinn AS: Töökogemus sekretärina on umbes 5 aastat.  Selles ametis köidab mind kõrghariduse olemasolu, keelteoskus, ausus, korrektsus ja kohusetundlikkus. Kindlasti olen ka hea kolleeg, abivalmis ja sõbralik.

• Kuidas sündis otsus kandideerida aasta parima sekretäri tiitlile?

Liina Ostumaa, MTÜ Eesti Pärimusmuusika Keskus: Otsus kandideerida sündis kolleegide soovitusel ja ärgitusel. Neil läks isegi natuke aega, et mind osalema veenda.

Julia Pribõtok, Auto 100 Tallinn AS: Eelmisel aastal üks meie turunduse osakonna assistent pakkus, et ma võiksin osaleda, aga tööd oli tel hetkel nii palju, et isegi ei jõudnud mõelda kandideerimisele. See aasta kandideeris minu üks parimatest sõbrannadest ja soovitas seda ka mul teha.

Marit Pajur, Sirkel & Mall: Otsus tuli tänu mu toredale kolleegile, kes julgustas mind seda tegema.

• Mida arvasid Sinu juht ja kolleegid, kui said teada, et Sa osaled konkursil?

Liina Ostumaa, MTÜ Eesti Pärimusmuusika Keskus: Kõik on väga toetavad ja elavad mulle hästi aktiivselt kaasa. Palju küsitakse võistluse kohta ja tuntakse huvi kuidas mul läheb.

Julia Pribõtok, Auto 100 Tallinn AS: Kolleegidel oli väga hea meel ja lubasid pöialt hoida.

Marit Pajur, Sirkel & Mall: Kõige pealt küsisin ka juhilt nõusoleku, mille ta andis heameelega. Kolleegidel oli samuti hea meel. Kõik on toeks nii nõu kui jõuga.

• Milles reedene võistlus seisnes, mida Sa pidid seal tegema või lahendama? Millised ülesanded olid kõige keerulisemad või raskemad Sinu jaoks?

Julia Pribõtok, Auto 100 Tallinn AS: Reedene päev koosnes erinevatest ülesannetest (videointervjuu, loovusülesanne, selgitamisoskuse ülesanne, kiirkirjutamise test, seletuskirja kirjutamine, kauneim käekiri, loogikaküsimused ja kontoritarvete äratundmise ülesanne), kus kõik sekretärid said ennast proovile panna. Keerulist väga midagi ei olnud.

Marit Pajur, Sirkel & Mall: Loovusülesanne, kus pidime Post-it märkmepabereid kasutades looma erinevaid kujundeid, mustreid jm kaunistusi. Toimus etteütlus, mis tuli kirjutada käsitsi ja korrektse käekirjaga. Kolmandaks viis Janne Kerdo Eesti Juhi Abi Ühingust läbi testi sekretäri ametialaste oskuste hindamiseks, samuti korraldati masinkirja kiirkirjutamise test. Kuna närveerisin ikka päris palju, siis värisevate kätega oli suhteliselt raske kiirkirjutamise testi teha. Selgitamisoskuse hindamiseks tuli kirjutada seletuskiri etteantud teemal või situatsiooni kohta: vormilt ametlik, sisult võimalikult humoorikas. Viimaseks pidime ära tundma kontoritarbeid, mis olid kottide sees peidus.

Kõige keerulisem oli ilukirja kirjutamine. Raskuselt teine oli kutsealane test.

Liina Ostumaa, MTÜ Eesti Pärimusmuusika Keskus: Reedesel võistluspäeval tuli lahendada palju erinevaid ülesandeid: kirjutada seletuskiri etteantud teemal humoorikas võtmes ja see siis pärast ka ise ette kanda, oli teoreetiliste teadmiste test, loogikaülesanded, kiirkiri, etteütlus, pidime kirjutama ilusa käekirjaga, post-it paberitest tuli luua kunsti, tuli tunda ära pimesi vaid katsumise järgi erinevaid kontoritarbeid, poseerida fotograafile ja vastata küsimustele videointervjuul. Väga lõbus ülesanne oli veel kontori olümpiamängud, kus tuli tooliga ajapeale sõita ja lahendada vahepunktides väikesed ülesanded. Oli väga meeleolukas päev.

Kõige keerulisemad olid teoreetiliste teadmiste test, kuna kooli lõpetamisest on juba päris palju aega möödas ja loogikaülesanded, kuna ajaliselt piiratud olukorras oli natuke keeruline keskenduda.

• Kas tundsid, et mõni oskus vajab ehk lihvimist?

Liina Ostumaa, MTÜ Eesti Pärimusmuusika Keskus: Suuline eneseväljendus ja esinemisoskus intervjuu andmisel.

Julia Pribõtok, Auto 100 Tallinn AS: Tundsin pigem, et vajan ülikooli materjalide kordamist.

Marit Pajur, Sirkel & Mall: Viimane aeg on hakata  õigusakte meelde tuletama. Ja sekretäritöös tuleb ennast pidevalt erinevate külgede pealt arendada.

• Kohal oli ka meedia. Kui vabalt Sa tundsid ennast meediaga suheldes?

Julia Pribõtok, Auto 100 Tallinn AS: Ei tundnud muidugi ennast vabalt. See oli minu esimene kokkupuude meediaga.

Marit Pajur, Sirkel & Mall: Olin suhteliselt pinges meediaga suheldes. Ei tundnud ennast vabalt. Pean rohkem endas seda poolt arendama. Peaksin kindlasti rohkem naeratama, olin kuidagi väga tõsine.

Liina Ostumaa, MTÜ Eesti Pärimusmuusika Keskus: Minuga intervjuud ei tehtud aga sellegipoolest tekitas nii suure hulga kaamerate kohalolek korraks natuke ebamugavust.

• Millise mulje jätsid Sulle teised finalistid?

Julia Pribõtok, Auto 100 Tallinn AS: Kõik finalistid on suurepärased, andekad ja tõesti parimad sekretärid.

Marit Pajur, Sirkel & Mall: Kõik finalistid olid väga toredad. Päris kõikidega suhelda ei jõudnud, kuna aega jäi lihtsalt väheks.

Liina Ostumaa, MTÜ Eesti Pärimusmuusika Keskus: Kõik finalistid olid väga toredad ja tublid. Õhkkond oli ka võistlejate vahel väga toetav ja sõbralik.

• Kas parima sekretäri tiitli võitmisega muutuks midagi Su elus?

Julia Pribõtok, Auto 100 Tallinn AS: Muutuks muidugi :)

Marit Pajur, Sirkel & Mall: Nii palju muudab, et olen nüüd kogemuste võrra rikkam ja ka uute sõprade võrra (nii finalistid kui ka korraldajad, kes olid kõik super lahedad ja toetasid tüdrukuid igal moel). Sain kindlasti rohkem enesekindlust ja julgust juurde.

Liina Ostumaa, MTÜ Eesti Pärimusmuusika Keskus: Ei oska seda veel ette kujutada, kindlasti teeksin endiselt oma tööd samamoodi südamega edasi.

Vaata videointervjuusid finalistidega siit.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700