Autor: Mari Hiiemäe • 15. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laupäeval on muuseumid lahti kogu öö

Sel laupäeval tähistatakse muuseumiööd.
Sel laupäeval tähistatava muuseumiöö teemaks on muusika. Koondpealkirja all "Öös on muusikat" toimub tänavuse muuseumi öö raames muusikateemalisi erisündmusi tervelt 165 paigas üle kogu Eesti, kirjutab Äripäeva lisaleht Puhkepäev.

Lisaks muuseumitele teevad muuseumiööl oma uksed tasuta lahti mitmed näitusepaigad, arhiivid, kirikud ja mõisad.

Palju huvilisi

Publikupuudust suuraktsioon kartma ei pea. Näiteks eelmisel aastal võttis muuseumiööst osa rohkem kui 84 000 inimest, mis oli muuseumiöö kõigi aegade publikurekord. Mõistagi koguneb enim külastajaid suuremate linnade, Tallinna ja Tartu, sündmustele, kuna seal on ka enim üritusi, mille vahel valida ning kiusatus mitmed erinevad paigad ühe õhtuga läbi uurida on suur. Samas on aga kaalumist väärt ka väiksemate ning esmapilgul vähematraktiivsete kohtade külastamine. Kui suuremad muuseumid võivad muuseumiööl ligi tõmmata nii suure hulga huvilisi, et sissesaamist tuleb lausa järjekorras oodata, siis väiksemate ning linnadest väljas paiknevate kohtadega seda muret ei ole. Isiklikku külastusprogrammi koostades on mõistlik eelnevalt uurida muuseumiöö kava ja kasutada kaardirakendust, seejärel avastustega algust teha.

Palju muusikat

Muuseumiöö eriprogrammid sisaldavad rohkesti kontserte, avastamismänge ja giidituure. Lisaks unikaalsele programmile on mitmes paigas vaid sel õhtul võimalik pääseda ekskursioonile sellistesse paikadesse või hooneosadesse, kuhu tavakülastajal muidu asja ei ole. Kuna tänavune muuseumiöö on muusikateemaline, siis ootavad publikut paljud muusikalised üllatused. Näiteks Tartus esineb Rahvusarhiivi katusel Tartu Popi ja Roki Instituut, Tallinnas korraldab Eesti Ajaloomuuseum silent disco, Okupatsioonide Muuseumis õpetatakse 80ndatel keelatud tantsuhittide taustal inimestele diskosamme, Väätsal jalgrattamuuseumis mängitakse 1920. aastate vanu heliplaate.

Noppeid muuseumiöö programmist

August Teppo Lõõtsamuuseum- pakub lõõtsamuuseumi mängu ja kontserti. Loosu, Võru vald.

Võrumaa Viljandi vana veetorn- ootab uudistajaid heliinstallatsioonile "Tilgub!". Lisaks räägib ajaloolane Heiki Raudla Viljandist ja viljandlastest ning Paavo Matsin räägib teemal "Kirjanikud ja muuseumid Viljandis ja mujal". Kontsert. Johan Laidoneri plats 5, Viljandi.

Hellenurme veskimuuseumi- leivakojas toimub tasuta kontsert "Ooperit Hispaaniast Eestini"! www.veskimuuseum.ee- , Hellenurme, Palupera, Valgamaa.

Regilauluõhtu Liivi muuseumis- ootab kuulajaid ja kaasalauljaid. Rupsi, Alatskivi, Tartumaa.

Mihkli talumuuseumis- ootavad laulmist rahvalaulud ja kaasaelamist folklooriselts Virviku esinemine. Viki küla, Kihelkonna, Saaremaa.

Koidula muuseum- pakub ansambli Piccolo Folk akustilist kontserti ja maestro Ain Kure improvisatsioone. Toimub muuseumimeenete õnneloos. J. V. Jannseni 37, Pärnu.

Jõhvi kindluskirikumuuseumis- toimub lastele viktoriin ja aarete mäng; võimalus külastada kirikutorni; toimuvad kontserdid ja loengud. Rakvere 6b, Jõhvi.

Kalevipoja muuseum- ootab ühisluuletamisele ja -laulmisele. Kavas on kontsert kohalikelt taidlejatelt. Kääpa, Saare vald, Jõgevamaa.

Tasub teada

Muuseumiööd tähistatakse alati rahvusvahelisele muuseumipäevale, 18. maile kõige lähimal laupäeval. Muuseumiööd korraldavad igal aastal koos Eesti muuseumid ja Eesti Muuseumiühingning ICOM Eesti. Esimesel korral oli muuseumiöö juhtlauseks "Ööson asju", 2010. aastal "Öös on lugusid", 2011. aastal "Öös on aardeid", 2012. aastal "Öös on kino",2013. aastal "Öös on inimesi" ja 2014. aastal "Öös on tähti".

Allikas: www.muuseumioo.ee

Muuseumiöö 2015 "Öös on muusikat" toimub 16. mail üle Eesti. Muuseumikaart, mis töötab kamobiilsetel seadmetel: http://muuseumioo.ee/eesti-muuseumide-kaart. Lisainfo ja programmid maakondade kaupa: www.muuseumioo.ee ja www.facebook.com/Muuseumioo. Sissepääs tasuta.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700