Autor: Sekretär.ee • 25. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5 tippsportlase harjumust, mida on võimalik tööellu üle kanda

Foto: wallpaperswa.com
Häid näpunäiteid, mille toel olla tööl toonuses ning värske nii vaimselt kui füüsiliselt, vahendab portaal tööelu.ee

Sprinter kõnnib olümpiastaadionile ning valmistub stardipakkudele astumiseks. Ta sirutab ennast korraks välja, teeb mõned sügavad hingetõmbed ning lõdvestab lihaseid. Tuhanded inimesed juubeldavad staadionil ajal, mil sportlast tutvustatakse, kuid atleedi silmad ei liigu ei rahva suunas ega ole suunatud ka rajale, kus toimub tõenäoliselt tema elu üks tähtsamaid etteasteid. Kui stardipauk on antud sööstab ta rajale, et teha kõrgetasemeline sooritus.

Kuidas oleks aga sellist stsenaariumit võimalik üle kanda tööellu?

Samad tehnikad, mis aitavad sportlasel väga suure pinge all hästi esineda, annavad võimaluse ka tööandjatele ja töötajatele ennast raskes situatsioonis ületada. Entrepreneur.com soovitab viite praktikat, mida profisportlastelt on võimalik üle võtta parendades seeläbi enda tervist töökohal ning tõstes ka tulemuslikust.

1. Rakenda aeg-ajalt nn jõulist poosi

Tihti võime märgata, kuidas sportlased enne võistlust ennast hästi sirgeks ajavad, õlad taha ning pea püsti ajavad. Sellist tüüpi harjutuste tegemine muudab keha hormonaalset tasakaalu, mille läbi tõuseb ka tulemuslikkus. Hiljutine Harvardi Ärikoolis läbi viidud uuring näitas, et sellise sportlasele omase „jõulise poosi“ sisse võtmine tõstab testosteroonitaset, aitab taasluua ning parandada hormoone ning vähendab stressitekitava hormooni kortisooli taset.

2. Harjuta rahustavat hingamist

Stress ja pidev pingesolek vähendavad efektiivsust ja võivad viia lõpuks krooniliste, stressiga seotud haiguste tekkeni. Mõned sügavad hingetõmbed sisse ning hästi aeglaselt välja hingamine võivad kardinaalselt muuta psühholoogilist seisundit ning anda positiivse mõju tulemuslikkusele tööl. Seega võta aega minutiseks pausiks, et korraks sisse ning välja hingata, et taastada kontroll oma keha ja vaimu üle.

3. Keskendu

Spordis on keskendumine üks kindel edu aluseid. Psühholoogia ütleb meile, et inimesel ei ole võimalik keskenduda, kui ta peab samal ajal tegema mitut asja korraga. Elame ajastul, kus leidub palju nähtusi, mis segavad keskendumast. E-kirjade, sotsiaalmeedia- ning mobiilisõnumitega pommitamisega tuleb harjuda. Seega on ülioluline igaks päevaks välja valida kõige tähtsamad tegevused ning planeerida ainult nendele projektidele igas päevas vähemalt tund aega.

4. Tarbi vedelikku

Iga sportlane teab, kui tähtis on õigetes kogustes vee tarbimine. Vedelikupuuduses keha ja aju põhjustavad loidust nii rajal, väljakul kui ka kontoris. Abimeheks võib olla ka kofeiin – seda mõõdukates kogustes. Tass kohvi päevas pool tundi enne vaimset pingutust vajavat tegevust on täiesti omal kohal. Peale selle, tuleks päeva jooksul tarbida vett, et säilitada keskendumisvõimet ja jõudu. Jooge piisavalt vett.

5. Ole alati „1 protsent parem“

Atleet, kes näitab finaalis sekundite jooksul suurpärast tulemust, on harjutanud selleks tegelikult tuhandeid tunde. Ka meie saame sama suhtumist ellu viia oma toitumises, magamises, trennis, mõtlemises ja töös. Püüa olla iga päev 1 protsendi võrra tulemuslikum. 1 protsent ei pruugi paista suure muutusena, kuid pikas perspektiivis võimendab see kindlasti igapäevases tööelus hakkama saamist. Selline mõtlemine teenib kasu nii kehale kui ka vaimule.

Meil on palju õppida iga ala tipptegijatelt. Isegi valdkondadest, mis oluliselt erinevad meie igapäevatööst.

Artikkel ilmus portaalis www.tööelu.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700