Autor: Ann Vainlo • 22. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaunid piknikupaigad üle Eesti

Kirsimägi Viljandis.
Kui on plaan pidada piknik linnakärast eemal, siis Eestimaal ilusaid kohti jagub. Mõned ideed piknikukohtadeks Eestimaa erinevatest piirkondadest jagab pidupäev.ee ja seminarroom.eu toimetaja Ann Vainlo.

Tõsi, eramaadele ilma omaniku nõusolekuta ei tasu minna. Piknikku saab korraldada majutusasutuste juures (küsi luba), pargis, RMK aladel , rannas ja miks ka mitte paadis  või jahi peal - praktiliselt kõikjal, kuhu saad piknikulina laiali laotada.

TALLINN JA LÄHIÜMBRUS

Eesti Vabaõhumuuseum

Kiigeplats mere ääres on traditsiooniline jaanitulede tähistamise koht, kuid sobilik ka erinevate vabaõhu sündmuste tähistamiseks.  Kiigeplatsilt leiab  katusealuse, kuhu alla mahub 250 inimest. Eelneval kokkuleppel saab ka lõket teha.

Tallinna Lauluväljak

Lauluväljaku territooriumil (24 ha) leiab privaatseid piknikuplatse nii kahele kui sajale inimesele. Kesklinn lähedal, parkimine tasuta, merevaade hinna sees. Võimalik kombineerida väli- ja sisealasid ning rentida piknikuks vajaminevat varustust alates piknikulinadest kuni tehnikani.

Vanamõisa vabaõhukeskuses

Saue lähedal, 10-minutilise autosõidu kaugusel Tallinnast ootab sind suur muruplats, külakiik, spordiväljak, lõkke tegemise võimalus ja katusealune, mis maandab vihmariski. Kohale saab sõita ka rongiga.

HARJUMAA

Raudsilla matkakompleksis

Kompleksis territooriumil on pikniku korraldamiseks murumätast oi-oi kui palju. Lisaks unikaalsed suured püstkojad Pärlioja kaldal, vulisev jõgi ning vaiksed metsalagendikud, kuhu saad lasta kokal koos toiduga kohale tulla.   

Söesauna talu

Kas tead, milline näeb välja hommik rabas ja millal sa viimati suplesid tervendava veega järves? Kui otsid piknikukohta kuni 100 inimesele, kus teid ei segaks ükski autosignaal ega möödasõitva trammi kolin, siis on Söesauna väga sobiv. Püüa forelli, käi saunas, tee rabamatk, mängi paintballi, võta ette ratsamatk vm.

RAPLAMAA

Toosikannu Puhkekeskus

Sobib seiklushuvilistele, sest piknikule lisaks saad korraldada ATV-, hobuvankri- või loomavaatlusmatka või hoopis kasutada laskesimulaatorit, lasta vibu, sõita kanuuga või minna jahile.  Pärast aktiivseid tegevusi saad lõõgastuda ja muljetada ning varbaid saunamõnusid nautides.

LÄÄNEMAA

Roosta Puhkeküla

Pikal liivasel mererannal leiad mõnusa koha nii pikniku pidamiseks kui ka aktiivseks sportlikuks tegevuseks (rannavõrkpall või –jalgpall, surf, SUPi-matk). Võimalik rentida kuppelgrille. Maitsva piknikukorvi aitab kokku panna Roosta Catering.  

Haapsalu piiskopilinnuse sisehoov

Keskaegne miljöö loob pikniku jaoks erilise õhkkonna. Võta piknikukorv ise kaasa ja laota lina murule. Kui otsid lisategevust, siis Läänemaa muuseumi rahvas on sind erinevate lugudega valmis toetama.

 

LÄÄNE-VIRUMAA

Laululinnu külalistemaja

Imeilus keskkond ei üllata Eestimaal kedagi, aga iseäranis abivalmis pererahvas, kes sind juba esmakohtumisel omaks võtab? Seda ei juhtu just paljudes kohtades. Kui otsid tunnet, nagu oleks koju jõudnud, siis on Laululinnu külalistemaja just õige koht.

IDA-VIRUMAA

Narva Muuseum

Kas oled tuttav Narva põneva ajalooga? Kujutad ette, kuidas näeb välja Euroopa Liidu idapiir? Kui mitte, siis on võiks ette võtta pikniku Narvas. Linnuse territooriumil saad rentida Põhjaõue, millest avaneb Narva parim vaade Euroopa Liidu idapiirile. Suuremateks üritusteks sobib Läänehoov, kus ruumi suisa tuhandetele inimestele.

JÕGEVAMAA

Voore Puhkekeskus

Asub haruldaselt ilusate voorestike ja nõgude poolest tuntud Vooremaal.

Professionaalsed kokad ja kondiiter ei jäta teid hätta, kui tahate toidu tellida kohapeal. Suvemõnusid saate nautida tünnisaunas, ehedas suitsu- või soome saunas või vaadata päikese loojangut ujudes välibasseinis või paisjärves.

VILJANDIMAA

Kirsimägi

Viljandi vana ordulinnuse nõlval kauni vaatega Viljandi järvele on lummav koht pikniku pidamiseks või väikeseks päevaseks unistamiseks. Võta piknikukorv ja lina kaasa ning kujutle, mis võis saada Viljandi paadimehest…

Kondase keskuse õu

Mõnusas väikelinlikus kunsti hõngu täis hoovis saate pidada iseäranis mõnusat ja loomingulist piknikku. Tundub nagu astuks uksest kohe välja ka mõni mees, kel  “kitarre käes ja mantel üle õla”.

TARTUMAA

Alatskivi loss

Kas tead, et armastuse nimel on ka Eestimaal ehitatud losse ja nihutatud mägesid? Alatskivi lossi Tartumaal ehitas oma kaasale Sophiele armastuse väljendamiseks parun Arved von Nolcken 1885.a. Lossi kavandamisel võeti šnitti legendaarsest Balmorali lossist Šotimaal mis alates 1852.a. on olnud Briti kuningliku perekonna suveresidents. Kui lepite omanikega eelnevalt kokku, siis saate lossihoovis romantilisi piknikke korraldada.

Eesti Põllumajandusmuuseum

Tartust 3 km kaugusel Ülenurme mõisas on teid ootamas piknikuplatsid ja ilus mõisapark. Varikatuse alla mahub umbes 50 inimest. Piknikukorve jagatakse Eesti põllumajandusest pärit hea ja paremaga.

PÕLVAMAA

Mooste mõis

Kagu-Eestis järve kaldal asuv Mooste mõisa park on justkui loodud väljasõitudeks ja värskes õhus einestamiseks. Mõisas on palju huvitavat vaadata ja teha ning mõisapargis tunnevad end mugavalt nii väiksemad  kui suuremad seltskonnad.

Piusa Külastuskeskus

Unikaalsed liivakoopad üksi on seda väärt, et korraldada väljasõit Piusa koobastiku looduskaitsealale ning seejärel teha üks kena piknik. Külastuskeskus pakub vihma- ja tuulevarju ning aitab ka piknikukorvi sisu kokku panna.

VÕRUMAA

Uhtjärve Ürgoru Nõiariik

Juhuks kui hing ihkab midagi erilisemat, lausa muinasjutuhõngulist,  on piknik kanajalgadel nõiamajade keskel just sulle! Nõiaköök hoolitseb maitsva kõhutäie eest ning kui ära väsid, siis mugavates tubades saab nautida kosutavat und.

Obinitsa Seto Seltsimaja

Seto süük Obinitsa Seto Seltsimajah, „Taarka tarõ köögikõnõ.“ Söögi kiitmisõ võimalus väläkatlah, giid, leelo ja seto kultuuri seletämine, leelokooriq, ehk rikkaliku setomaa kööki saab nautida ikka Setomaal. Lisaks tutvustatakse teile setu elu-olu ja kui vaja, tuleb koor ka leelotama.

PÄRNUMAA

Lepanina hotell

Sobilik neile, kes tahavad piknikku pidada mere ääres Pärnumaal. Õhtusel ajal saab meretuule eest varju grillmajas. Mängu- ja palliplatsid, lava ja tantsuväljak pakuvad lisavõimalusi.

SAAREMAA

Panga pank

Sellist vaatevälja juba naljalt Eestimaal mujalt ei leia. Merele avatuna ning terviklikult hästi jälgitavana on Panga pank maastikuliselt väga ilus. Siit leiab külakiige, vabaõhukohviku ning suitsukala tuleb taldrikule ahjusoojana. Teid ootavad grillimiskoht, unistamise pink ja matkarajad.

HIIUMAA

Kassari Ratsatalu

Võta piknikukorv kaasa ja mine vaatama, mis loom on hobune.  Kuidas ta elab? Mida sööb? Millest mõtleb? Piknikukorvi kokku pannes mõtle ka hobusele, nt porgand võiks talle küll head meelt pakkuda!

KÜSIMUS: Mida piknikul lisaks söömisele teha?

Elav ja lõbus vestlus koos hea toiduga on elementaarne.  Kuid piknikule sobivad ka mitmed seltskondlikud mängud, mis ei nõua üleliia suurt pingutust.  Mõni piknikukoht lausa sunnib ümbruskonda avastama ja tegema lühikese matka või ekskursiooni. Kuid kes soovib veidi sportlikumalt aega veeta, võib mängida ranna- või sulgpalli või visata lendavaid taldrikuid.

4 SOOVITUST

Millele tasub piknikku korraldades veel mõelda?

Reegel number 1 – kõik mis tood, vii ka ära! Keegi sinu järel ei korista!

Reegel number 2 – Eestimaa ilm on ootamatu – valmistu ootamatusteks. Isegi heas seltskonnas ja maitsvate toitudega on raske paduvihma või suure tuule puhul end mõnusalt tunda.

Reegel number 3 – ära jäta toitu ripakile, või muidu tulevad soovimatud külalised herilaste, kajakate või külakoerte näol. Ettevaatust sääskede ja puukidega!

Reegel number 4 – kätepesu või tualeti kasutamise võimalus. Mõnel piknikulisel võib olla raske või ebamugav linnaoludest nii järsku lahti rebida, seetõttu mõtle piknikukohta valides ka hügieeniküsimustele.

Vaata lisaks vahvaid sündmuskorraldus kohti ja võimalusi: www.pidupäev.ee ja www.seminariruum.eu

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700