22. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lõuna asemel piknik linnamurul

Piknik Tervise Cateringi tiimiga nende büroo esisel muruplatsil Peterburi maantee ääres.
Foto: Meeli Küttim
Kuna Eestimaa ilmad on heitlikud, siis ei tasu piknikuplaane pikalt ette mõelda. Kui väljas on vähegi päikeseline ilm, siis paku kolleegidele välja, et lõunapaus pidada hoopis kontorilähistel muruplatsil.

Täpselt nii talitasime koos Tervise Cateringi tiimiga. Ühel kaunil päikeselisel pärastlõunal saime kokku nende büroohoone esisel muruplatsil, et nautida maitsvat toitu ja ajada piknikujuttu.

Ideid suviselt kergeks, lihtsaks ja spontaanseks piknikuks jagas Tervise Cateringi juht Andrus Tanni.

Et piknik ei jääks pika planeerimise hirmus pidamata, siis soeta piknikutoidud:

Variant 1: lähimast marketist

Kui Sul on läheduses mõni suurem market ja Sul on vähemalt pool tundi aega, et enne pikniku poest läbi minna, siis kõige lihtsam on kaasa haarata artiklis välja toodud ostunimekiri ning seda poes spikrina  kasutada, et midagi olulist meelest ei läheks.

Variant 2: lähimast tanklast

Kõige lihtsam pikniku toiduga varustamise viis on see, kui sõidad lähimasse hästi varustatud tanklasse, ostad sealt kaasa erinevaid kihilisi sandwich´e, sobivad joogid ning piknik lähimal muruplatsil või pargis ilma pikema ettevalmistuseta võibki alata.

Variant 3: lähimast delist või kohvikust

Igas linnas on mõni deli või kohvik, kust kohapeal saab igaüks sobiva toidu välja valida ja kaasa lasta pakkida. Kui tegu on sushisõpradega, siis miks mitte tellida sushi kontorisse või piknikule sõites tellitu kaasa haarata. Valmis sushit müüvad juba ka kõik suuremad marketid.

Piknikulise varustus

Kui pikniku peetakse teie ettevõttes sageli, siis võiks valmis varuda allolevad piknikutarbed:

- piknikukorv, pappkast või hea mahutavusega kott toidu transportimiseks

- piknikutekk

- termokott (jookide külmana hoidmiseks)

- ühekordsed nõud (taldrikud, kahvlid, noad, lusikad, pokaalid)

- terav nuga

- lõikelaud (abiks lõikumisel kui ka serveerimisel)

- paar kilekotti prügi ja mustade nõude jaoks

- salvrätikud

- pudel gaseerimata vett nii joogiks kui näiteks köögiviljade loputamiseks

- niisked salvrätikud

- kaasaskantav grill või ühekordne grill

- korgitser

* Termokott on hea selleks, et pikemalt kestva pikniku puhul joogid külmad püsiks ning kergesti riknema kippuv toit värskena püsiks, kuid saab ka selleta hakkama.

* Kui armastate ilu enda ümber ja tahate stiilset pikniku, siis piknikunõud ei pea olema need kõige odavamad. Leidub piknikukorve, kus on juba kaasas ka stiilne komplekt piknikunõusid.

Toidu transportimine

Kui on tegu klassikalise piknikuga, see toimub büroo vahetusläheduses ja tahad seda teha stiilselt, siis soovitab Tanni varuda selleks puhuks ilusa piknikukorvi. Kui aga piknik toimub metsas või rabas ja  kohalejõudmiseks ootab eest pikem kõndimine, siis toit võiks olla valitud selline, mida on mugav panna seljakotti. Autodega piknikupaika sõites võib toidu mugavamaks transportimiseks kasutada pappkaste.

Kõige suuremad möödapanekud pikniku puhul on Tanni sõnul kehv ilm ja riknenud toit. Kui piknik on mitme tunnine, siis on mõistlik kergesti riknema minev toit võtta kaasa külmakastiga või lihtsam variant, et ostad külmakoti, mis on jäätiselettide juures. Üks käepärastest variantidest, on täita plastpudelid veega, pista need sügavkülma ja piknikule minnes toidu kõrvale kotti pista.

KÜSIMUS: Millega üllatada piknikulisi?

Andrus Tanni, Tervise Catering OÜ juhatuse liige

Inimesi üllataks ilmselt see, kui tavapärase pikniku asemel ootab neid kohale jõudes ees ootamatu miljöö. Näiteks kuulutad välja, et metsas toimub meeskonnakoosolek koos mõttetalgute ja kerge piknikuga. Aga kohale jõudes ootamab saabujaid hoopis näiteks uhkelt kaetud laud ja samal ajal grillmeistrid valmistavad elamustoitu vm.

Meenub üks Nelijärve kandis peetud sünnipäev, kus sünnipäevalised olid kutsutud metsa piknikule. Pärast kümnekilomeetrist matka ootas aga seljakottides ja väsinud sünnipäevalisi ees cateringi poolt metsa kaetud pidulik laud koos kohapeal grillitud maitsva toiduga. See oli nende jaoks ootamatu ja üllatuslik, kuna nad ei osanud keset metsa sellist miljööd oodata. Hiljem, pärast pidulikku õhtusööki  jätkati matka metsas ja suunduti ööbimiseks rabas asuvasse vaatetorni. Selline vahepealne ootamatu ja teises kontekstis pidulik moment aga jäi kõigile meelde ja oli meeldivaks üllatuseks. See näide aga eeldab kindlasti korralikumat ettevalmistust ja planeerimist.

erinevad saialised: kuklid, ciabattad, pikad saiad jne

kreekerid, näkileivad, leivakrõbuskid

vahemerepärased singid

erinevad juustud

lihapallid

erinevad võided ja dipikastmed

oliivid

minitomatid ja -paprikad (vahva kui on erinevat värvi)

beebiporgandid

hooajalisi marju ja puuvilju, nt maasikaid või mureleid

magusaks mõni maitsev koogitükk

joogiks mahla või pudelivett

vahepalaks väikesed joogi- või topsijogurtid või keefirishotid

Piknikul olid esindatud: piknikukorv, tekk, padjad, lõikelaud, salvrätid, plastikust pokaalid, vesi, Prosecco, kama-jook, mangolassi, erinevad leivaõhikud, 5 sorti juustu (vabal valikul, tomatid, paprikad, Gourmet clubi caesari kaste ja tomati marmelaad, kohapeal tehtud võileib crudo singi, ciabatta ja tomatiga, croissantid, pikad saiad, kohvi. Puuviljad ja marjad ununesid osta, aga suvel on need kindlasti must have!
Foto: Meeli Küttim
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700