17. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õppepuhkusel uued reeglid

Muutus täiskasvanute koolituse seadus.
Foto: Silver Gutmann
Muutus täiskasvanute koolituse seadus, millega ajakohastatakse ja täiendatakse täiskasvanute koolituse regulatsiooni.

Uus täiskasvanute koolituse seadus pakub paremaid võimalusi kvaliteetsete teadmiste omandamiseks kogu elu vältel, muudab koolitusturu läbipaistvamaks ning kehtestab kvaliteedi tõstmiseks nõuded õppekavale ja koolituse tunnistustele,” selgitas haridus- ja teadusministeeriumi avalike suhete osakonna juht Tarmu Kurm.

Võimaldamaks täiskasvanutel koolitusturul paremaid valikuid teha, seatakse koolitusasutustele nõue senisest enam informatsiooni avalikustada, sealhulgas tuleb oma koduleheküljel esitada info koolitustest, koolitajatest, õppekavadest ja õppekorraldusest.

Selgem info

Koolituse kvaliteedi parandamiseks kehtestatakse täienduskoolituse standard, millega seatakse nõuded täienduskoolituse õppekavale ja väljastatavatele dokumentidele. “Koolituse sisu peab peegeldama õppijale, millised on koolituse eduka läbimise korral tema uued teadmised ja oskused ning saadav tunnistus andma teavet, mida inimene teab ja oskab,” lisas ta.

Seadusega antakse kõrghariduses osakoormusega õppijatele võimalus võtta õppelaenu ning võimaldatakse ravikindlustust kõigile põhihariduse ja üldkeskhariduse omandajatele sõltumata vanusest. Tasemekoolitusel osalevatel täiskasvanutel on jätkuvalt võimalus võtta töölt tasulist õppepuhkust.

Puhkuste ajakavasse kandmata õppepuhkuse taotlus tuleb tööandjale esitada vähemalt 14 kalendripäeva ette. Õppepuhkuse taotlusele tuleb lisada õppeasutuse teatis õppimise kohta. Tasemeõppes ja tööalase enesetäiendamise eesmärgiga täienduskoolituses osalemiseks saab taotleda tasustatud õppepuhkust.

Õppepuhkusel uued reeglid

Uus täiskasvanute koolituse seadus lubab tasustatud õppepuhkust kõigile tasemeõppijatele ühtsetel alustel. Pole oluline, kas õppur on päevases või kaugõppes, õpib osalise või täiskoormusega, kas ta on täiskasvanute gümnaasiumi, ametikooli, rakenduskõrgkooli või ülikooli nimekirjas – talle on õppeaastas ette nähtud 30 kalendripäeva õppepuhkust. Keskmine palk säilib 20 päeval. Sama kehtib ka siis, kui töötaja traditsioonilises mõttes koolis ei käi, kuid osaleb tööalasel koolitusel. Käib näiteks kursustel, mida tal on tööandja otsusega kindlasti töö juures vaja. Õppepuhkust saab võtta ükskõik millisel koolitusel osaleja, kuid kui õppur ei suuda tööandjat veenda, et eksootilise keele või näiteks kudumise kursus on talle praeguses ametis äärmiselt vajalik, on õppepuhkus tasuta. Uue seadusega korraldatakse täiskasvanute koolituse tegevuslubade süsteem ümber ja jäetakse tegevusloa taotlemise kohustus ainult sellisele koolitusele, mille puhul on oluline tagada nõuetele vastavus, nagu autokoolidele, turvatöötajate ja vedurijuhtide koolitajatele, aga ka eesti keele tasemeeksamiks ettevalmistavatele koolitustele. “Koolitusasutused, kellel pole loakohustust, peavad ennast registreerima Eesti Hariduse Infosüsteemis, et õppijatele laieneks õigus koolituskuludelt tulumaksutagastuseks, et õppijatel oleks õigus saada tööandjalt õppepuhkust või ka siis, kui koolitajad saavad riigieelarvelist rahastust,” lisas ta. Nii saab täpsema ülevaate koolituse pakkujatest ning järelevalve abil peab paranema koolituste kvaliteeti.

Mitmed muudatused puudutavad nõudeid eesti keele kursuste pakkujatele ning keeleinspektsiooni järelevalveõigust eesti keele kursuste kvaliteedi üle.

Seadus jõustus 2015. aasta 1. juulil. Eesti keele kursusi pakkuvate koolitajate tegevusloa nõue jõustub 2016. aasta 30. juunil, kuna praegune keelekursusi pakkuvate isikute ring on väga erinev ning ühtlustatud nõude jõustumiseks on vajalik piisav üleminekuaeg.

Loe seaduse muudatusest täpsemalt siit.

Tekst: Mariliis Pinn

* Artikkel ilmus 17.augustil Äripäeva erilehes "Koolitus"

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700