24. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Internet pakub rohkelt võimalusi enesetäienduseks

Foto: curriculum.org
Allolevalt mõned näited, kuidas mugavalt ammutada teadmisi ilma ekraani tagant lahkumata.

Tee YouTube kasulikuks

Videoportaalis on miljoneid koolitusvideoid. Alates loengutest traditsioonilistelt koolitustelt ja ülikooli kursustest, lõpetades interaktiivsete live-show’dega.

Teemasid leiab kokandusest tehnilise füüsikani. Tinglikult võiks videoportaali pidada maailma üheks suurimaks koolitusportaaliks, sest instruktsioone, kuidas midagi teha, on kõigis maailma keeltes, igal tasemel ja igas vallas. Selgeks saab nii heegeldamise põhitõed kui ka aimu ka keerulisematest tehnilistest asjadest. Tuleb vaid küsimus peas välja mõelda ja kohe saabki teada, kuidas moos kommi sisse saab või paremini enda aega planeerida.

Pintrest on õppimisideede allikas

Oled jännis õpingutega. Ei tea enam, kuidas aju tööle panna või vajalik selgeks teha. Pintrestist leiad lihtsalt ideid, kuidas õppimine efektiivsemaks muuta. Alates viisidest, kuidas organiseerida oma märkmeid, lõpetades motiveerivate tsitaatidega.

Tõsi, paljud ideed on suunatud pigem lastele, kuid ka täiskasvanud omandavad teadmisi paremini, kui nende töökeskkond on organiseeritud ja mängulisem. Kõik ei pea nii tõsine  olema.

Nell Eckersley on näiteks Adult Education Ideasi tahvlile kokku kogunud sadu mõtteid, kuidas ennast harida. Näiteks 50 loovat viisi, kuidas videot koolitusel kasutada või kuidas arendada enda digitaalset kirja oskust.

TEDi inspireerivad ja harivad videojutud

TED (nimi tuleb ingliskeelsetest sõnadest Technology, Entertainment, Design – tehnoloogia, meelelahutus, disain) hõlmab tervet hulka üle maailma toimuvaid konverentse, mis kuuluvad Chris Andersoni rajatud MTÜle Sapling Foundation.

Alates 2013. aasta maist on tuhanded TEDi konverentsiettekanded internetis kõigile vaadatavad. TEDil käsitletakse väga erinevaid teemasid, mis on seotud nii teaduse kui ka kultuuriga. Igal esinejal on aega 18 minutit, selle ajaga peab ta esitama oma mõtteid võimalikult uuenduslikul ja köitval moel, sageli leiab isiklikest lugudest väärt infot, mõtteid ja ideid enesetäiendusteks. Kuidas ujuda pikka maad, kuidas arenevad kunstjäsemed, kuidas puhastada ookeane plastist, on vaid mõnede kõnede teema.

TED toimus esmakordselt 1984. aastal. Iga-aastased konverentsid said alguse 1990. aastal Montereys Californias.  TEDi üritused toimuvad lisaks Põhja-Ameerikale ka Euroopas ja Aasias. Alates 2009. aastast korraldatakse ka TEDi konverentsidega sarnaselt TEDx-i konverentse, mis on kohalike inimeste algatatud ja TEDi konverentsist täiesti eraldiseisvad. Eestis toimuvad regulaarselt TEDxTallinn ja TEDxTartu.

Traditsiooniline e-õpe

Lisaks sellele, et üle ilma pakutakse tuhandeid kursuseid, on ka Eestis üha enam häid e-kursuseid igale huvilisele. Paljud neist on seejuures veel täiesti tasuta kättesaadavad.

Üks tuntum on inglisekeelne õppekeskkond Khan Academy, millest on inspireeritud ka eestikeelne KAE kool. Sealt leiab videoid ja interaktiivseid harjutusi kõiksugustest valdkondadest, alustades põhi- ja keskhariduse reaalainetest ning minnes sujuvalt kõrghariduse ja kutsehariduse tasemele välja.

Põnevat eestikeelset materjali enesetäienduseks leiab e-õppe repositooriumist, mis on nii praktilise kui ka teoreetilise sisuga õppematerjalide talletamise koht. Seal on nii tekstilisi kui  ka mahukamaid materjale nagu videod, animatsioonid. Lisaks pakuvad paljud ülikoolid oma kursusi vabaks kasutamiseks. Coursera lehelt leiad erinevad teemad eri keeltes.

Programmi partnerkoolid asuvad üle maailma. Paljudelt kursustelt saavad edukalt läbinud kinnituskirja. Mõned kursused on saanud USAs ametliku akrediteeringu – tulemusi saab ametlikult üle kanda traditsioonilise ülikooli õppekavasse.

MOOC (Massive Open Online Courses) on platvorm, mis pakub tasuta kättesaadavaid ülikoolide jagatavad online-mooduleid. Muu hulgas saab kuulata ka Eesti koolide loenguid.

Mobiilirakendused

Kiiresti ja iseseisvalt saab mobiilirakendustega õppida matemaatikat, keemiat, füüsikat, keeli, tundma taimi, loomi jne. Paljud e-õppe programmid nagu Khan Academy on teinud ka oma mobiilirakendused.

Apple’i toodete omanikud soovivad rohkem tutvuda universiumi saladustega ja populaarseim haridusäpp on Solar Walk. Lisaks soovitakse testida oma IQd ja trükkimiskiirust suurendada. Seda aitavad näiteks BrilliantBrainsi rakendused ja Typing Tournament.

Androidi kasutajad tahavad õppida keeli ja joonistamist. Keeleõppe on mänguliseks muutnud Duolingo. Võimalik on õppida muu hulgas hispaania, saksa, prantsuse, itaalia, portugali ja inglise keelt. Keeleõpe toimub erinevate mänguliste ülesannete ja teemade kaudu. Lisaks on populaarsed ka äpid, kus saab lahendada ka autojuhikursuste teooria ülesandeid.

Tekst: Mariliis Pinn

* Artikkel ilmus Äripäeva erilehes "Koolitus".

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700