Autor: Sekretär.ee • 11. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viis dieedinõustaja soovitust

Alusta toidukorda tervisliku ampsuga. Teadlased on tõestanud, et toitu, millega söömist alustatakse, süüakse proportsionaalselt kõige rohkem.
Foto: bodybuilding.com
Öeldakse, et parim dieet on see, mida inimene suudab pikaajaliselt jälgida ning millel ei ole lõpptähtaega. Sageli aga unustatakse, et tegelik edu põhineb meie igapäevastel harjumustel. Seega on näiteks kaalu- langetamisel oluline, et uued tervislikud harjumused tekiksid läbi väikeste muudatuste. Need on püsivamad ning viivad jätkusuutlikule tulemusele lähemale.

Siin on viis tervislikku harjumust:

Alusta toidukorda tervisliku ampsuga.

Teadlased on tõestanud, et toitu, millega söömist alustatakse, süüakse proportsionaalselt kõige rohkem. Üks hiljutine teadustöö leidis, et toitu, mida tõsteti taldrikule esimesena tarbiti kõige enam. Esimesena serveeritud toit moodustas koguni 66% tervest toidukorrast. Uuringus osalejad, kes alustasid söögikorda juurviljadega, tarbisid neid koguseliselt toidukorra jooksul märkimisväärselt rohkem kui kontrollgrupp. Teisest küljest need, kes alustasid söömist friikartulite või leivaga, tarbisid tunduvalt rohkem süsivesikuid ning toidu kaloraaz oli märgatavalt suurem. Samuti leiti, et söögikorra alustamine ebatervislikuma toiduga, suurendas oluliselt ka toidukoguseid. Seega võiks toidukorda alustada grill-liha koos köögiviljade või mõne värske salatiga. Selline kombinatsioon on toitainerikas ja täidab hästi kõhtu. Kui rämpstoidust või magusast pääsu ei ole, siis jäta see kõige lõppu.

Söö rahulikult ja näri iga suutäis korralikult läbi.

Uuringud on näidanud, et nendel, kes toitu rohkem mäluvad, on täiskõhu tunnet tekitavate hormoonide tase kõrgem. Samuti aitab toidu mälumine vähendada tarbitavat energiahulka. Hiina teadlaste poolt läbi viidud uuring leidis, et need, kes mälusid toitu pikemalt (rohkem kordi), tarbisid koguni 12 % vähem kaloreid. Samuti tähendati seost pikema toidu närimise ja madalama greliini taseme vahel. Viimast peetakse näljahormooniks, mis suurendab söömisvajadust. Seega ära lase ennast sellest häirida, kui keegi laua taga õgib ja sulle väljakutset esitab. Söö rahulikult ja naudi häid maitseid.

Ära jäta einet vahele.

Toidukorra vahelejätmine enne suuremat söömingut võib esmapilgul tunduda hea mõttena, kuna sellevõrra väheneb päevane toiduenergia hulk. Paraku mõjutab see aga nälja- ja stressihormoone, mis suurendavad märkimisväärselt hilisemaid söögikogused ning avaldab ka mõju hilisematele toiduvalikutele. Üks hiljutine uuring jagas osalejad vastavalt nende päevasele söömiskordade arvule. Ühes grupis olid need, kes sõid kolm või rohkem kordi päevas (regulaarsed sööjad) ja teises rühmas need, kellel oli päeva jooksul vähem toidukordi (toidukordade vahelejätjad). Vaatluse tulemusena järeldati, et need, kellel oli igapäevaselt kolm või enam toidukorda, tarbisid märkimisväärselt rohkem juur- ja puuvilju. Teisest küljest oli karastusjookide ja kiirtoidu osakaal suurem just grupis, kus päevaseid toidurkodi oli vähem. Seega võib järeldada, et toidukorra vahelejätmisega kiputakse rohkem end premeerima ebatervislikuma toiduga. See võib olla ka üks põhjus, miks selles grupis oli rohkem rasvunuid (8,97%) võrreldes teise grupiga (5,38%).

Ole tähelepanelik oma söögikoguste üle.

Ahvatlevaid ja maitsvaid toite, millest kõht täis süüa, leidub palju. Sageli võib see aga lõppeda ülesöömisega. Toidukoguste parema kontrolli saavutamiseks võib aidata üks lihtne ja levinud viis- kasuta taldrikuid ja söögiriistu vastavalt oma eesmärgile. Üks huvitav teadustöö viidi läbi 85 toitumisnõustaja peal. Osalejatele anti juhuslikus järjekorras kas suur või väike kauss (mahutavusega 500ml või 1000ml) ning suur või väike lusikas. Suurema kausi kasutamine tõstis portsjoni suurust koguni 31% ning suurema lusika kasutamine 14,5%. Seega võib näiteks taldriku suurus aidata inimestel saavutada paremat kontrolli tarbitavate toidukoguste üle. Kui oled huvitatud kaalulangetamisest, siis võib kasu olla väiksemast taldrikust, kausist või lusikast. Need, kes aga soovivad kaalu tõsta, võivad kasu saada suuremast sööginõust.

Lisaks tervislikule toidule, püsi aktiivne.

Füüsiline aktiivsus parandab meeleolu, une kvaliteeti, vähendab stressi ja sellel on ka seos pikema elueaga. See on ju see, mida elult kõige rohkem ootame.

Üks suuremahuline uuring, kokku 334 000 osalejaga, leidis, et passiivsete eluviisidega inimestele piisab 20-minutilisest jalutamisest (või teise võrdse füüsilise tegevusega) ühes päevas. Selline kehaline aktiivsus vähendas varajast surma 16% ülekaalulistel ning 30% nendel, kes olid normaalkaalus, kuid istuva eluviisiga.

Seega teleka ees istumise asemel tasub leida endale meeldivaid võimalusi füüsiliseks tegevuseks. Aiatööd, jalutamine, tantsimine või mõni teine sportlik või liikuv tegevus on ühed näited paljudest.

Kel on üksi raskusi tervislikke toitumisharjumusi kujundada ja säilitada, kuid selleks suur soov, võib pöörduda ITK dietoloogi konsultatsioonile. Dietoloogilt saab abi ka kaalu- ja teiste toitumisest tulenevate terviseprobleemide korral.

Autor: Henri Ruul, ITK dieedinõustaja

* Artikkel ilmus Äripäeva erilehes Terviseuudised

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700