Autor: Allikas: www.cvkeskus.ee • 16. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sekretäride palgatõusu soov jäi tagasihoidlikuks

Foto: footage.framepool.com
CV Keskuse tööportaali uuringust selgusid I poolaasta palgasoovid Eesti populaarseimatel ametialadel. Kui kõrgeimat palka küsisid tootmis- ning ehitusvaldkonna tööotsijad, siis kiireim palgasoovi kasv oli tänavu hoopiski kasvatajatel, kes soovisid I poolaastal 15,3% kõrgemat palka kui möödunud aastal samal ajal. Sekretäride palgasoov jäi tagasihoidlikuks.

„Kasvatajate soov teenida varasemast kõrgemat töötasu ei ole midagi üllatavat, kuna tegemist on ametiga, millest sõltub Eesti tööturu tulevik. Kasvatajate palk on küll asukohast lähtuvalt erinev, kuid sõltumata maakonnast, on tegemist väga vastutusrikka ametiga, mis annab aluse meie noorte käekäigule,“ kommenteerib uuringu tulemusi CV Keskuse turundusjuht Henry Auväärt. „Kasvatajate palgasoov on kerkinud küll 835 euroni, kuid jääb siiski enam kui 200 euroga alla eestlaste keskmisele palgasoovile,“ lisab Auväärt.

Rohkem kui 10%-list palgatõusu soovisid tänavu I poolaastal ka raamatupidajad (+14,8%), müüjad (+11,3%) ning elektrimontöörid (+10,6%), mis näitab süvenenud tööjõupuudust antud ametikohtadel, kuid ka tööotsijate julgust oma kogemuste ja teadmiste eest kõrgemat töötasu küsida.

„Vähenenud palgasoov nii mõneski valdkonnas võib aga viidata, et antud ametikohal ületab töökäte pakkumine hetkel tegelikku nõudlust või puuduvad töösoovijatel lihtsalt need teadmised ja kogemused, mida tööandjad täna ootavad. Tööjõus osalemise määr 15-74-aastaste seas on viimase 15 aasta kõrgeimal tasemel, mis tähendab, et paljud varem mitteaktiivsed inimesed on tänavu aktiivselt tööturule sisenenud ning seeläbi on lisandunud ka neid tööotsijaid, kellel täna veel puuduvad tööandjate poolt nõutavad kogemused ja oskused, mis vähendaki keskmist palgasoovi,“ lisab Auväärt.

Eesti populaarseimatest ametialadest küsisid I poolaastal kõrgeimat brutopalka tootmisjuhid (1545,6 eurot). Kõrget palka soovisid teenida ka ehitusvaldkonna tööotsijad. Ehitajate palgasoov oli 1340,3 eurot ja keevitajate 1346,9 eurot, mis tuleneb ka suuresti võimalusest teenida vastavat töötasu naaberriigis. Enam kui 1000-eurone palgasoov oli ka mehaanikutel (1224,6 eurot), müügijuhtidel (1279 eurot), raamatupidajatel (1215,1 eurot) elektrimontööridel (1137,8 eurot) ning müügiesindajatel (1057,5 eurot).

Ametikohad on reastatud keskmiste brutokuupalkade kasvu järgi, arvestades tööotsijate palgasoove CV-des. Andmed põhinevad 18 736 tööotsija palgasoovil, mis on sisestatud perioodil jaanuar 2014 – juuni 2014 ning jaanuar 2015 – juuni 2015.

Heida pilk ka avaliku palganumbriga tööpakkumistele siit.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700