Autor: Sekretär.ee • 18. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 soovitust, kuhu Teadlaste Öö Festivali raames kindlasti minna

Tänavune Teadlaste Öö Festivali programmist leiab teadusteatri etendusi, õuekino, rattaretki, loenguid, teadusteatrite konkurdi jpm.
Foto: Teaduskeskus AHHAA
20.-25.septembrini kestab Teadlaste Öö Festival (TÖF), mille raames toimub kuue päeva jooksul üle neljasaja põneva teadussündmuse üle Eesti. Äripäeva lisaleht Puhkepäev on toonud välja 10 sündmust, kuhu festivali raames kindlasti minna.

Festival tähistab sel aastal oma kümnendat sünnipäeva. „TÖFi ajaloo jooksul on üles kasvanud terve põlvkond teadlasi, kellele oma tegevuste kaudu tähelepanu juhime ning sel aastal paneme veelgi rohkem rõhku ka sellele, et näidata, kuidas on Baltikumi suurim teadusfestival kümne aasta jooksul inimeste hoiakuid teadusesse mõjutanud,“ märkis Festivali peakoordinaator Helin Haga.

„Kui 2014. aastal oli TÖFi teemaks meditsiin ennetamise seisukohast, siis juubeli-TÖFil keskendume ravimisele. Teemadering on lai – puudutame nii sõltuvusi (sealhulgas nutiseadmete sõltuvust), inimestele „varuosade“ ehitamist laborites kui ka loodusliku valiku küsimusi.“

10 soovitust

- 20.09 kl 10-19 on festivali avasündmuseks AHHAA-keskuses toimuv Baltikumi ainus isetegijate mess Tartu Mini Maker Faire. Sel päeval on AHHAAsse oodata üle 200 leiutaja, nikerdaja, nokitseja, disaineri, animatsioonitegija, inseneri ja muude lennukate ideedega inimese, kes tutvustavad oma loomingut ning annavad külastajatele võimaluse ka jootekolbe, traadinäpitsaid ja 3D-printerpliiatseid katsetada.

Pilet: 9 eurot

20.-25.09 pakuvad Eestimaa koolid eritegevusi nii õpilastele kui ka lapsevanematele. Kokku osaleb 34 kooli üle Eesti. Esindatud on pea kõik Eesti maakonnad ning Eesti olulisimad teadusharud.

21.09 kl 10-19 toimub TÜ Kliinikumi Lastehaiglas juubeli-TÖFi auks kaisuloomahaigla. AHHAA ühendab jõud TÜ arstitudengite ja BENU apteegiga, et kutsuda kõiki lapsi (ja lapsemeelseid) tutvuma lähemalt arstide tööga. Vajalik eelregistreerida aadressil [email protected], jäänud on viimased vabad kohad.

21.-22.09 näeb Tartu Raeplatsilt Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste sõja- ja katastroofimeditsiinikeskuse (KVÜÕA) telke ja 24.-25.09 doonoritelke. Festivalil demonstreerib sõja- ja katastroofimeditsiinikeskus oma varustust ja oskusi, luues Tartu Raekoja platsile välihaigla, milletaolised rajatakse ka sõjakolletesse.

22.09 kl 17 on kavas Tour de Kivi rattatuurid. Tegemist on kultuuri ja geoloogia kohtumisega läbi spordiprisma. Päriskivid, tehiskivid, kivitaiesed ning nende seos Tartu kahe legendaarse linnaosa (Annelinna ja Karlova) kujunemislooga on see, mida ratastel kivituuritajad oma silmaga näha ja käega katsuda saavad. Vajalik eelregistreerida aadressil [email protected].

23.09 trikitab Elroni oranžides rongivagunites AHHAA teadusteater. Meeleolukaid ja kirevaid teadustrikke näeb nii kell 14.51 Tartust Tallinna sõitvas kui ka kell 17.29 Tallinnast Tartusse kulgevas rongis.

TÖFi teaduskohvikud kolivad lisaks Tartule ka Tallinnasse. 23.09 kl 18 algab ingliskeelne debatt-kohvik Tartus Vilde Tervisekohvikus. Kohtuvad Saksamaa lastehaiglates tegutsev projekt „Wonderkids in hospital“ ja Eesti kolmes lapsi ravivas haiglas tegutsev projekt Doktor Kloun. Teaduskohviku koondteemaks on „Hahaa and Ahhaa - Different methods to divert hospitalised children“. Nicola ja Doktor Klouniga saab kohtuda 24.09 kl 18 Tallinnas Foody Allenis, kus toimub korduskohvik.

23.-25.09 toimub esmakordselt TÖFi ajaloos ülemaailmne teadusteatrite konkurss Science Show International Cup ehk SSIC15, mis toob kokku parimad teadusteatri-tegijad üle maailma. Üritus toimub Tallinnas (23.09), Pärnus (24.09) ja Tartus (25.09). Üles astuvad tiimid Poolast, Ukrainast, Šotimaalt, Soomest, Ameerika Ühendriikidest ja Eestist.

25.09 kl 19-22 ehk üle-Euroopalisel Teadlaste Ööl toimub Tallinnas TÖFi projektipartneri ehk Eesti Teaduste Akadeemia saalis kolme minuti loengute konkursi finaal. Konkursil osalevad noorteadlased peavad mahutama oma teadustöö kolme minuti pikkusesse esitlusse ning valima selleks atraktiivse formaadi, mis avaks töö sisu ja olulisuse võimalikult laiale sihtgrupile. Auhinnaks on kuue parima klipi pääs ETV eetrisse.

AHHAA keskuse ette kerkib tasuta töötube ja teadusteatrietendusi pakkuv teaduskuppel. Seal saab meisterdada ja näha nii eesti- kui võõrkeelseid etendusi kogu festivalinädala vältel. Kes telki ära ei mahu, on oodatud AHHAA-keskuse siseruumidesse, kus kavas nii tasuta ja ka piletiga programm (sealhulgas elutruu lahkamisnuku esmaesitlus) ja kohal põnevad esinejad, näiteks Mihkel Raud räägib oma nutiseadmesõltuvusest.

Teadlaste Öö Festival toimub 20.-25.09 üle Eesti. Lisainfot vaata www.teadlasteoo.ee.

Autor: Karoliina Vasli

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700