Restoranitest: Talu ja Deli ühendab talukauba ja gurmee

Talu ja Deli ühendab Eesti tooraine ja prantslasest koka oskused - tulemuseks on põnevad, uusi maitsekooslusi pakkuvad road.
Talu ja Deli ühendab Eesti tooraine ja prantslasest koka oskused - tulemuseks...

Talu ja Deli on usaldanud kohaliku Eesti tooraine noore Prantsuse koka kätte. Tulemus on üllatav ja ootamatult värske, kirjutab Puhkepäeva toidukriitik Heidi Vihma.

Talukaup on trendikas, kuid siiamaani on ta linnainimesele siiski mõneti nišitooteks jäänud, mida leiab turult, internetist või äärelinnapoodidest. Nüüd on aga nišist välja tulnud, Deli ehk delikatessidega liidu loonud ja end linnasüdamesse sisse seadnud: Talu ja Deli pood- kohvik-restorani-lähimateks naabriteks on Estonia teater, Solarise keskus ja Tartu ülikooli Tallinna filiaal.

Lõunapakkumised uutes kõrgustes

Lisaks andekale kokale on Talu ja Deli vastupandamatuks ahvatluseks nende nimi: isuäratav ja paljulubav, kuid samas mitte millekski kohustav. Mis Talul puudu jääb, selle lisab Deli, kus aga Deli liiga kauge ja võõras, tuleb appi Talu. Ja see, kui mitu talust pärit kirsstomatit tatralisandiga lõunakotleti juurde kuulub, polegi menüüd koostades nii väga oluline.
Süües läks see mulle korda küll. Kirjapandult võtavad Uus-Kongo talu salat ja kirsstomatid vaat et rohkem ruumi, kui taldrikul, kuhu nad päevaprae lisandina kuulusid – poolteist kirsstomatit on isegi päevaprae jaoks natuke liiga vähe. Muidugi olid need tomatikesed, samuti ka tatar ning kotlet üpriski maitsvad, eriti arvestades lõunapakkumiste mõõdukat hinda.

Kotlet ja tatar on Talu ja Deli lõunapakkumiste näidiseks tegelikult halb valik, enamasti on need palju loomingulisemad. Isegi võiks öelda, et lõunaroogadega on Talu ja Deli tõusnud kõrgustesse, kuhu seni vaid üksikud söögikohad on ulatunud: need on fantaasiarikkad, mitmekesised ja vägagi mõõdukate hindadega.

Uued maitsekooslused

Ka püsimenüü pakub toiduarmastajale naudingutele lisaks kinnitust, et hea toit ei pea olema ülemäära keeruline ning selle eest ei pea välja käima teab mis summasid. Väikese tuunimisega on lihtsad kombinatsioonid saanud uudse maitse ja värske ilme. Kasvõi praetud maks, mille juurde käib eriliselt tummine kaste, baklažaanipüree ja küpsetatud seller. Või brandade, õrn kalakook, kohaliku kalakotleti nooblim sugulane. Või eelroaks pakutud vägagi mõõdukalt küpsetatud lõhe, millele annab maitset hautatud redis või nuikapsas (kuidas kunagi) ja sidrunitarretis, mustikast on saanud kreem, mida kaunistavad šokolaadikõrred jne.
Prantslase koostatud menüüst, olgu see kui lühike tahes, ei puudu muidugi ka hautatud vasikapõsk ja kanamaksa terriin.

Klaasiveinivalik on minimalistlik, kuid nii valge kui punane Luberonist pärit vein on väga toidusõbralikud. Joogikaardi teevad täiesti eriliseks aga Eesti esimese veinivilla, Valgejõe puuvilja- ja marjaveinid, samuti Jaanihanso siidrid. Muidugi on olemas ka väiketootjate õlu – ilma selleta saavad hakkama vaid suurimad konservatiivid, ning värskeltpressitud mahlad.

Prantsuse mõjutused

Mitte ainult peakokk pole Talul ja Delil Prantsusmaalt, sealt tundub mõjutusi olevat saanud ka sisekujundus: oma ruudulise põranda ja lihtsa mööbliga meenutab söögisaal klassikalist Prantsuse bistrood. Talulikku joont lisavad puuviljakastid, piimamannergud, delilikku oma maja logoga tapeet ja koogivitriin, mis küll millegipärast pooltühi. Ainukeseks mitte-talulikuks ja meie oludes ka mitte-delilikuks nähtuseks on musta leiva puudumine. Saia saab küll, koos veega on see nurgalaual kõigile vabalt võtta.

Toidukriitiku hinnang Talu ja Delile
Maksimaalsest 30 punktist teenis Talu ja Deli kriitiku hinnangul 25 punkti.

Toit ja jook: 9
Teenindus: 8
Interjöör: 8

Talu ja Deli
Aadress: Teatri väljak 3, Tallinn
Telefon:  53 0000 90
Avatud: E-R 11-22, L 11.30-22.30
Pearoogade hinnavahemik: 6.50-12.50 eurot

Loe kõiki restoraniteste siit.

Osale arutelus

  • Heidi Vihma

    Heidi Vihma
    Puhkepäeva toidukriitik

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

  • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
    28%
    28%
  • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
    17%
    17%
  • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
    10%
    10%
  • Suvepäevi ei peeta
    45%
    45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara