Autor: Allikas: www.aripaev.ee • 24. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailma levinuim sünnipäevalaul sai autorikaitsest priiks

Maailma levinuim sünnipäevalaul sai autorikaitsest priiks.
Foto: telegraph.co.uk
USA Föderaalkohus otsustas laulult „Happy Birthday to You“ maha võtta sõnade autorikaitse, mis kuulus Warner/Chappell Musicule. Kohtu otsus jättis Warnerile autorikaitse õiguse vaid selle laulukese klaverisaatel esitusele, laulu sõnad ja meloodia läksid vabakasutusse, kirjutab Äripäev.

Warner/Chappell Music omandas selle laulu autoriõigused 1988. aastal ning see on talle sisse toonud umbes 2 miljonit dollarit aastas, vahendas BBC. „Happy Birthday“ on maailma üks enim lauldud laule ning nagu kirjutab Variety, tulevad sellele seatud autoriõigused paljudele üllatusena.

„Happy Birthday to You“ sünnilugu viib aastasse 1893, mil selle meloodia pani kirja Mildred J. Hill koos oma lasteaednikust õe Patty Smith Hilliga. Toona kandis lauluke pealkirja „Good Morning ta All“ ning see avaldati samal aastal lastelaulude kogumikus „Song Stories for Kindergarten“. Hiljem, kui viisile lisati sõnad, sai sellest sünnipäevalaul.

Kui laulukesest sai üleilmne hitt ja potentsiaalne sissetulekuallikas, seadsid õed 1934. aastal autoriõigused küll selle viisile, kuid jätsid sõnad vabaks, sest nende autorsus oli vaieldav.

Warner/Chappell (kellele kuuluvad näiteks ka laulu „Winter Wonderland“ õigused), omandas laulu 1988. aastal, kui ostis 25 miljoni dollari eest Birch Tree Groupi. Laulu enda väärtuseks hinnati ostuhetkel 5 miljonit dollarit: selle kasutamise eest maksid filmiloojad, teletegijad ja muusikaprodutsendid.

1935. aastal kinnitatud autorikaitse registreerimistunnistuse põhjal pidid laulu õigused USAs kehtima aastani 2030, Euroopa Liidus 2016. aasta lõpuni. Nüüd andis kohus selle meelelahutajatele vabakasutusse.

Siit leiad suurima valiku luuletusi ja salme sünnipäevakaardile, mis ei ole autorikaitse all.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700