16. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pindi Kinnisvaras toimuvad töötajatele iga kuu vaimse tervise loengud

Kalev Roosiväli
Foto: Andres Haabu
Oktoober on vaimse tervise kuu, mille raames kutsutakse huvilisi osalema nii erinevatel teemaga seotud sündmustel kui ka igapäevaselt oma ettevõttes või tutvusringkonnas neile teemadele tähelepanu pöörama. Eesti üks suurimaid kinnisvarabüroosid Pindi Kinnisvara on võtnud südameasjaks töökollektiivis vaimse tervise teemadel rääkida.

Äratundmine tekkis ettevõtte tegevjuhil Kalev Roosivälil eelmise aasta Arvamusfestivalil, mille ühes paneelis osales MTÜ Peaasi. "Sain publiku hulgas olles inspiratsiooni sellest, kuidas nad neid teemasid käsitlesid," sõnas ta saates Äripäev Eetris. "Võtsin mikrofoni enda kätte ja ütlesin, et paneksid kuidagi õla alla, kui te mingi kampaania teete." Kampaanias kaasa löömisest kasvas aga välja hoopis praktiline töö ettevõtte sees.

Arutelud töökollektiivis

"Norras on praktiseeritud seda, et ettevõte kaasab enda igapäevaellu psühholoogi ja psühhiaatri. Nende kaasamine võib ettevõttele palju kasu tuua. Minule oli see jutt usutav. Ütlesin, et proovime ära," rääkis Roosiväli koostööst MTÜga Peaasi. Nii toimuvadki aasta algusest firmas iga kahe nädala tagant paaritunnised koosviibimised, kus kohal vaimse tervise spetsialistid.

Osalemine on olnud kõigile organisatsiooni liikmetele vabatahtlik - ca 20% ettevõtte töötajatest on aga neil kokkusaamistel käinud ja vaimse tervise teemasid enda jaoks oluliseks pidanud. "Ma ei ole kedagi väga utsitanud, kuigi oleks hirmus isu, sest sealt tuleb sellist kulda ja tarkust," tundis Roosiväli heameelt.

Teemadering, mille üle arutletakse, pandi esimesel kohtumisel üheskoos paika. Juttu on olnud emotsioonidest ja nendega hakkama saamisest, mälust ja ka näiteks enesekehtestamisest. Vaimse tervise teemadest vabalt rääkimine on toonud ettevõttesse lisaks paremale töökliimale ja -kultuurile ühe konkreetse töövõidu. Stressi sattunud kinnisvarahaldur, kes oli esitamas lahkumisavaldust, ent sai enne seda oma töömuredest rääkida, töötab firmas täna endiselt edasi.

1 euro toob tagasi 9

Ettevõtte jaoks tähendab see Roosiväli sõnul ca 3500 eurost väljaminekut aastas. "Iga summa on suhteline," toonitas ta ja sõnas, et on tehtud valikuga väga rahul. Norra riigi kogemusele toetudes peaks iga vaimsesse tervisesse investeeritud euro tooma tagasi 9. "See kogemus, mis üldsõnaliselt edasi anti oli väga intrigeeriv, et see väljakutse vastu võtta," sõnas ta. "Olen lihtsalt seda enda näol näinud, kuidas vaimse tervisega pahuksis olemisega väheneb inimese töövõime meeletult."

Kui täna need teemad aktuaalsed ei ole, siis igal juhul tasub ennast harida, soovitas Roosiväli, et oleks teadmised neiks puhkudeks, kui juhtub midagi enda või lähedasega. "Vaimse tervise teemadel rääkimine ja inimeste harimine aitab teisi palju paremini mõista ja olla ka ise huvitavam vestluspartner," nentis ta.

Vaimse tervise kuu eestvedajaks on VATEK, Eesti vaimse tervise ja heaolu koalitsioon, mille liikmete eestvedamisel toimub kuu jooksul vaimse tervise teemadega seotud töötubasid Eesti erinevates piirkondades.

MÕNED VIITED OKTOOBRIS TOIMUVATELE KOOLITUSTELE

Töötuba: kuidas paremini toime tulla stressiga ja maandada pingeid

17.10 kl 11-12.30 Tallinnas Tervisekliinikus

Räägitakse keha ja meele seostest, teadlikkusest ja selle olulisusest vaimse tervise säilitamisel. Enda peal saab järgi proovida lihtsaid, kuid tõhusaid jooga- ja hingamisharjutusi.

Hind: tasuta, vajalik eelregistreerimine [email protected]

www.tervisekliinik.ee

Töötuba: räägin sulle läbipõlemisest

21.10 kl 18-19.30 Tallinnas Arengu Keskus Avituses

Töötoas räägitakse, mis on läbipõlemine, kuidas seda hinnata, kuidas ennast aidata, kust saada abi.

Hind: tasuta, vajalik eelregistreerimine lingi http://avitus.ee/iseendale/tootoad-2015 kaudu

Töötuba: noored panevad pead kokku - väärikus vaimses tervises

16.10 kl 15-18 Tallinnas Laste Vaimse Tervise Keskuses

Sündmusele on oodatud  noored, keda vaimse tervise teema isiklikult või lähedalt puudutanud, kohtuma, arutama ja tegutsema, et aina rohkem oleks vaimse tervise teemadel ka noorte mõtteid ja häält kuulda. Töötoas jagame häid kogemusi, mida juba on tehtud ja toetatakse noorte ideid.

Hind: tasuta

www.peaasi.ee

VAATA VEEBIST

"What the Bleep Do We Know"

Film selgitab lahti inimese ajus ja seeläbi ka mõttemaailmas toimuva. Selle, kuidas meie mõtted loovad meie igapäeva elu. Lisainfo: www.whatthebleep.com

TASUB TEADA

Mõtteainet pakkuvad teosed vaimse tervise teemadel kultuurimaailmast

"Varesele valu…" Eesti Draamateatris ja "Harakale haigus…"  Tallinna Linnateatris

Lavastajad: Mari-Liis Lill, Paavo Piik

Eesti Draamateatri ja Tallinna Linnateatri koostöös sündinud lavastused toovad lavale lood Eesti inimestest, kes on isiklikult kokku puutunud depressiooniga. Tinglikult on need ühe lavastuse kaks osa, mis lõpuks omavahel kokku saavad, kuid mis on täiesti terviklikud ka eraldiseisvana. "Varesele valu..." ja "Harakale haigus" said Balti Teatri Foorumil 2015 parima näidendi preemia.

www.draamateater.eeja www.linnateater.ee

Autor: Signe Sillasoo, Äripäeva erilehe Puhkepäev toimetaja

Üle Eesti toimuvad sel puhul vaimse tervise teemalised töötoad, kus tähelepanu pööratakse näiteks stressiga toimetulemisele, läbipõlemise ennetamisele ja sõltuvustele.www.vatek.ee.

Lisainfo portaalis

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700