27. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida teha, kui lõunaajal ei ole võimalik sooja toitu süüa?

Tervislik toitumine tähendab eelkõige tasakaalustatud toitumist ja kvaliteetseid toiduvalikuid iga päev. Õige toitumine suurendab organismi vastupanuvõimet ja immuunsust, parandab üldist töövõimet ja annab energiat. Kodus ise toitu valmistades on lihtne tervislikkuse printsiibist kinni pidada, aga kuidas teha tervislikke valikuid tööl olles?

Milline on tervislik lõuna?

Ideaalis peaks lõunasöögiks kindlasti olema soe toit, sest see seedub paremini. Hea valik on toitev supp või praad, soovi korral ka magustoit. Prae koostises peaks olema kala, kana või lahjem liha keedetult või hautatult. Lisandiks keedetud kartulid, kartulipüree, riis, makaronid või tatar, vältima peaks praetud, frii- ja ahjukartuleid. Lisaks tuleks prae juurde süüa hautatud köögivilju ja toorsalatit.

Kontorist väljas süües on enamasti võimalik tervislik soe toit valida, aga mida teha siis, kui lõunaajal ei ole võimalik sooja toitu süüa? Suure nälja korral kipuvad inimesed tegema üsna ebatervislikke valikuid. Enamasti valitakse kiireks näljakustutuseks saiakesed, majoneesikastmega salatid, krõpsud, kommid ja muud kiiresti tarbitavad toidud. Kuna tühja kõhuga kipuvad tervisliku toitumise põhitõed ununema, siis on hea, kui lõunaks on kaasa võetud tervislikud snäkid, mis aitavad näljatunnet leevendada. Näiteks toorsalatid, puu- ja köögiviljad, näkileivad, tervislikud võileivad (ilma rammusa kastmeta), kama, kohupiim, jogurt ning vahetevahel ka kuivatatud puuviljad ja pähklid.

Väga oluline aspekt tervisliku lõuna koostamisel on arvestada oma ameti eripäraga. Rasket füüsilist tööd tegeva inimese ja kontoritöötaja energiavajadus võib erineda kuni kaks korda ja tihti on just kontoritöötajad need, kes kipuvad üle sööma. Kui organism saab energiat rohkem kui vajab, võib üleliigne hakata põhjustama rasvumist. Pikapeale võib nii kujuneda ülekaal ja tekkida ülekaaluga kaasnevad tervisehäired.

Vale toitumine põhjustab tõsiseid terviseprobleeme

Põhilised toitumisprobleemid on seotud toidu üleliigse tarbimisega. Organism vajab toitu elutegevuseks, mitte nautimiseks. Loomulikult tuleb süüa naudinguga, aga tihti pingutatakse sellega üle. Iga aasta tuleb juurde II tüüpi diabeedihaigeid, mis on seotud ülekaalu ja vähese liikumisega. Istuva töörütmiga töökohtadel peaks eelkõige tähelepanu pöörama liikumisvõimalusele. Igas ruumis ei pea olema printer, olgu üks ja võimsam ning võimalikult kaugel koridori lõpus. Ka kõige laisem töötaja peab siis vähemalt paaril korral päeva jooksul püsti tõusma ja kõndima vajaliku paberi järele. Tööefektiivsust see kindlasti ei vähenda, pigem stimuleerib kõndimine vereringet ja inimesed ei jää päeva lõpuks uimaseks. Loomulikult peaksid ka töötajad ise liikumisele rohkem tähelepanu pöörama ja harrastama tervisesporti. Tulemuseks on parem füüsiline vorm ja rohkem energiat.

Tööandjad saavad olla eeskujuks

Tööandjad saavad samuti aidata ja suunata töötajaid tegema tervislikke valikuid. Eeskujuna võiks siinkohal tuua Taani ja Norra kogemuse, kus on edukalt käivitunud töökohal puuviljade pakkumise praktika. Ettevõtted tellivad kontorisse puu- ja köögiviljakorve ning töötajad saavad neid tööpauside ajal süüa. Ka meie tööandjad võiksid neist eeskuju võtta ja sõlmida näiteks soodsa ja pikaajalise lepingu mõne hulgilaoga.

Samuti saavad ettevõtted organiseerida oma töötajatele lõunaeineid, mille valmistamisel on arvestatud tasakaalustatud toitumise soovitusi. Kui eelarve ei luba ja tööandjal ei ole võimalik pakkuda töötajatele lõunat iga päev, siis võiks seda teha kasvõi paaril korral nädalas. Oluline on näidata töötajatele eeskuju ja anda edasi teadmisi tervisliku toitumise kohta. Tähelepanu juhtimisel hakkavad töötajad suure tõenäosusega ka ise tervislikumaid valikuid tegema ja nii paraneb üleüldine tervislik heaolu.

Autor: Toomas Põld, Qvalitas Arstikeskuse AS peaarst

* Artikkel ilmus ajakirjas Personali Praktik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700