Autor: Sekretär.ee • 11. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koolituskulude hüvitamise kokkulepe

Töölepingu seadus näeb tööandjale ühe kohustusena ette tagada töötajale tööalaste teadmiste ja oskuste arendamiseks ettevõtte huvidest lähtuva koolituse ning kanda koolituskulud ja maksta koolituse ajal keskmist töötasu.

Siiski on rida koolitusi, mille läbimine ei ole ainult tööandja huvides, vaid tähendab ka töötajale endale olulist väärtuse tõusu tööturul ehk koolitus ei ole vaid tööandja tegevusalaga seotud, vaid omandatud teadmistega saab minna ka teiste tööandjate juurde tööle.

Sõltuvalt koolituse sisust, pikkusest ja asukohast, võib selle maksumus olla märkimisväärne. Seega juhul, kui koolitus ei toimu ainult tööandja huvides ning sellega seotud kulu on suur, võib tööandja teha töötajale ettepaneku koolituskulude kokkuleppe sõlmimiseks. Kuid seda siis kindlasti enne töötaja koolitusele saatmist.

Koolituskulude hüvitamise kokkulepe võimaldab kokku leppida, et pärast koolituse läbimist töötab töötaja tööandja juures teatud aja ning kui tööleping peaks lõppema enne selle siduvusaja lõppu, maksab töötaja kinni koolituskulu proportsionaalselt siduvusaja lõpuni jäänud ajaga.

Selline kokkulepe ei saa olla vaid üksik punkt töölepingus, millega töötajat kohustatakse tööandajale töölt lahkumisel hüvitama kõik koolitusega seotud kulud. Iga koolituse puhul tuleb eraldi kaaluda, kas koolituskulude hüvitamise kokkuleppe sõlmimine on põhjendatud ning pidada töötajaga läbirääkimisi, et mõlemad pooled saaksid ühte moodi aru, miks selline kokkulepe sõlmitakse ja mis on selle õiguslik tagajärg.

Täpsemalt saab koolituskulude kokkuleppe õiguslikest tagajärgedest ning sellega kaasnevatest nii tööandja kui ka töötaja õigustest ja kohustustest teada Kuku raadio eetris olnud Tööminutite saatest.

Allikas: tööelu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700