Autor: Heidi Vihma • 8. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: 2015 tegid restoranimaastikul ilma uustulnukad

2015. aasta restoranitestis kogusid parimad punktid toidukriitik Heidi Vihma hinnangul Tuljak, Fabrik ja Kärme Küülik.
Foto: Raul Mee, Meeli Küttim
Ei mäleta ühtegi varasemat aega, kui korraga oleks lisandunud nii palju hea taseme ja kindla kontseptsiooniga restorane kui aastal 2015. Suurimateks üllatajateks olid Art Priori ja Fabrik. Mitte et mulle neis kõik nii väga meeldinud oleks, kuid toit, mida uustulnukad pakkusid, ületas mõlema puhul kõiki ootusi, kirjutab Puhkepäeva toidukriitik Heidi Vihma.

Art Priori teenindus juhtus minu külastuse ajal eriliselt vilets olema ja kui ehe kunst söögisaali seintel välja arvata, pole ka sealne sisekujundus minu tagasihoidliku hinnangu järgi kõige säravamate hulgast. Aga toit, mis seal pakutakse, on suurepärane. Muu hea hulgas sõin seal elu ilusaima supi ja üllatavaima magustoidu, kusjuures kummalgi polnud maitsed ei ilu ega üllatuse varju jäänud.

Kui restoranivaldkonna kõiketeadjalt küsima läksin, kust sealne kokk tulnud on, sain vastuseks "lasteaiast". Mis antud kontekstis tähendab seda, et ta on küll töötanud tipptasemel proffide käealusena, kuid ise pole veel nime jõudnud teha. Ja nüüd äkitselt siis selline tähelend!

Teie üllataja oli Fabrik Vabriku tänavalt. Vabriku tänava tööstuslikus sisehoovis on juba kaks restorani õnne proovinud, nüüd siis kolmas, arvasin, ja olin lõunale minnes kaunikesti skeptiline. Seda suurem oli üllatus. Fabrik pole algajate ettevõtmine, selle taga on Tartu restoraniettevõtja Joel Ostrat ja tema meeskond, kelle saavutuste hulka kuuluvad Tartu Truffe, Meatmarket ja Werneri reanimeerimine, kuid sedapuhku on nad teinud erakordselt kõrge lennu ja jõudnud oma Fabrikuga koheselt Eesti restoranide tippu.

Teenindust saab veel lihvida, seda just jõudluse suunas, aga mis puutub suhtlemisse ja suhtumisse, siis tartlased oleksid justkui lisaks oma kulinaarsetele oskustele ka natuke kodulinna soojust ja südamlikkust pealinna toonud.

Kolmas silmapaistev uustulnuk on muidugi Tuljak, Siigur&co järjekordne ettevõtmine. Algusest peale oli selge, et kui need mehed midagi ette võtavad, seatakse latt kõrgele, nii et üllatus jäi Tuljaku puhul väiksemaks kui eelnimetatul kahes söögikohas. Suurimaks elamuseks (nagu ka Noa puhul aasta tagasi) on terviku loomise oskus. Toidud-joogid on sellise tasemega tegijatel nagunii head, sisekujunduse taga on tunnustatud profid, aga Tuljakus on olemas ka toidu, joogi, teeninduse, sisekujunduse harvaesinev harmooniline ühtsus ning unikaalne atmosfäär. 

Uustulnukaid, keda lõppevast aastast hea sõnaga meenutada, on rohkemgi. Üks neist kindlasti kohalikule toorainele ja valmistusviisidele orienteeritud Farm, mille esimesel avamispäeval alanud edulugu annab kinnitust, et kohalik ja kodumaine pole enam nišikaup, vaid on jõudnud kulinaaria peateele, sedapuhku lausa turistiteede ristumispunkti. Farmi menüü pole mitte ainult kohalik, vaid suisa hüperkohalik: tehakse ise leiba, juustu, sõira, limonaad, pakutakse oma maja eritellimusõlut ning kõik maitseb suurepärane.

Siis veel noobel Trühvel Telliskivi loomelinnakus, mis  annab tunnistust loomelinnakuga gentrifitseerumise jõudmisest uude etappi. Või väike aiamajarestoran Mimosa, mis laiendas Tallinna hubaste kodukandirestoranide areaali ka lõunapoolse linnaserva suunas Järvele.

Aastast 2015 on tulevikku kaasa viia ka asjaolu, et Põhjamaade restoranigiid White Guide pidas 25 Eesti restorani piisavalt heaks, et need oma kaante vahele võtta. See on suur tunnustus kõikidele meie restoranielu edendajatele - oleme esimene riik väljaspool Põhjamaid, mille restorane White Guide tutvustab.

Loe avaldatud restoraniteste SIIT.

5 õnnestujat: 30 29 28 28 30 11 14 17 15 19

Tuljak

Fabrik

Kärme küülik

Cru

Noa Peakoka Pool

5 ebaõnnestujat:

Wok to Walk

Nurri kassikohvik

Fookus

Passion

Peps

*Punktide arv restorani nime taga näitab hinnangut kümne punkti süsteemis, kus hinnatud on teenindust, interjööri ja toitu.

Loe avaldatud restoraniteste SIIT.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700