Autor: Heidi Vihma • 22. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: värvika atmosfääriga La Tabla

La Tabla värvikirevas atmosfääris saab nautida tõelisi Ladina-Ameerika pärle - tortilla suppi, Ladina-Ameerika pirukaid, kaheksajalga oliivimajoneesi ja salatiga jpm.
Foto: Raul Mee
Restoran, mis ühekorraga esindab tervet Ladina-Ameerikat, peab olema kas bluffar või mängur. Bluffijaks La Tablat siiski pidada ei saa, sest köögis toimetab mitu ladinlast ja nende tortiljad on ehtsamad kui nii mõnegi päris-Mehhiko restorani omad, kirjutab Puhkepäeva toidukriitik Heidi Vihma.

Järelikult on tegemist mänguriga. Mida üks restoran ka kahtlemata peab olema. Mida see kaasaegne (rahvus)restoran muud ikka teeb, kui mängib toiduga: segab maid ja rahvaid, paneb kokku minevikku ja tänast päeva, fantaseerib maitsete, tekstuuride ja lõhnadega. Kuidas teisiti oleks Kalamajas võimalik esindada kogu Ladina-Ameerikat, piirkonda, mis hõlmab 20 riiki, ulatub USA lõunapiirist Lõuna-Ameerika lõunatipuni ja kus ühtekokku elab 626 miljonit inimest.

Ehe Mehhiko Eestis

La Tablal on (mängu)laual ladinaameerikalikuks tuunitud Caesari salat ja Guatemala vastlakuklid ning kardemoniga maitsestatud keedukreemiküpsetised laimise vahukoorega. Vürtsikas kastmes kana lisandiks on aga spinatine orsoto, mis pole ju muud, kui vormikaks ja maitsekaks kujundatud kodune kruup. Nii et osalt on tegemist korraliku fusioon-köögiga. Aga mitte ainult.

Meie maailmajaos tuntakse Ladina-Ameerika köökidest kõige paremini Mehhikot, mis pakub kiirtoidule tervislikumaid alternatiive. Mehhiko on ka La Tablas esindatud. Väga erilised on sealsed maisitortiljad, mida autentse retsepti järgi kohapeal algusest peale ise tehakse. Ka tšipse teevad nad oma tükkideks lõigatud ja frititud tortiljadest. Minu lemmikuks sai La Tabla tortiljasupp: ehtsa Mehhiko retsepti järgi valmistatud väga lihtne, kuid maitserikas tomatisupp, millele lisatud krõbedaid maisitortiljatšipse.

Väga meeldis ka valgest marliinist tehtud cheviche. Kõigepealt muidugi sellepärast, et ei olnud mindud lihtsamat ja tavapärasemat teed ning kasutatud lihtsalt kättesaadavat lõhet või forelli. Aga muljet avaldas ka vürtsikas, kuid mitte üleliia tšilline maitsestus.

Kolmekäigulise menüüga saab La Tablas hakkama aga vaid siis, kui kaks neist on eelroad. Supid on seal täismõõtu tummised road, nii et praega samal päeval neid süüa ei jaksa. Nii et kõhu täitmisega pole probleemi, mida tunnistab ka lõunase tipptunni täismaja.

Kirev mängumaa

Kaugete maade kulinaarseks saadikuks sobivad joogid isegi paremini kui söögid. Tšiilit ja Peruud esindab La Tablas pisco, sealne viinamarjadestillaat, ja sellest tehtud kokteil pisco sour. La Tablas tehakse pisco souri Peruu moodi munavalgevahuga ja see on mõnusalt magushapu.

La Tabla näol on suure tõenäosusega tegemist kõige värvilisema Tallinna söögikohaga. Enamasti pole üheski Kesk- ja Lõuna-Ameerikat esindavas söögikohtas värvidega kokku hoitud, sealkandis lihtsalt on värve rohkem kui meil. La Tablas on aga pintslimehed eriti hoogu läinud ja süüdimatult kõik värvipaleti erksamad toonid korraga kasutusele võtnud.

Suvisel ajal on rõõmu ja värvi mujalgi, veebruarihalli linna teeb aga üks ladinaameerikalik mängumaa tükk maad talutavamaks, pakkudes värvi-, maitse- ja lõhnateraapiat kõigile kaamose käes kannatajatele.

Varasemaid restoraniteste loe SIIT.

La Tabla 

25 punkti (30 võimalikust)

Toit ja jook: 8 p 

Interjöör: 8 p 

Teenindus: 9 p 

Aadress: Telliskivi 60, Tallinn

Telefon: 5194 3327

Avatud: 12–23

Põhiroogade hinnavahemik: 8-14 eurot

Varasemaid restoraniteste loe SIIT.

Värvikirevas atmosfääris saab nautida tõelisi Ladina-Ameerika pärle - tortilla suppi, Ladina-Ameerika pirukaid, kaheksajalga oliivimajoneesi ja salatiga jpm.
Foto: Raul Mee
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700