12. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seetõttu ehk koguaeg nii väsinud oledki?

Umbes viiel protsendil naistel vanuses 20 kuni 49 esineb aneemia ehk rauapuudus ning sellest tuleneb ka pidev väsimus.
Foto: shutterstock.com
Kui leiad, et sinu jaoks on iga päev äärmiselt kurnav, võib süüdi olla sinu tervislik seisund. Kui sul esineb mõni neist sümptomitest, siis oleks aeg end arsti juurde kirja panna või aidata ise kaasa, et enesetunne paraneks.

Mõnikord oleme väsinud lihtsalt sellest, et oleme oma keha ületöötamisega ära koormanud ning vähe maganud. Õnneks saab sellist tüüpi väsimust hõlpsalt parandada, süües tasakaalustatud toitu, jätmata vahele ühtegi toidukorda, kuid jättes vahele pidevad ületunnid tööl ning magades vähemalt 6-8 tundi ööpäevas. Sa oled seda kõike proovinud, kuid siiski on raske igal hommikul voodist üles tõusta? Sel juhul võivad süüdi olla järgmised näitajad:

1. Rauapuudus

Umbes viiel protsendil naistel vanuses 20 kuni 49 esineb aneemia ehk rauapuudus ning sellest tuleneb ka pidev väsimus. Kui meie kehas on piiratud koguses rauda, siis on seal ka punaste vereliblede puudus ning see tähendab, et kehasse saab transportida vähem hapnikku, põhjustades sellega väsimust ja õhupuudust.

Pidevad peavalud ja kahvatu näonahk on kõige märgatavamad viited rauapuudusele. Rauapuuduse all kannatavad suurema tõenäosusega ka need, kel esinevad rasked menstruatsioonivalud. Nii kaotatakse kehast liiga palju verd.

Õnneks on seda lihtne ravida. Söö rauarikkaid toite või võta rauatablette. Kui rauavaegus on aga väga suur, siis võid sa vajada punaste vereliblede transporti oma kehasse.

2. Kilpnäärme alatalitlusKilpnäärme alatalitlus tekib siis, kui kilpnäärme hormoonid on tasakaalust väljas. See tekitab aga väsimust ja lihasvalu. See on väga levinud haigus – paljud isegi ei tea, et nad selle all kannatavad. Kilpnäärme alatalituse sümptomite hulka kuulub ka kõhukinnisus, juuste väljalangemine, unehäired, kaalutõus.Hea on see, et seda haigust on lihtne kindlaks teha veretestiga.3. Hormonaalsed häiredKuigi me ei pruugi sellest ise teadlikud olla, tarbime me toiduga pidevalt östrogeenset kemikaali. Liiga palju östrogeeni võib viia seisundini, mida tuntakse östrogeeni domineerimise ehk hormonaalse häire all ning see põhjustab jõuetust. Lisaks sellele on sümptomiteks ka migreen, kaalutõus, polütsüstilised munasarjad, madal veresuhkrutase ja paistes jalad, käed või rinnad.Seda on võimalik ravida vähendades stressi ning oma toitumisharjumusi muutes.4. Kroonilise väsimuse sündroomKroonilise väsimuse sündroom on karm haigus. Naised satuvad selle haiguse küüsi suurema tõenäosusega kui mehed. Selle all kannatajatele on isegi lihtsad asjad väga väsitavad – kasvõi näiteks voodist üles tõusmine. Sümptomiteks on ka pidevad peavalud ja migreen, lihase ja liigese valud ja keskendumisraskused. Seda aitab leevendada igapäevane trenni tegemine ja kvaliteetne uni, kuid ravi sellele haigusele veel ei ole.Allikas: www.iluguru.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700