13. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

8 terviseäppi, mille peaksid oma telefoni laadima

Foto: pixabay.com
Nutimaailmas leidub palju rakendusi, mis muudavad igapäevaelus tervislike valikute tegemise hõlpsamaks, aitavad järgida oma tervisekäitumist ning pidada meeles ka olulisi tervisekontrolle.

Mobiilsete rakenduste puhul on peamiseks eelistuseks nende kasutamise mugavus, vahendab Terviseinfo. "Olgugi, et enamasti on rakendused ingliskeelsed, leidus üllatuseks rakendustepoes Play üsna palju ka eestikeelseid, sealhulgas meil loodud rakendusi. Tuleb aga olla ettevaatlik, kuna paljude rakenduste valikus on küll eesti keel, kuid selle kvaliteet on väga madal, ilmselt on kasutatud Google Translate'i," rääkis Tallinna tervishoiu kõrgkoolis uurimuse läbi viinud ning kaheksa parimat terviseäppi välja valinud Mari Orusalu.

Suuresti on Orusalu valik mõjutatud sellest, et kuna peamine surmapõhjus Eestis – südame-veresoonkonnahaigused – on suuresti seotud eluviisidega, siis antud rakendused on kõik mõeldud terviseprobleemide ennetamiseks.

1. Soolakalkulaator (looja: Tervise Arengu Instituut)

Toiduainete soolasisaldust ja osakaalu lubatud maksimaalsest soolatarbimisest aitab analüüsida rakendus nimega soolakalkulaator. On üsna keeruline aru saada, kui palju tegelikult igapäevases toidus soola leidub, mistõttu on rakendus oma lihtsuse tõttu eriti tänuväärne.

2. Breast Test (looja: Positiva)

Viimasel ajal sageneb rinnavähki haigestumine ja seda üha enam nooremate naiste seas. Breast Test rakendus juhendab igat naist oma rindu kontrollima. Juhised on selged, samm-sammulised ja illustratiivsete piltidega ning kontrolli saab läbi viia just endale sobival ajal ja kohas.

3. TelleT (looja: Teele Teder)

TelleT aitab kaardistada üldisi tervisekontrolle. Rakendus toob välja konkreetsele inimesele vajalikud uuringud, selgitab nende vajalikkust ja teostamisvõimalusi , aitab pidada vastuvõtuaegade kalendrit ning salvestab uuringute tulemused.

4. Endomondo (looja: Endomondo.com)

Spordimotivatsiooni tõstmiseks tasub proovida ingliskeelset rakendust Endomondo, mis salvestab erinevaid andmeid (distants, kiirus, kalorid) kõigi aktiivsete tegevuste kohta, olgu nendeks kanuutamine, jooksmine, rattasõit või jalutamine. Samuti saab äpi abil seada endale eesmärke ning jagada tulemusi sõpradega.

5. E-ained (looja: OÜ Animato)

E-ainete infotulvas orienteerumine võib tekitada segadust, mis omakorda ei soosi ka nende mõjusse süvenemist. Tootja võib täht-numbrikombinatsiooni asemel kasutada lisaaine pikemat nimetust. Näiteks on E110 teine nimi päikeseloojangukollane ja E129 võlupunane, kuid nimest hoolimata on need ohtlikud lisaained. Seega ei pruugi toote etikett alati selgelt viidata e-ainele ja tarbija võib ekslikult arvata, et need puuduvad. E-ainete äpp toob välja lisaainete nimetused, toime, kasutusala ja võimalikud kõrvalmõjud.

6. Alkokalkulaator (looja: Tervise Arengu Instituut)

Alkoholitarbimist aitab järgida rakendus, mis arvutab inimese eest joogis sisalduva absoluutse alkoholisisalduse, võrdleb tarbitud kogust riskipiiridega ning esitab tarbimisharjumused ka graafiliselt.

7. Hydro Coach (looja: Codium App Ideas)

Ingliskeelne rakendus arvutab vastavalt inimese eluviisile veekoguse, mida ta peaks igapäevaselt tarbima ning tuletab vee joomist inimese poolt valitud sagedusega meelde.

8. MediKeep (looja: MediKeep OÜ)

MediKeep on koduse ravimikapi abivahend, mis pakub ravimite koostoimete analüüsi ja ütleb ära näiteks, millistel kodustel ravimitel on koostoime. Samuti võimaldab pidada tervisepäevikut, kus jooksevad kokku meelespead võetud ravimitest ja vitamiinidest. Vajadusel saab sinna lisada sümptomite kirjeldusi. Pere- või eriarsti külastades on nii lihtsam meenutada, mida võeti või millal midagi juhtus. Lisaks annab rakendus teada, kui ravim hakkab otsa saama või aeguma.

Allikas: terviseinfo.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700