Autor: Heidi Vihma • 6. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: kohvik-kokteilibaar Babulja ja tema lopsakad pliinid

Foto: Äripäev
Kui Babulja oleks tõeline vene memmeke, siis vaevalt ta kohvi ja kokteile pakuks, ta hoopis küpsetaks maitsvaid pliine ja pirukaid. Nii et kohmakalt kõlava kohvik-kokteilibaari asemel võiks Babulja esimesel korrusel asuv söögikoht olla hoopiski blinnaja, kirjutab Puhkepäeva toidukriitik Heidi Vihma.

Babulja suured kohevad küpsetised valmivad otse sööja silme all söögisaali nurgas asuvas omaette pliiniköögis. Ole aga valmis valima: hapupiimapliinid, kaljapliinid, tatrapliidid. Katteks kalamari, suitsukeele, seenesalati või magusaga - küpseõunad, ploomikompott, mesi, maasikamoos. Valisin tatrapliini suitsulõhesalati ja siiamarjaga - mõnus!

Mitmekülgne menüü

Ainult et need polegi päris pliinid, vaid oladushki, nagu ettekandja selgitas - pliinid peaksid olema ju vene vaste Prantsuse kreppidele või meie pannkookidele. Oladushki võivad olla aga õhukesed nagu pannkoogid või siis suureks ja kohevaks kergitatud nagu Babulja omad. Küpsetised tulevad Babuljal üldse hästi välja. Proovisin ka tema pirukaid muna ja rohelise sibulaga ja kartuli-seenetäidisega ning ka need olid suurepärased, õhukese taina ja lopsaka sisuga.

Babulja menüü ei piirdu ainult pliinide ja pirukatega. On veel võileivad (kodususe rõhutamiseks ajalehepaberisse mässitud), salatid (klaaspurkides), supid, pelmeenid, vareenikud, praed, koogid, tee, kohv, kokteilid ehk kõigile midagi. Sõin ja jõin neid midagi, kuid sellist rõõmu kui pliinidest ja pirukatest ei tundnud.

Veisestrooganovi lisandiks oli kartulipüree, lisandiks peedi-mädarõikasalat. Maitsed olid mahedalt kodused, aga kui suhteliselt vedel kartulipüree ja suhteliselt paksu soust omavahel segi läksid, moodustus ebamäärase välimuse ja värviga ollus, mis täitis küll kõhtu, aga mida polnud kena vaadata. Babulja interjööriga on tublisti tööd tehtud, aga toidu esteetikas on veel arenguruumi.

Koduses miljöös

Magusaks soovitas ettekandja muraka tiramisut, mis olevat eriliselt hea. Jah, kook oli mõnus. Aga must tee, mida ma stiilipuhtuse huvides selle kõrvale tellisin, eriliselt lahja ja maitsetu. Kolm-neli tassi mahutavasse kannu oli pistetud teesõel teepuruga, mille kogus paras ühele tassile. Tassi teed ma ju tellisingi, kannutäiest ei käi mul jõud üle. Üle jõu käis see ka ettekandjale - teed serveerides loksus seda ka lauale. Ja jäigi sinna.

Sisekujundus on Babuljas tore, lopsakas kui pliinid ja soe kui vene süda. Slaavi ja babulja-teemaga on mängitud omajagu, kuid kerge muigega: lopsakad lillemustrid ja lambikuplid babuljalike vormidega lauajalad, tainarullid, vokirattad ja samovarid. Teenindus on eriliselt lahke ja püüdlik ning koduse miljöö loomine õnnestub päris kenasti. Ajalehti-ajakirju on rohkem kui üheski teises kohvikus, muusika ei mängi ei ülearu valjult ega liiga vaikselt ja on rõõmsalt kaasahaarav. Isegi nii kaasahaarav, et ettekandja sellele taldrikute viimise-toomise vahepeal pisut kaasa laulis.

Babulja on nii lopsakas, et üks korrus jääb talle kitsaks. Teisel korrusel asub Babulja liharestoran, aga seekord ma sinna ei jõudnud ja sellest tuleb kunagi omaette lugu.

Loe varem ilmunud restoraniteste siit.

Kohvik-kokteilibaar Babulja

Punkte kokku 22 (30 võimalikust)

Toit-jook: 7

Teenindus: 7

Interjöör: 8

Aadress: Pärnu mnt 2, Tallinn

Telefon: 502 4752

Avatud: E-T 7.30- 23, K-R 7:30-2, L 9-2, P 9-23

Põhiroogade hinnavahemik: 8.30-9.80 eurot

Loe varem ilmunud restoraniteste siit.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700