20. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5 nõuannet tervislikuks jaanipäevaks

Teadlased on tõestanud, et toitu, millega söömist alustatakse, süüakse proportsionaalselt kõige rohkem. Seega võiks näiteks jaaniõhtu söömaaega alustada grill-liha koos köögiviljade või mõne värske salatiga. Selline kombinatsioon on toitainerikas ja täidab hästi kõhtu.
Foto: pixabay.com
Tervislikud suvised pühad sõltuvad sellest, millised on Sinu igapäevased harjumused. Suvisel grillipeol on võimalik ülesöömist lihtsate võtetega vältida. Abiks on juba seegi, kui toidukorda alustada tervisliku ampsuga – näiteks grill-liha koos köögiviljade või mõne värske salatiga.

Dietoloog Henri Ruul jagab 5 soovitust tervislikuks jaanipäevaks.

1. Alusta toidukorda tervisliku ampsuga

Teadlased on tõestanud, et toitu, millega söömist alustatakse, süüakse proportsionaalselt kõige rohkem. Seega võiks näiteks jaaniõhtu söömaaega alustada grill-liha koos köögiviljade või mõne värske salatiga. Selline kombinatsioon on toitainerikas ja täidab hästi kõhtu. Kui rämpstoidust ja magusast pääsu ei ole, siis jäta see kõige lõppu.

2. Söö rahulikult ja näri iga suutäis korralikult läbi

Uuringud on näidanud, et nendel, kes toitu rohkem mäluvad, on täiskõhu tunnet tekitavate hormoonide tase kõrgem. Sellega omakorda väheneb tarbitavate kalorite hulk. Seega ära lase ennast sellest häirida, kui teised tormavad toitu kugistades lõket süütama. Söö rahulikult ja naudi häid maitseid.

3. Ära jäta einet vahele

Juhuslik toidukorra vahelejätmine enne suuremat söömingut võib esmapilgul tunduda hea mõttena, kuna sellevõrra väheneb päevane toiduenergia hulk. Paraku mõjutab see aga nälja- ja stressihormoone, mis suurendavad märkimisväärselt hilisemaid söögikogused. Samuti avaldab see mõju hilisematele toiduvalikutele. See tähendab, et tihti premeeritakse ennast seejärel ebatervislikuma toiduga.

4. Võta vastutus oma toiduvalikute üle

Jaanipäeval on peolaud kaetud sageli kõige hea ja paremaga. Lookas laud paneb inimesed sageli ära unustama, et nemad ise otsustavad selle üle, mida ja kui palju midagi süüa. Planeeri ette oma toidukord. Mõtle läbi ja vali toit, mis on sinu eesmärgiga kooskõlas. See aitab ära hoida hilisemad süümepiinad, mida ebatervislik toit või jook põhjustada võib.

 5. Lisaks tervislikule toidule, püsi aktiivne

Füüsiline aktiivsus parandab meeleolu, une kvaliteeti ja vähendab stressi. See on ju see, mida suvelt, jaanipäevalt ja puhkuselt kõige rohkem ootad. Õnneks pakub jaanipäev laua taga istumise asemel mitmeid võimalusi füüsiliseks tegevuseks. Aiatööd, köievedu naabritega ja tantsimine on selleks ühed võimalused paljudest.

Allikas: ITK kodulehekülg

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700