Autor: Heidi Vihma • 20. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Jaapani muinasjutt Haku

Pererestoran Haku Kadriorus.
Foto: Raul Mee
Kadrioru servas väikeses hoovimajas on aasta algusest tegutsenud pererestoran Haku, kaunis ja eksootiline kui Jaapani muinasjutt, kirjutab Puhkepäeva toidukriitik Heidi Vihma.

Tallinn on saanud rikkamaks väga omanäolise restorani poolest. Haku on nii autentne kui üks Jaapani söögikoht kaugel põhjamaal vähegi olla saab. Tegemist on pererestoraniga, kus köögis tegutseb jaapanlasest kokk ja külastajate eest hoolitseb tema eestlannast abikaasa.

Restorani tasemest annavad ettekujutust peakoka Shuichi Shiraishi kogemused: ta on töötanud peakokana Jaapani saatkonnas Fiji saarel ning Venemaal, kokana Michelini tärnidega pärjatud restoranis Bulgari Tokyos, Jaapani traditsioonilisi roogasid pakkuvas restoranis Kobe Hollandis jm.

Kunstiteos keset südalinna

Jaapanlased peavad oluliseks, et toit ei pea olema mitte ainult maitsev, vaid ka ilus. Oluline on toiduainete kokkusobivus. Jaapani moodi kaetud laud näeb välja kui kunstiteos. Tegelikult mõjub kogu restoran Haku kunstiteosena: põlispuude alla varjunud väike majake, napp jaapanipärane sisekujundus, leebe teenindaja, puhtus, vaikus, mahedad värvid.

Hästivarjatud oaas, mis asub Narva maantee, Nafta ja Filmi tänava kolmnurgas – igatahes mitte kohas, kust oskaks kunstiteoseid või oaase otsida. Kodulehekülg annab õnneks selgeid juhiseid, kuidas kohale tulla ja kuhu auto parkida.

Teisipäevast reedeni pakub Haku soodsa hinnaga lõunarooga, päevase etteteatamisega seitsmekäigulist degustatsioonimenüüd, muul ajal aga saab roogi valida tavamenüüst. See on piisavalt pikk, et pakkuda valikuvõimalust, samas mõõdukalt lühike, et äratada usaldust. 

Eelroogadest soovitan proovida tatakit, kas siis veise- või pardilihast, samuti värsket merevetikasalatit. Vetikasalat on moeroana ja nii mõnegi restorani menüüs olemas. Kogenud Jaapani koka käe all on see aga omandanud hoopiski teise ilme – lakoonilisem, värskem ja kaunim, eksootiliselt nüansseeritud kastmega. Ka tataki on aeg-ajalt mõne fusion-restorani menüüsse ilmunud, kuid väga lühikeseks ajaks.

Ekstravagantsed desserdid

Jaapani maitseid on eestlastel enamjaolt lihtne omaks võtta, need on puhtad ja lihtsad. Ühe erandiga – magustoitude puhul lähevad meie ja jaapanlaste, aga ka teiste Ida- ja Kagu-Aasia rahvaste maitsed lahku. Eriti oapastast tehtud magustoitude ja maiustuste puhul, mida jaapanlased tunduvad armastavat üle kõige.

Haku peakokk on suutnud aga teha kiriku keset küla ja ühendada Euroopa ja Aasia: rohelise tee ja seesami jäätis, rohelise teega maitsestatud piimatarretis, ploomiveinitarretis, rohelise tee šokolaadi fondüü.

Haku serveeringud, nii nõud kui ka road on väga kaunid. Isegi frititud ja täidetu kanatiibadele, mis ju erilise iluga ei hiilga, annab eksootilise mustriga taldrik gurmeevälimuse. Eriline detail on paberist volditud kured, millele toetada söömispulgad. Täiuslikuks viimistlevad Jaapani muinasjutu rikkalik teevalik, saked, ploomivein ning Jaapani viskid, mis on viimastel aastatel isegi kuulsatele Šoti viskidele kannale astumas.

Loe varem ilmunud restoraniteste sekretar.ee/restoranitestid.

Haku

Aadress: Narva mnt 55a, Tallinn

Telefon: 5631 4647

Avatud: T–L 12–23

Punktid: 28/30

Toit ja jook: 9

Teenindus: 9

Interjöör: 10

 

Põhiroogade hinnad: 10–15 eurot

Loe varem ilmunud restoraniteste sekretar.ee/restoranitestid.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700