Tervise Cateringi peakokk Ragnar Pamberg jagab mõned soovitused, mida maitsevee valmistamisel silmas pidada ja mida selleks kontorisse valmis varuda.
Maitsevee valmistamiseks vajalik:
Puuviljad, marjad ja köögiviljad
Parim valik on võimalikult mahlased viljad nagu näiteks melon, ananass, erinevad tsitruselised, õun, pirn, maasikas, kurk jne.Ürdid
Kasutada võib absoluutselt kõiki ürte. Klassikaline valik on münt, meliss ja piparmünt. Samas põnevat maitset lisavad basiilik, rosmariin, salvei, tüümian, lavendel, estragon jne.Klaaskann
Sobib nii sangaga kui sangata. Ideaalis aga selline, mis oleks suurema avaga, et koostisaineid mugavalt kannu lisada.Puust lusikas
Sellega saab kannus koostisaineid pisut muljuda, et maitsed paremini esile tuleks. Samas võib teha seda ka käte vahel.Vesi ja jää
Kui jääd ei ole, sobib hästi ka lihtsalt väga külm vesi.
Nõuanded maitsevee valmistamiseks
- Koostisosadeks võid sõltuvalt maitse-eelistusest kasutada kõike.
- Komponente lisa kannu maksimaalselt kolm, et maitsed ei hakkaks üksteise üle domineerima.
- Kurgist ja ingverist saad ilusad pikad ribad koorimisnoa abil.
- Rohkem maitset saad, kui koostisosad enne serveerimist pisut läbi mudida või kannus puulusikaga kergelt muljuda. Samas jälgi, et ei teeks seda väga tugevalt, muidu jääb vesi liialt hägune.
- Tugevamaitseliste ürtide puhul jälgi, et ei pingutaks kogustega üle. Seistes läheb nende maitse vängeks ja hakkab vees liialt domineerima.
- Puuvilju ära koori, siis nad jäävad visuaalselt ilusamad (v.a ananass). Kui ei meeldi greibi mõrkjas maitse, siis tasuks ka see eelnevalt ära koorida.
- Maitsevee puhul on tsitruselised ja ürdid koos alati kindlapeale väljaminek.
- Kui kahtled, mida siiski kokku panna omavahel, siis magusa ja hapu kooslus on alati hea valik, värskust lisa ürtidega.
- Külmkappi varusid ostes eelista tsitruselisi, õuna, pirni ja kurki, need säilivad kaua.
- Jääd võid lisada, aga samas pole vajalik. Enamikes kontorites on olemas veemasin, kust tuleb väga külma vett ja see ongi ideaalne.
Valik maitsekominatsioone (pildil vasakult paremale):
1. Ingver, pirn ja münt
2. Apelsinid vanillikaunaga
3. Maasikad basiilikuga
4. Õunad kaneelipulgaga
5. Greip piparmündiga
6. Värske kurk mündiga
7. Melon mündiga
8. Ananass mündiga
9. Apelsin rosmariiniga
10. Rabarber mündiga
11. Sidrun, laim ja apelsin
Ära lase maitseveel kaua seista, tarbi vesi ära kahe tunni jooksul.
Kui serveerid maitsevett koosolekulaual, vaheta vesi välja iga seljasirutuspausi järel.
Võimalusel kasuta kõikide koostisosade puhul kindlasti öko saadusi, et neid ei oleks tervisele kahjulike mürkide pritsitud.
Pese enne tarvitamist kõik marjad, puu- ja juurviljad hoolikalt.