30. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1. juulist jõustuvad olulisemad seadusemuudatused

Kokku jõustub juulist üle 100 õigusakti.
Foto: pixabay.com
Kaubandus-Tööstuskoda pani kokku ülevaate olulisematest juuli alguses jõustuvatest seadusaktidest. Kokku jõustub juulist üle 100 õigusakti, mis on samas üle kahe korra väiksem kui aasta tagasi.

Sotsiaalmaksuseaduse muudatus, mis vähendab bürokraatiat

Kui ettevõtja on võtnud tööle osalise või puuduva töövõimega inimese ning soovib, et riik maksaks selle töötaja eest sotsiaalmaksu sotsiaalmaksu kuumääralt, siis ei pea tööandja alates 1. juulist esitama sotsiaalmaksu maksmise taotlust mitte iga kuu, vaid piisab ühest taotlusest osalise või puuduva töövõimega isiku eest sotsiaalmaksu maksmiseks. 

Tervikteksti leiad siit.

Muudatused leiad siit

Olulisemad muudatused käibemaksuseaduses

1. juulist jõustuvad ka mitmed muudatused käibemaksuseaduses. Ühe uuendusena korrigeeritakse reegleid, mis puudutavad teenuse piiriülesel pikaajalisel osutamisel käibe tekkimise või teenuse saamise aega juhul, kui teenuse eest tasumist ei toimu. Varasemalt loeti käive tekkinuks teenuse osutamise algusest arvates järgneva kalendri aasta lõpus. Uue regulatsiooni kohaselt loetakse käive tekkinuks või teenus saaduks iga kalendriaasta lõpus. See tähendab, et juhul, kui teenuse osutamine algab aasta keskel, siis esimene periood, mil käive loetakse tekkinuks või teenus saaduks, lõpeb teenuse osutamise alguse aasta 31. detsembril.  Kui varasemalt hinnati kauba impordilt käibemaksu deklareerimisel maksukohustuslase vastavust tingimustele tollideklaratsiooni esitamise ajal, siis alates 1. juulist hinnatakse seda kirjaliku teavituse esitamise ajal maksuhaldurile. Ühtlasi kehtestatakse maksuhaldurile tingimustele vastavuse kohta tagasiside andmiseks tähtaeg 30 päeva.

Lisaks täpsustatakse muudatustega põhivara võõrandamisel sisendkäibemaksu korrigeerimise tingimusi ning võimaldatakse edaspidi lisaks tollile ka Politsei- ja Piirivalveametil teostada füüsilise isiku poolt väljaviidava kauba kontrolli.

Tervikteksti leiad siit.

Muudatused leiad siit

Töövõimereformi rakendumisega seotud muudatused

Juuli esimesel päeval jõustub töövõimetoetuse seadus, mis on üks osa töövõimereformist. Selle seaduse eesmärgiks on toetada vähenenud töövõimega inimeste töötamist ja töölesaamist ning tagada neile sissetulek. Selle seadusega tehakse ka muudatusi rohkem kui 40 teises seaduses, mh tulumaksuseaduses, sotsiaalmaksuseaduses ning muudetakse TSD lisasid 1 ja 2. 

Töövõimetoetuse seaduse leiad siit.

Allikas: raamatupidaja.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700