Autor: Heidi Vihma • 4. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: julgelt tavapäratu liharestoran Meat Market

Foto: Raul Mee
Eesti restoranide kõrgliigasse jõudnud Meat Market köidab hästikomponeeritud liharoogade ja tippklassi kokteilidega, kirjutab Puhkepäeva toidukriitik Heidi Vihma.

Kui Meat Market neli aastat tagasi uksed avas, oli tegemist kesktasemel söögikohaga, mille tugevuseks selge kontseptsioon: keskendumine lihale. Maitsed ja roogade tehniline teostus jäid suhteliselt tagasihoidlikuks. Nüüdseks on lihameistrite tase tublisti tõusnud, road leidlikult komponeeritud, algusest peale liha kõrvalliiniks olnud kokteilid jõudnud aga Eesti tippu. Avatud on ka uus, Rüütli tänava poole vaatav saal. Oma mahedate värvide, soliidse mööbli ja klassikaliste valgustitega sobib see lihaturu nimega tükk maad paremini kui algne südalinnarestorani imidž.

Lihakeskne menüü

On ka kala: üks eelroog, üks supp ja üks pearoog, nii et kalasööja nälga ei jää, kuid ega see talle õige koht ole. Liharoad aga tunnistavad, millise pöörase arengu on selle nelja aastaga läbi teinud Eesti restoranide üldine tase ja muidugi Meat Market. Näiteks veise sisefilee, mille lisandiks pastinaagikreem ja seened. On selge, et lihtsalt liha ja köögiviljapüreega, olgu need kui tahes hästi tehtud, enam gurmaane ei köida ja nii täiendavad pehmet pastinaagi­kreemi mõnusalt krõbedad pastinaagikrõpsud, seenteks on aga tugevad jõulise maitsega kuningservikud, seeneriigi hiiglased. Siis veel grillitud krõmpsud sibulaveerandikud ja tummine lihaleemekaste. Liha on väga kvaliteetne ja täpselt sellises küpsusastmes, kui soovisin, poolküps. Silmailu teenivad väiksed rohelised lehekesed ja lilleõied – komplekt missugune, nauding kõikidele meeltele.

Eelroogadest köitis Aasia hot dog. Aasiapäraste kastmete, kimchi ja ülipehme sealiha kombinatsiooniga on mänginud teisedki saia-liha pakkujad, kuid aurusaia pole veel Eestis kohanud. Eriliselt mõnus oli sea kõhuliha, mis pikal madalal temperatuuril küpsetamisel üleliigse rasva kaotanud ja vägagi nauditavaks palaks muutunud. Ainult et hot dog polnud lauale jõudes enam kuum, jahtunud liharoog aga ei ole sugugi nii maitsev.  

Magusavalik on muu menüüga võrreldes suhteliselt tagasihoidlik, peekonijäätist (veel?) ei pakuta, ikka panna cotta, šokolaadifondant, brülee­kreem ja jäätis. Küll toredate lisanditega ja osavalt tehtud, aga arenguruumi selles vallas jätkub.

Julgelt tavapäratu

Algusest peale on Meat Market ühendanud liha kokteilidega. Julgelt tavapäratu kombinatsioon, sest liha kõrvale käib ju vein, mitte kokteilid! Veinivalik pole neil üldse halb, ka muude alkoholita ja alkohoolsete jookide valik on tublisti üle keskmise, kuid tõeliseks trumbiks on nende segujoogid. Kokteilimenüü näeb välja justkui Pantone värvilehvik, mida ta omal moel ju ongi. Pealkirjad jagavad kokteilid isude ja vajaduste järgi: lasud, klassikud, tiki, käekirjaga kokteilid, kaine rool jne. Juba jõuluhooajal jättis nende loominguline hõõgvein mulle kustumatu mälestuse. Nüüd kinnitas ka alkoholita The Virgo, et Meat Marketi joogisegajad suudaks pikapeale veendunumagi veinisõbra segujookide usku pöörata.

Loe varasemaid restoraniteste: sekretar.ee/restoranitestid

Meat Market

Punktid: 24/30

Toit-jook: 8

Teenindus: 9

Interjöör: 7

Aadress: Küütri 3,Tartu

Telefon: 653 34 55

Avatud: E-N 12-23, RL 12-01, P 12-21

Põhiroogade hinnavahemik: 12-23 eurot

Loe varasemaid restoraniteste:sekretar.ee/restoranitestid

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700