15. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sinu CV-l on mulje jätmiseks 6 sekundit

CV Keskus.ee kommunikatsioonijuht Henry Auväärt
Foto: Veiko Tõkman
CV ja motivatsioonikirja koostamisel tuleb lähtuda konkreetsest tööpakkumisest ning vältida klišeesid ja stamplauseid - "töökad ja kohusetundlikud" on kindlasti ka kõik teised töölesoovijad, ja selline kirjeldus ei erista sind konkurentidest millegi poolest.

CV Keskus.ee Baltimaade kommunikatsioonijuht Henry Auväärt märkis, et CV kirjutamisel seisavad töövõtjad silmitsi mitme küsimusega – kas CV pikkusest võib sõltuda minu kandideerimise edukus? Kuidas kirjutada CVd, kui varasem töökogemus veel puudub? Kuidas kirjutada enda iseloomustust? Kas ja missugune pilt tasuks CV-le lisada? Mida kirjutada lahtrisse „CV eesmärk“, kui minu eesmärk on kõigest haarata soovitud töökoht?

Väldi vigu ja „tööauke“

"Peamised vead, mida töövõtjad CVdes teevad, tulenevad aga hooletusest ja kiirustamisest," oli Auväärt veendunud. "Näiteks kirjavead, kiirelt koostatud CV, kus puudub töökogemuse ja oskuste kirjeldus, ebaprofessionaalne pildivalik või veider e-posti aadress võivad kiirelt rikkuda esmamulje." Auväärt rõhutas, et kandideerimisavaldust ei tohi võtta kergekäeliselt – mõnest lisaminutist ning -pingutusest võib sõltuda võimalus pääseda töövestlusele, ja kogu kandideerimisprotsessi edukus. 

Eesti tööturg on Auväärti sõnul viimaste aastatega läbinud tohutu arengu ning teekond tundmatusse jätkub. "Töökohti tekib pidevalt juurde ning kuna Eesti tööjõud on vähenemas, peaks värbamisprotsessi kaalukauss vajuma pigem tööotsijate poolele," leidis ta. "Kindlasti ei tähenda see, et töövõtjad võiksid jääda mugavustsooni – head töökohad juba riiulile vedelema ei jää ning vead CVs on endiselt määravad."

Ta märkis, et lisaks CV kirjutamisele mängib olulist rolli ka ajastus – kurb, aga tõsi on see, et töötuna on tunduvalt väiksemad võimalused haarata oma unistuste töökoht. "Uuringud on näidanud, et kandidaat, kes on olnud töötu üle kuue kuu, on värbajatele tunduvalt ebaatraktiivsem," kinnitas Auväärt. "Paratamatult tuleb elus ette ootamatusi ning töö võib kaotada ka igati osav töötaja, kuid soovitan töövõtjatel vältida oma CVdes „tööauke“, tehes vajadusel vabatahtlikku tööd, osaleda praktikal või võtta ette hoopiski teekond ettevõtlusesse – kõik need näitavad kandidaadi aktiivsust, mis on tööandjale väga oluline."

Veel paneb Auväärt südamele, et CV tasub hoida alati ajakohasena. "Enamik töövõtjatest paneb tööle asudes oma CV riiulile tolmu koguma," tõdes ta. "Parem pakkumine avaneb tihti üpris ootamatult ning siis võib olla väga keeruline kiirelt teha oma CV-le professionaalne uuenduskuur nii, et isegi ükski kirjaviga sisse ei pääseks." Seepärast soovitabki ta töövõtjatel hoida oma CV uute ülesannete, kohustuste, teadmiste ning ametikõrgenduse read pidevalt värskena.

Koosta CV kindla strateegiaga

CV-Online Estonia OÜ turundusspetsialist Liina Puusepp märkis, et CVd kirjutama asudes on kõige olulisem mõelda kõigepealt läbi, missugust eesmärki see teenima peaks. "CV loetakse läbi mõne sekundi jooksul, see aeg tuleks maksimaalselt ära kasutada, et ennast võimalikult hästi reklaamida," kinnitas ta. "Lähtuvalt sellest tulekski siis hakata CVd vormistama."

Puusepa sõnul tasuks meeles pidada ka seda, et kui töökogemuste põld on lai, siis ei tasuks kõike korraga ühte CVsse ritta laduda, vaid liigendada pigem kitsamate valdkondade kaupa. "Mida lühem ja konkreetsem, seda parem," oli ta veendunud, soovitades teha vastavalt kogemustele isegi mitu CVd, nt turunduse CV, klienditeeninduse CV vms.

Puusepp soovitas igast tööpakkumise nõudmisest noppida välja midagi, mida just sinul kui tööotsijal on pakkuda, ja tuua see siis välja. "Kindlasti on niimoodi kirjapanek raskem ja tüütum töö kui lihtsalt enda "töökaks ja kohusetundlikuks" määratlemine, kuid samas toob see kahtlemata kaasa parema tulemuse kui kuivade stamplausetega CV," leidis ta.

Palju vigu tehakse Puusepa sõnul CV struktureerimisel. "Netis on palju näidiseid, mida põhjaks võtta," soovitas ta. "Väga olulisel kohal on ka keelekasutus - slängil kindlasti kohta ei ole ning grammatikale tuleks rõhku panna, sest kui see osa pole korrektne, on esmamulje kohe rikutud."

Ka Puusepp rõhutas korrektse meiliaadressi olulisust. "Igasugused kiisumiisu-aadressid tuleks kohe välja heita ja teha endale oma nimega aadress," pani ta tööotsijaile südamele. "Ja tasuks kontrollida telefoninumbri korrektsust - sageli tuleb ette, et inimest ei saa kätte, sest ta on numbri valesti kirja pannud!"

Kogemusi ei maksa häbeneda

Vanust ei maksa Puusepa arvates peljata. "Pigem on see ideaalne viis näidata oma kogemusi," uskus ta. "Siin on just mõtlemise koht, kuidas vanus aitaks end positiivselt reklaamida."

Kindlasti ei tohiks aga millegagi liialdada. "Näiteks on tavaline, et töövestluse ajal testitakse keeleoskust, lülitutakse ümber keelele, mida tööotsija väidab end valdavat," märkis ta. "Sama on arvutioskusega, ka seda kontrollitakse sageli kohe."

Puusepp märkis, et üks raske asi on kindlasti enda tugevuste ja eriti nõrkuste märkimine - kes siis tahaks enda kohta midagi halba öelda? "Kindlasti tasuks ka siin ausaks jääda ning küsida arvamust näiteks sõprade-tuttavate käest - neilt võib saada väga huvitavaid vastuseid," uskus Puusepp. "Siingi tasuks vältida klišeesid ning olla võimalikult siiras ja konkreetne." Ka võiks tema sõnul olla märgitud paar soovitajat, näiteks eelmisest töökohast.

GoWorkaBit OÜ müügijuht Kei Karlson ütles, et aastatepikkuse värbamiskogemusega teab ta, et CV puhul on ilu vaataja silmades. "Ei ole kindlasti ühte kindlat head vormi ja retsepti, sest kõik oleneb sellest, kuhu sa kandideerid ja kes sinu CVd loeb," oli ta veendunud. "Kuna GoWorkaBit kasvab kiiresti, siis oleme hiljuti värvanud nii turunduse ja müügiga tegelevaid inimesi kui ka arendajaid, ja kindlasti vaatan ma nende profiilides ja motivatsioonikirjades peale oskuste ja kogemuste erinevaid asju."

Levinud vead, mida töövõtjad CV koostamisel teevad:

Õigekiri ning CV viimistlus. Suurim viga CVdes on endiselt õigekiri. Õigekeelsust tasub mitu korda üle kontrollida või leida selleks mõni hea silma ja keeletajuga tuttav. Tööandjale ei tohi jääda muljet, et tekst on koostatud kiirelt ja läbimõtlematult. Lisaks peab jälgima, et e-posti aadress oleks professionaalne (näiteks puuduksid sealt hellitusnimed).

Vale pildivalik. Üha rohkem on tööportaalis märgata pildiga CVsid, mis on omane eriti nooremale põlvkonnale. Paljud tööotsijad ei mõista aga CV pildi eesmärki ning seavad sinna pigem sotsiaalmeediasse kuuluvat pildimaterjali. Tööotsija peab hoolikalt läbi mõtlema, missuguse pildi oma visiitkaardile lubab – peopiltidel sinna kohta ei ole. Loomulikult sõltub pilt suuresti ka töökoha valikust, kuid ideaalseks peetakse fotot, kus ollakse korrektne, kuid mitte liiga tõsine. Sõbraliku ja viisaka pildiga äratab tööotsija tähelepanu tulevase võimaliku tööandja silmis.

Valetamine. Fantaasiatel ei ole CVs kohta, kuna valetamine võib maksta töökoha ja rikkuda maine tööturul. Soovitame tungivalt vältida endale oskuste juurde valetamist ning rõhutada pigem tugevusi.

Ebavajalik informatsioon ning sellest tulenevalt liialt pikk CV. Pelgalt pikkuse tõttu ei jäeta CVd kõrvale. Küll aga võib see juhtuda siis, kui CV koosneb tööandja arvates ebavajalikust infost. Seepärast tuleks tööotsijal jälgida, et elulookirjelduses oleksid varasemad töösuhted, erialased täiendkoolitused ja muu vajalik teave esitatud korrektselt ja arusaadavalt. Kindlasti peaks kogu informatsioon olema ka seotud konkreetse ametikohaga, millele kandideeritakse.

Töökogemused on CV vundament. Paljudes CVdes on märgitud küll rida ettevõtteid, kus on töötatud, kuid puudu on tööülesannete kirjeldused, mis on tööandja jaoks väga oluline informatsioon. Tööandja eesmärk on CVst välja lugeda, missugused oskused on kandidaadil eelmistest ametikohtadest tulenevalt juba olemas. Kui kandidaat on aga paari lühiajalise töösuhtega värske koolilõpetanu, ei tasu kramplikult üritada jätta muljet, nagu oleks ta viimased kümme aastat karjääri teinud. Püüdliku ja liiga pika kirjelduse asemel soovitame tuua CVs välja peamised tööülesanded, lisada olulisemad koolivälised väljakutsed ja piirduda ühe leheküljega.

Sotsiaalmeedia mõju kandideerimisele – 61% Eesti tööandjatest peab negatiivset tagasisidet sotsiaalmeedias, uudistes ning teistes allikates oluliseks kandidaadi välistamise põhjuseks. Seega ei tasu arvata, et tööotsijat ei guugeldata. Otsingumootori esimest lehte võib pidada ka oma teiseks CVks, seega tasub enne kandideerimist tulemusi kontrollida.

Allikas: Henry Auväärt, CV Keskus

Kei Karlson, GoWorkaBiti asutaja ja müügijuht
Foto: Eiko Kink

Soovitused CV ja kaaskirja koostamiseks

Kei Karlson, GoWorkaBiti asutaja ja müügijuht

- Koosta oma CV/profiil selle inimese jaoks, kellele selle saadad. Kui roll, kuhu kandideerid, eeldab väga suurt loovust, head stiilitunnet ja kirjutusoskust, siis soovitan seda kõike kasutada ka CVs. Kui aga tegemist on töökohaga, kus traditsioonilised dokumendivormistamise oskused on vajalikud ja etikett ning raamides püsimine tähtis, siis ei tasu saata teele liiga kunstiliselt kujundatud infograafikut.

- Uuri välja, kes sinu CVd hindab ja värbamisprotsessis otsuseid teeb, ja kirjuta talle arusaadavas keeles. Uuringud näitavad, et värbajad kulutavad esmalt sinu CV peale 6 sekundit. See on aeg, mille jooksul peab tekkima huvi sinu vastu. Värbajad on kõigest inimesed ja neil on kiire.

- Palun tee endale kindlasti e-posti aadress, mis sisaldab sinu nime. [email protected] on kindlasti esimene asi, mille põhjal su CV võib rännata “ei” kuhja. Ole igapäevaelus kas või [email protected], aga kandideerimiseks kasuta korrektset e-posti aadressi.

- Kõige olulisem osa CVs on relevantne kogemus. Ja siinkohal mõtlen igasugust kogemust, mis näitab, et sul on omadused ja võimed pakutava töö tegemiseks. See võib olla vabatahtlik töö, töö hoopis teises valdkonnas või lihtsalt projektid või tegevused, millega sa seni tegelenud oled. Pane nad kirja nii, et lugeja näeb, kuidas su senine kogemus teeb sinust hea kandidaadi sellele kohale, kuhu kandideerid. Ja lühidalt ning konkreetselt. Nagu öeldud, 6 sekundit!

- GoWorkaBitis oleme kõik natuke „raamist väljas“. Nii selles, kuidas me tööd teeme, kui ka kindlasti oma veidi äärepealse huumorimeelega. Mina jätan seetõttu tavaliselt kõrvale väga korporatiivses stiilis kirjutatud motivatsioonikirjad. Kõik kirjad aga, kus on midagi enneolematut ja lahedat, saavad kohe tähelepanu. Viimase aja üks paremaid motivatsioonikirju näitas väga hästi, kuidas kandideerija saab aru meie visioonist ja kuidas ta soovib muuta tulevikus meie tööd paindlikumaks. Seega tasuks kaaskirjas pigem seletada põhjusi, miks sa väga tahaks just meie tiimis meiega koos tööd teha meie eesmärkide nimel, selle asemel et seletada veel kord lahti oma kogemusi ja oskusi, mis juba nagunii CVs kirjas on. Väldi tühje lauseid. Kõik teised kandidaadid on samuti kohusetundlikud, motiveeritud, head suhtlejad ja töökad pealekauba. Keegi pole mulle veel saatnud C-d, kus oleks kirjas, et tegu on laisa ja lohaka lontrusega.

- Kas lisada pilt? Jah, kui see on pilt, mis tegelikult ka iseloomustab sind. Võib küll olla mustvalge ja stiliseeritud, kui see just sinu moodi on. Ja ausalt öeldes, kui arvad, et saunas sõpradega tehtud peopilt on just see õige, siis lisa julgesti ka see. Teed värbaja töö tunduvalt lihtsamaks! 

Autor: Ketlin Rauk

* Allikas: äripäev.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700