Autor: Signe Sillasoo • 10. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Päikselisus interjööris - kollase erinevad varjundid

Proeksperdi kontoris tõmbavad tähelepanu kollased Muhu rahvariide mustri motiividega kott-toolid, kus näiteks väike puhkus teha.
Foto: Meeli Küttim
Sõltuvalt konkreetsest toonist võib kollane olla kas elegantne ja rafineeritud, külluslik ja ülevoolav või ere ja pilkupüüdev. Üks on aga kindel, tegu on silmatorkava ja tuju tõstva värviga, mis ükskõikseks ei jäta kedagi, seda nii looduses kui interjööris, kirjutab Äripäeva ajakiri Sisustaja.

Paljud taksod, koolibussid, helkurvestid ja tee-ehitusmasinad on kollast värvi, et nad juba kaugelt silma paistaksid. Ka interjööris mõjub kollane väga pilkupüüdvalt - olgu siis tegu suurema kollast värvi seina, diivani või väikse lillekimbuga laual. Lisaks muudavad säravad ja jõulised päikese- ja sidrunkollased toonid interjööri valgemaks ning levitavad enda ümber soojust.

Oma puhtaimal ja selgeimal kujul on kollane põhivärv - värv, mida ei ole võimalik saada teisi värve kokku segades. Kollase loomupärane rõõmsameelsus teeb sellest loomuliku valiku ruumides, kuhu inimesed kokku tulevad. Köögis tõstab see tuju, kuid ei tõmba liigselt tähelepanu. Söögitoas tekitab see tunde, et oled oodatud.

Kuna kollase erinevad toonid ei ole päris sama pealetükkivad nagu erinevad punased ja oranžid, siis võib neid pisut lahtisema käega sisekujunduses ka kasutada, ilme et oleks oht, et need silmadele väsitavaks muutuksid.

Kollane ruumis

Päiksekollast sobib kasutada hästi suletud ruumides, nagu vannitoad ja tualettruumid, või koridorides ja trepimademetel. Samuti on kollane hea värv ruumi piiritlemiseks, seda just avatud planeeringute puhul - näiteks töönurga või mõne muu otstarbega ruumiosa esiletõstmiseks. Ka sobib kollane ruumi hästi aktsentvärvilaikudena, näiteks dekoratiivesemete, piltide ja värviliste klaasnõude näol.

Tasub teada, et väga intensiivseks muudab kollase ruumis aga see, kui seda värvi esemetel on läikiv ja peegeldav (näiteks lamineeritud) või poolläbipaistev tagant valgustatud pind.

Erinevate värvide mõjust ja parimatest kasutusvõimalusetest loe pikemalt Terence Conrani raamatust "Conrani värvimaailm".

Kollast värvi lambikuppelannab muidu suuresti must-valgesse interjööri põhivärvi näol killukese sära.
Foto: Meeli Küttim

Valgustingimuste mõju kollasele värvile

Kollane mõjub ruumis hästi rohke päiksevalguse käes. Kuna kollane seostub väga tugevalt just päiksepaistega, siis on eriti oluline olla kindel, et ruumi on valitud loomuliku valguse hulka arvestades õige toon. Kui selles osas eksitakse, siis on seda peatselt ka märgata. Ruumides, kus valgust on vähe või see on sinaka varjundiga, võib kollane näida haiglane, vahest isegi kollatõbe meenutav värv.

Kollase erinevad varjundid

Heledaid kollaseid variatsioone võib olla lihtsam kasutada kui küllastunud võitoone. Näiteks nurmenukukollane on oma olemuselt õhuline ja peegeldav. Nõnda on see ideaalne värv, mille abil väikesest ruumist avaramat muljet jätta. Õlekõrrevärvi kollastele seintele on omane aga tagasihoidlik elegantsus. Mõlemad mainitud toonid sobivad kokku suure hulga teiste värvidega, eriti hallide, valgete ja rohekate toonidega.

Ooker- ja punakaspruuni varjundiga kollased on maalähedased toonid, mis on mahedad ja sobivad kasutada väga erinevatel juhtudel. Kuna neid toone on olnud savist ja liivast pärinevatest pigmentidest lihtne toota, siis on neid hoonete välis- ja siseviimistluses kõikjal maailmas ka juba sadu aastaid kasutatud. Taustavärvina on need toonid soojad ja helendavad, tuues loomuliku valguse esile parimal moel. Sinepikollane on neist kõigist ehk kõige rafineeritum kollane värv. Ükski neist toonidest ei käi aga vähimalgi määral närvidele ega mõju silmadele väsitavalt.

Kuidas kollast kombineerida?

Kollase ja valge kombinatsioon on suviselt värske. Näiteks kollase-valgekirjud kardinad, millest päike läbi kumab, näevad välja rõõmsad ja erksad. Kollane koos mustaga on seevastu peenekoelisema, idamaisema tonaalsusega. See värvipaar oli levinud modernistlikes interjöörides, kus kollane esines osaliselt kollakate puitpaneelide ja põranda kujul. Kollane, valge, must ja hall moodustavad kokku aga väga noobli värvipaketi, kus põhivärv muudab neutraaltoonid tähelepanutõmbavaks ja elavaks.

Tervenisti põhivärvidele üles ehitatud värviskeemides on jõulist lihtsust. Sellised värviplokid annavad lastetubadele elava ja rõõmsa ilme - muudes ruumides peaks ennast nende kasutamisel tagasi hoidma. Kõige lihtsam on seda värvikombinatsiooni kasutada, kui piirduda põhivärvide puhul värviaktsentide ja detailidega, nagu näiteks vaibad, padjakatted ja dekoratiivesemed.

- Varaseimad ookri pigmendid saadi savi setetest. 

- Teised looduslikud kollase värvi allikad, mida on juba sajandeid kasutatud, on safran ja kurkum. Safranit saadakse krookuste punastelt emakasuudmetelt. Kuna imeväiksegi koguse safrani saamiseks on vaja õige palju õisi, siis on see pigment (nagu ka toiduvärv ja maitseaine) äärmiselt kallis. Kurkum ehk kollajuur seevastu on tänapäeva kõigile kergesti kättesaadav ja ka taskukohane. 

- Kollane on levinuim lillede värv, sest ta meelitab tolmeldajaid ligi.

KOLLASE ERINEVAD TOONID

- Kollane (põhivärv siis)

- Helekollane

- Tumekollane

- Sidrunikollane

- Sinepikollane

- Banaanikollane

- Kuldkollane

- Linakarva

- Meekollane

- Ooker

- Neoonkollane

*Artikkel ilmus Äripäeva ajakirjas Sisustaja.

Foto: Meeli Küttim
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700