Autor: Signe Sillasoo • 6. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sinise värvi mõju

Sinine on rahustav ja samas ka ergutav värv, mistõttu sobib teda kasutada näiteks keskendumist nõudvates tööruumides.
Foto: Meeli Küttim
Sinine hõlmab suurt hulka erinevaid toone, alates kõige heledamast, jääsinisest, kuni tumedaima, indigoni. See teeb temast sisekujunduses äärmiselt universaalse värvi, mis sobib nii taustaks kui detailina tähelepanu tõmbama.

Sinine kui taeva, mere ja kauguses asuvate mägede värv on oma olemuselt õhuline, avardav ja mõtisklusi tekitav. Lisaks on sinine väga armastatud värv ka riietuse juures - eriti teksade puhul, aga seda värvi on ka erinevad vormirõivad alates blue de travail kombinesoonidest kuni laevastiku ja lennunduse siniste ülikondadeni välja.

Sinine vastab kõige lühematele valguse lainepikkustele. Kuna atmosfääris leiduvad gaasid hajutavad need lühemad lainepikkused rohkem laiali, siis paistavad taevas ja kaugusesse jääv horisont sinisena. Samuti näib meri sinine - osalt seetõttu, et see peegeldab taevast, aga ka seetõttu, et pikemad valguse lainepikkused neelduvad vee suure sügavuse korral.

Kõik värvid tekitavad vastuolulisi assotsiatsioone, sinine ehk teistest enamgi. Sinine viib mõtted nii kiriklikele kui ilmalikele teemadele, see võib olla nii meeliülendav kui sünge ja seostuda selliste negatiivsete asjadega nagu "sinine esmaspäev" ning melanhoolia ja depressioon.

Tänapäeval on sinine nii laialt levinud, et võib olla raske mõista, kui kallis ja haruldane see värv kunagi oli. Lisaks taimedel põhinevatele värvainetele, nagu indigopõõsast ja sinerõikast saadav värvaine, valmistati esimesi puhtaid siniseid värve lasuriidist - poolvääriskivist, mida kaevandati Afganistanis ja eksporditi üle terve maailma. See pigment oli nii hinnaline, et kunstnike lepingud seadsid sageli tingimuseks, et nende kliendid peavad kandma selle hankimise kulud.

Foto: Meeli Küttim

Värske taustavärv

Õiges kohas kasutatud õiget tooni sinine mõjub värskelt, ergutavalt ja ruumi avardavalt. Kui seda värvi aga oskamatult kasutada, siis võib tulemus olla ka vastupidine - ta mõjub kurnavalt või lausa eemale peletavalt.

Sinine on kaugena näiv külm värv. Nendes ruumides, kus on palju loomulikku valgust, iseäranis kui aknad avanevad lõunasse või läände, on sinine - eriti heledamat tooni - taustavärv ruumi avardava mõjuga ning loob üleüldise helge ja õhulise meeleolu. Ent kui valgust on vähem või see on külmem, võib samasugune sinine toon tunduda ebameeldivalt jahe ja pisut rusuv.

Sinise värvi ilmne seos merega - ja üldse veega - tähendab seda, et sinine on sageli õnnestunud valik vannitoa kujundamisel. Suur osa vannitubasid on eluruumidega võrreldes väikesed ja enamasti suletud ruumid, mis tähendab, et sinna võib valida üsnagi julge taustavärvi - intensiivne ultramariin-, türkiis-, või akvamariinsinine loob sobivalt vesise mulje.

 

Foto: Meeli Küttim

Elektrilised värviaktsendid

Suurem osa sinistest mõjub paremini taustavärvina, samas piisab vaid põgusast pilgust veekogu ääres toimetavale jäälinnule või puult puule sööstvale pasknäärile, mõistmaks, et ka sinine võib olla pilkupüüdev. Et sinine aktsendina töötaks, on vaja kasutada elektrisiniseid toone, nagu näiteks ultramariin, sügavsinine ja türkiissinine, mis on nii eredad, et tunduvad tehisvärvidena. Kõige võimsamad värviaktsendid on neoon- ja fluorestsentssinine.

Päikselisele aknalauale paigutatud erksad sinised klaasvaasid ja -kausid püüavad näiteks kohe pilku, nii nagu ka sinise klaasiga uks või ukse kohal asetsev aken. Tagant valgustatud läbikumavad sinised paneelid moodustavad särava tähelepanu keskpunkti aga sellistes sisse ehitatud mööbliga ruumides nagu köögid ja vannitoad. Sinised värviaktsendid on efektsemad ka siis, kui teisi värve ei ole nendega võistlemas.

Tasub meeles pidada, et indigo, nagu ka mistahes muu tumesinine toon, sobib hästi näiteks diivanikatteks. Tume värvitoon muudab suured mööbliesemed justkui väiksemaks. Teised sinised kodutekstiilid on levinud. Looduslikku sinist värvi esineb paljudes rahvuslikes tekstiilides, nagu näiteks India käsitsi trükitud puuvillased ikat- ja batiktehinikas kangad.

Soliidne partner

Sinisel on nii palju erinevaid toone ja see sobib väga hästi nii paljude värvidega, et õnnestunud sisekujundust on suhteliselt lihtne saavutada. Näiteks ootamatult hea kombinatsioon on sinine koos pruuniga - moodne värvipaar, millel on retrolikku hõngu.

Selles värvispektri osas, mis läheb rohelisest üle siniseks ja violetseks, on ka palju selliseid toone, mis harmoneeruvad üksteisega ilma igasuguse vaevata. Sinise täiendvärviks on muidu kollane ja oranž. Koos sinisega võivad need mõlemad värvid olla aluseks elektrilisele, energiat andvale värviskeemile. Üks kõige lollikindlamaid värvikombinatsioone on sinine ja valge. Valge lisab sinisele õhulisust ja kargust.

Sellel, millistes proportsioonides värve kasutatakse, on üldmuljele suurem mõju kui sellel, millised värvitoonid täpselt on. Näiteks tumesinine sein, mis on esile tõstetud säravvalgete puitdetailide abil, mõjub teistmoodi kui valge kangas, millel on kitsad sinised triibud või sinised täpikesed.

 

Mäng sinise ja geomeetriaga

Täpid, triibud ja ruudud, mille puhul on kasutatud sinist koos valge, musta ja halliga, on värsked meeldiva rütmiga geomeetrilised mustrid. Kuna need kujundid on oma olemuselt sarnased, siis võib samas interjööris varieerida nende mõõtkava ja kasutada koos isegi erinevaid mustreid, ilma et tekiks oht liiale minna. Sellised skeemid, milles erinevad põhivärvid sinine, punane ja kollane oma selgeimal, puhtaimal kujul, on aga ülimalt resoluutsed ning vajavad palju ettevaatlikumat käsitlust.

 

Artikkel ilmus Äripäeva erilehes SISUSTAJA.

Erinevate värvide mõjust ja parimatest kasutusvõimalusetest loe pikemalt Terence Conrani raamatust "Conrani värvimaailm".

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700