12. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

15 asja, mida edukad inimesed oma lõunapausi ajal teevad

Foto: Pixabay
Kas veedad tavaliselt lõuna töölaua taga haarates kiire ebatervisliku eine? Ehk jooksed korra välja, kuid su pilk on pidevalt kinni nutitelefonis? Ehk jätad hoopis lõuna vahele? Eksperdid ütlevad, et lõuna on kriitilise tähtsusega, et hoida produktiivsuse ja energia taset üleval. Kiirustamine mõjub edule kahjulikult, kirjutab Business Insider.

Siin on 15 asja, mida edukad inimesed oma lõunapausi ajal teevad:

Nad arvestavad päeva planeerides lõunapausiga.

Edukad inimesed ei määra olulisi kohtumisi või konverentskõnesid lõuna ajale, lisaks jätavad nad lõuna lõppu vähemalt 10 lisaminutit, et hinnata oma päeva eesmärke ja vajadusel kohandada ümber prioriteete ja ülesandeid.

Nad tõusevad üles ja lähevad välja.

Isegi nendel päevadel, kui on tunne, et ka lõuna ajal on vaja tööd teha, siis tuleks alati oma töölaua tagant ära käia – kas või mõneks minutiks. Isegi kui pead töötama, siis teises kohas töötamine toob kaasa vähemalt keskkonna ja vaatenurga muutuse.

Nad suhtlevad.

Proovi kokku leppida lõuna vähemalt kord nädalas mõne uue kolleegiga, kas selleks, et õppida tundma kedagi uut, või et rääkida kellegagi, kellega pole ammu suhelnud.

See garanteerib, et õpid midagi uut oma organisatsiooni või valdkonna kohta, võimalik, et leiad endale isegi uue mentori või sõbra.

Nad organiseerivad.

Kasuta ära paus tööst ja tee endale oma eraelu ülesannete nimekiri, või kas või tõmba maha tehtud asju. Kui tunned, et isikliku elu asjad on kontrolli all ja organiseeritud, siis on vaimselt lihtsam ja stressivabam keskenduda professionaalsetele asjadele.

Nad võtavad aega söömiseks.

Paljud inimesed jätavad lõuna vahele, sest neil on kiire või nad ei ole näljased. Aga on hea mõte süüa midagigi, kas või natuke. Päeva keskel ehk mitu tundi pärast hommikusööki söömine annab kehale uut energiat ja tõstab veresuhkru taset, kui keskendumisvõime hakkab langema. Kui enesetunne on loid, siis isegi kõige väiksem eine aitab uuendada energiataset, annab värskema enesetunde ja valmisoleku vastu pidada ka järgmised tunnid.

Nad söövad tervislikult ja teevad seda teadlikult.

Edukad inimesed söövad tervislikult ja teadlikult. Toitumisspetsialistid ütlevad, et söömine peab olema teadlik, mis tähendab, et süüakse aeglaselt, nauditakse toitu ja ollakse täielikult söömisele keskendunud. Halb keskendumine viib halbade harjumusteni nagu liiga kiiresti söömine või rämpstoidu söömine, mis ei mõjuta mitte ainult su tervist, vaid ka stressitaset ja keskendumisvõimet pärastlõunal. Liiga rasvased või suhkrused eined muudavad meid uniseks ja langetavad energiataset, mis mõjutab oluliselt produktiivsust.

Nad teevad trenni.

Lõuna ajal trennitegemine annab hea energialaengu ja kõrge saavutustunde. Regulaarne trennigraafik lisaks heale toitumisele aitab vähendada stressitaset ja tõstab keskendumisvõimet tööl.

Nad mõtlevad oma hommikule.

Lõuna on hea võimalus hinnata oma päeva esimese poole saavutusi. Näiteks ole tänulik oma hommikuste saavutuste eest, see annab õnnetunde laengu, mis aitab edukalt töötada ka pärastlõunal.

Kui hommik oli raske, siis tuleta endale meelde, et saad end pärastlõunal taaskäivitada ja alustada teist päeva poolt positiivse suhtumisega.

Nad loevad.

Edukad inimesed ei loe lõuna ajal e-kirju ja aruandeid. Nad loevad ajalehti, blogisid, raamatuid jne. Lugemine aitab keskenduda ja annab vaimule tööst puhkust.

Nad korraldavad isiklikke asju.

Edukad inimesed ajavad tihti lõuna ajal isiklikke asju, mida nad muul ajal päeva jooksul teha ei saaks. Näiteks teevad isiklikke kõnesid, lepivad kokku kohtumisi ja muid asju isiklike asjade nimekirjast. Loomulikult alles pärast seda, kui on söödud.

Nad teevad asju, mida nad naudivad.

Edukad inimesed kasutavad seda aega, et teha asju, mida nad naudivad kõige rohkem – kohtuvad sõpradega, käivad šoppamas või jalutavad pargis. Kõik need tegevused on nagu minipuhkus, mis loovad värske enesetunde. Nii saad minna tagasi tööle uue suhtumisega. Muidugi ei saa selliseid asju teha iga päev, aga aeg-ajalt toredate asjade tegemine suurendab produktiivsust.

Nad tõmbavad juhtme seinas ja laevad akusid.

Kasuta lõunat, et olla eemal elektoorinilistest seadmetest ning nautida rahu ja vaikust.

Nad kasutavad aega karjääriplaneerimiseks.

Võta aega, et mõelda ja üles kirjutada, millist professionaalset tulevikku sa endale ette kujutad. Edukatel inimestel pole tihti aega, et seda kontoris teha. Võta märkmik, leia koht ja pane oma mõtted kirja. Seejärel otsusta ära, mis on su esimene samm oma soovide ja plaanide suunas.

Nad teevad ajurünnakuid.

Kasuta see aeg ära, et unistada uutest kontseptsioonidest, ideedest ja lahendustest, mida saab rakendada oma töö- või eraelus.

Nad planeerivad oma pärastlõunat.

Kuigi lõuna ajal oleks tark tööasjadest puhata, on sellegipoolest arukas kulutada mõni minut mõeldes pärastlõuna ülesannetele. Nii naased töölaua taha motiveeritult ja tegutsemisvalmilt.

 

Artikkel avaldati konverentsid.ee  lehel.

AllikasBusiness Insider

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700