19. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5 nippi tähelepanu koondamiseks

Mälutreener ja koolitaja Tauri Tallermaa
Foto: Veiko Tõkman
Mälutreener ja koolitaja Tauri Tallermaa jagab lihtsaid, kuid väga tõhusaid nippe, mille abil saad paremini keskenduda.

1. Ole valmis.

Ettevalmistus on kõige alus. Abraham Lincoln on öelnud, et "kui mul oleks aega 9 tundi puu raiumiseks, kulutaksin ma 6 tundi kirve teritamiseks". Nii nagu sportlane treenib kuid ja aastaid üheks soorituseks, nii ei saa me tavaelus olla tähelepanelikud ilma valmisolekuta. Ja kõige lihtsam nipp enda valmis seadmiseks on mõelda, miks sa midagi parasjagu just teed.

2. Ole kohal. 

Me kõik suudame vajadusel olla 100% keskendunud. Kahjuks on see aeg aga üürike. Tavaliselt suudame umbes 20% päevasest ajast olla täielikult keskendunud millelegi konkreetsele. Ülejäänud aeg kulub unistamisele, mõtisklemisele, mõtetes uitamisele. Kui sul on tõesti vaja olla tähelepanelik, siis ole päriselt ka kohal.

3. Kuula huviga ja püüa aru saada.

Kui räägid teise inimesega, siis vaata talle otsa, ja kui juhtub, et su mõte läks rändama, siis vabanda viisakalt ja palu teisel oma mõtet või sõnu korrata. See mitte ainult ei ole viisakas ja aita sul paremini teist mõista, vaid aitab ka teisel inimesel end oma sõnumi edastamiseks paremini keskenduda.

4. Ära lase end segada.

Iga tarbetu vahelesegamine, kõrvaline heli või muremõte viib meie tähelepanu ära. Võta see lihtsalt teadmiseks ja arvesta nendega. Üks viis neist lahti saada, on püüda keskenduda sellele tegevusele, mida parasjagu teed, mitte neile mõtetele, mis peas ringi käivad.

5. Anna ajule puhkust.

Meie vaimne suutlikkus on piiratud. See on treenitav, kuid igal vähegi võimalikul hetkel laseme end lõdvaks ja oleme n-ö "ära". Aju vajabki puhkust. Üks põhjus, miks tasub pause teha, on see, et aktiivse keskendumise ajal ei suuda aju töödeldud infot salvestada. Selleks et midagi ka meelde jääks, tuleks anda ajule aega saadud infot korrata ning seeläbi pikemaks ajaks mällu salvestada.

Lugu avaldati Pärnu Konverentside veebilehel. 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700