26. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lastetuba ettevõttes: väike kulu, suur tulu

Microsofti kontoris on lastetuba peaaegu iga päev kasutuses.
Foto: Raul Mee
„Lastetoa sisseseadmine on üks mõistlikumaid investeeringuid, mille viimasel ajal teinud oleme. Rahaliselt pole investeering suur, aga selle mõju on märkimisväärne,“ rõhutas Microsofti Balti regiooni juht Rain Laane, et firma Tallinna südalinnas asuvasse kontorisse rajatud lastetuba on end igati õigustanud.

Paljud head asjad saavad alguse õnnelikest juhustest. Täpselt nii sai kuus-seitse aastat tagasi alguse ka lastetoa sisseseadmine Microsofti Rävala puiesteel asuvatesse ruumidesse. Rain Laane meenutas, et toona oli neil kontoris muu hulgas ka üks klaasseintega tuba, kus töötasid telefonimüügiesindajad. „Nemad aga tsentraliseeriti Prahasse ja meil tuli välja mõelda, mis selle ruumiga peale hakata. Kellelegi tuli idee – teeme sinna lastetoa,“ rääkis Laane.  

Idee elluviimiseks hakati kohe tegutsema: töötajad tõid kodust mänguasju ja lauamänge, ettevõte lisas omalt poolt teleka, arvuti ja X-boxi. „Voila – see hakkas esimesest päevast peale tööle,“ tõdes Laane, et nii toona kui ka nüüd on umbes 30 töötajaga firmas lastetuba peaaegu iga päev kasutuses.

Kui ettevõte mõnda aega tagasi samas kontorihoones ühelt korruselt teisele kolis, ei tekkinud mõtetki lastetoast loobuda, vaid see seati uuele pinnale taas sisse. Rain Laane selgitas, et kuigi seda ruumi on töötajatel võimalik ka koosolekute pidamiseks kasutada, on lastel toale eesõigus ja seetõttu pole näiteks võimalik sinna koosolekuid broneerida – töistel eesmärkidel saab lastetuba kasutada vaid siis, kui seal ühtegi põngerjat pole. 

Lapsi, nagu öeldud, aga jagub, sest koolitundide lõppemise ning huviringide algamise vahele kipub jääma mõnetunnine auk ning selle asemel, et pikapäevarühmas olla, saavad lapsed vanema juurde tööle tulla. Rain Laane selgitusel teevad töötajate lapsed ema-isa tööjuures nii koolitükke kui ka mängivad. Eriti hea on päevil, mil lapsi on mitu – siis on seltsis segasem. Kas lapsed liiga palju lärmi ei löö ja töötegemist segama ei hakka? „Meil on kokkulepe, et ollakse rahulikult ja teisi ei segata,“ mainis Laane, et kui reeglid on paika pandud, siis probleeme ei teki. Ka lastetoa korrashoidmisel on Microsoftis kirjutamata reegel, et enda järelt tuleb asjad ära koristada ning puhtust hoida. Laane sõnul on see seni toiminud.

 

Paljud head asjad saavad alguse õnnelikest juhustest. Täpselt nii sai kuus-seitse aastat tagasi alguse ka lastetoa sisseseadmine Microsofti Rävala puiesteel asuvatesse ruumidesse.
Foto: Raul Mee

Lähme ema töö juurde kinno!

Microsoftiga sarnane kogemus, et lastetuba leiab kasutust peaaegu iga päev, on ka Creative Unionil, mille  kontor asub Tallinna reisisadama lähedal Laeva tänaval.  2013. aasta detsembris Navigaatori ärimajja kolinud ettevõte võttis lastele ajaveetmiseks mõeldud toa idee ja sisustuse kaasa eelmiselt kontoripinnalt, nii et neilgi on kogemus aastatepikkune. Ettevõtte personali- ja kommunikatsioonijuht Annika Räim selgitas, et Creative Unionis pole tegemist klassikalise lastetoaga, kus mänguasjad ja arvuti, vaid hoopis väikese kinosaaliga, kus saab DVD-lt filme vaadata. „Kuna tegeleme kommunikatsiooni, reklaami ja turundusega, tekkis mõte, et aeg-ajalt oleks hea tööl inspireerivaid filme vaadata. Ostsime Coca-Cola Plazast punased kinotoolid ning lasime neile tikkida Creative Unioni logo,“ selgitas Räim. Kui 12 agentuuri ja 100 töötajat koondav Creative Union Laeva tänavale kolis, võeti toolid kaasa ning sisustati uudegi kontorisse kinotuba. Kuigi kuue tooliga väikesel kinosaalil on ka töine funktsioon, leiab see enamasti kasutust töötajate laste seas. Kinno on töötajad laste jaoks toonud 20–30 filmi, mida suures ja mugavas toolis istudes mõnus vaadata.

Annika Räime sõnul on töötajate järeltulijatel Creative Unionis võimalik ka lauajalgpalli ja WildEst lauamängu mängida, kuid kuna mängud asuvad avatud kontoris, tuleb vahel paluda lastel mõnda aega mitte mängida, et läheduses istuvad tööinimesed saaksid keskendumist nõudvad tööülesanded segamatult lõpule viia. 

Räime sõnul on ema või isa töökoht lapsele mõnus vahepeatus pärast kooli ja enne trenni või huviringi minemist. Koolivaheaegadel leiab kinotuba samuti kasutust. Ühel augustikuu reedesel päeval, mil Annika Räimega räägime, ongi ta oma kaks last kontorisse kaasa võtnud – neist üks läheb septembris esimesse klassi, teisel on mõned aastad kooliteed juba seljataga. „Esmaspäevast neljapäevani olid lapsed vanaemaga, täna tahtsime vanaemale puhkust anda ja lapsed tulid minuga tööle kaasa. Siin saavad nad paar tundi aega veeta ja siis mõtlen edasi, kuidas nende ülejäänud päev sisustada,“ kirjeldas Annika Räim.

*Creative Unioni bürood ja kinotuba on võimalik oma silmaga vaatama minna 19.oktoobril, kui juhiabide sügiskonverentsi osalejad viiakse pärastlõunal ekskursioonile erinevatesse büroodesse. Loe külastusvõimaluste kohta täpsemalt siit.

Creative Unionis pole tegemist klassikalise lastetoaga, kus mänguasjad ja arvuti, vaid hoopis väikese kinosaaliga, kus saab DVD-lt filme vaadata.
Foto: Meeli Küttim

Lastetuba: üks parimatest konkursiideedest

KPMG Baltics OÜ-s sai lastetoa loomise mõte alguse töötajate pakutud ideest ettevõtte korraldatud innovaatiliste ettepanekute konkursil.  „2012. aasta sügisel palusime töötajatel pakkuda innovaatilisi ideid, kuidas KPMG saaks eristuda, olla veelgi töötaja- ja kliendisõbralikum. Saime üle 300 idee, grupeerisime need teemade järgi ning seejärel said töötajad hääletada oma lemmikud,“ selgitas KPMG Balticsi personalijuht Kaire Kleesment. Kuna üks kõige populaarsematest ideedest oli lastetoa rajamine, haaratigi härjal sarvist ning otsustati senine töötajate puhkenurk lastetoaks ümber teha. Kleesment meenutas, et nad tegid ka statistikat, kui palju ja mis vanuses järeltulijad ettevõtte sadakonnal töötajal on. Selgus, et kuni 12-aastaseid lapsi on 40 ringis ning seetõttu sündis otsus teha selline lastetuba, mis sobiks võimalikult laiale vanusegrupile.

Kuu ajaga sai endine puhketuba värske värvi seintele, see sisustati mõnusate kott-toolidega ja osteti ka arvuti ning arvutilaud, et lastel oleks võimalik nii arvutimänge mängida kui ka koolitükke teha. „Töötajad tõid kodust mänguasju – lego- ja puuklotse, käpiknukke, hularõngaid, pehmeid mänguasju, samuti  on meil valik lasteraamatuid,“ tutvustas Kleesment lastetoa varustust lähemalt. Kuna lastetuba asub kontori tagumises nurgas, pandi tuppa ka hääleta töötav kaamera, mille pilti saab lapsevanem oma töölaua taga istudes arvutist jälgida. Ikka selleks, et süda oleks rahul – lapsega on kõik korras.

Kleesmenti sõnul on lastetuba üsna aktiivses kasutuses ning seda eriti suvel. „Olen kolleegidelt kuulnud, et just lastetoa tõttu on lapsed hea meelega valmis ema või isaga tööle kaasa tulema ja siin mõned tunnid veetma,“ rõõmustas Kleesment, et kolm aastat tagasi rajatud lastetuba end igati õigustanud on. 

KPMG Baltics OÜ-s sai lastetoa loomise mõte alguse töötajate pakutud ideest ettevõtte korraldatud innovaatiliste ettepanekute konkursil.
Foto: KPMG Baltics

Millised mänguasjad kontori lastetuppa sobivad?

Kadrin Pintson ettevõttest Caroli Child Care soovitab ettevõtte lastetuppa varuda mänguasjad ja mööbel, mis oleksid kergesti hooldatavad ja pestavad ning ei tekitaks allergiat.

Caroli Child Care tegeleb lastehoiuga nii hotellides kui ka ettevõtetes. Tõsi, Pintson tunnistas, et ettevõtetesse lapsi hoidma pole neid veel kutsutud. Samas eelkooliealiste laste puhul oleks hea, kui keegi neil sel ajal silma peal hoiaks, kui ema-isa peavad tööd tegema. „Nelja-aastane laps ei süvene ühessegi tegevusse kauemaks kui 20 minutit, seega peaks keegi temaga koos olema ja näiteks ühelt mängult teisele üleminekul abiks olema,“ selgitas Pintson.

Mänguasjadegi valik sõltub lapse vanusest, kuid ettevõtte lastetoas võiksid olla näiteks legod ja pusled, autod, nukud ja nukumööbel. Ka joonistada meeldib küllap kõigile lastele, seega ka joonistusvahendid võiksid käepärast olla. Pintson rõhutas, et mänguasjade valikul tuleb mõelda ka turvalisusele: ei tohiks valida nii väikeseid esemeid, mida saab kõrva või ninna toppida või sootuks alla neelata. Kuna lastel kipub olema ka allergiaid, võiks vältida suuri karvaseid mänguloomi, sest need võivad tolmule tundlikel põnnidel allergilise reaktsiooni vallandada.

Kadrin Pintson rõhutas ka seda, et mängutoa ja selle sisustuse korrashoid peab olema ettevõttes konkreetse inimese kohustus. „Kohvikutes näeme küllalt sageli olukorda, kus lastenurgas on mänguasjad räpased ja pliiatsitel süsi murdunud,“ viitas Pintson vajadusele regulaarse korrashoiu järele.

Autor: Heli Lehtsaar-Karma

Lugu ilmus Äripäeva lisalehes "Sekretar.ee".

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700