21. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida peaks toataimede hoolduse juures silmas pidama?

Foto: Pixabay
Pärast pikka suvepuhkust on paljudes kontorites taimed unarusse jäänud ja vajaksid kerget turgutamist. Vaatame üle, kuidas taimede eest hoolt kanda ja kuidas valida kontorisse sobivad taimed. Nõuandeid jagab Annika Reiljan Hansaplant Hulgist.

Kõigepealt võiks teha toalilledele suurpuhastuse ja pesta nende lehed suvisest tolmust puhtaks. Sügisel on valgust niigi vähe ja tolm lehtedel takistab valguse jõudmist lilleni veelgi. Kasutada võib selleks niisket lappi, millega taimede lehed õrnalt puhtaks pühkida või spetsiaalseid lillelehtedele mõeldud puhastussalvrätte. Spetsiaalseid peaks kasutama seetõttu, et need ei ummista lehtede õhulõhesid. Pärast lehtede puhastamist võiks niisked lehed üle piserdada leheläikega – see paneb lillede lehed kaunilt läikima ning hoiab ära tolmu kogunemise ja veeplekkide tekkimise taimede lehtedele.

Taimelehtede puhastamine aitab eemal hoida ka kahjureid. Puhastamise käigus tulekski üle vaadata ka lehtede alumised küljed, kuhu kahjurid tihti koguneda võivad. Kui taimed suvel palju kuivas on pidanud olema, siis on hea teada ka seda, et liigne kuivus meelitab ligi haiguseid ja kahjureid. Poes on müügil väga lihtsaid taimekahjurite püüniseid.

Liiga suureks kasvanud ja välja veninud taimed on mõttekas välja vahetada. Toalilled ei ole mõeldud päris eluks ajaks, lilled püsivad ilusana mingi aja, aga mitte elu lõpuni. Nii saab kontorisse ka värskust tuua. Kui aga lilled on ilusad, kuid tundub, et kontorisse oleks siiski uuendust vaja, on soovitatav taimedele uued ümbrispotid panna – teine värv või tekstuur loob hoopis teistsuguse pildi ja töökoht on taas põnev ning taimed säravad.

Mida peaks taimede hoolduse juures silmas pidama

Kontorites on tihti vähe valgust ning kuiv õhk, sellega tuleks kindlasti taimi valides arvestada. Ventilatsioonisüsteemi lähedal asuvad taimed kuivavad kiiremini läbi ja kui kasta kõiki taimi ühe režiimi järgi, on nendel taimedel oht kuivale jääda.

Samuti peaks vaatama, et taimed ei asuks uste läheduses, kus võib tekkida tuuletõmme. Ja taimede kasvuks ääretult oluline tegur on valgus – kõik taimed vajavad kasvamiseks valgust, pimedas nurgas ei taha neist kasvada ükski. Kui taim asub aknast väga kaugel, on mõistlik soetada tema valgustamiseks spetsiaalne taimelamp.

Taimede kastmisel tuleks arvestada sellega, et kasta tuleb pigem harvem, aga korralikult, nii et kogu potis olev muld oleks märg. Uuesti tuleks lille kasta siis, kui muld on kuiv – kui kasta liiga tihti, võime tekitada hoopis olukorra, kus lille juured ära mädanevad. Kontoritesse sobivad hästi kastmissüsteemiga lillepotid – veetaseme indikaatori jälgimine aitab aru saada, millal taim vett juurde vajab. 

Millised taimed kontorisse sobivad

Havisaba on hästi vastupidav - talub ka tugevat varju, vajab vähe kastmist ning võib ühes potis kasvada mitmeid aastaid. Havisaba sobib väga hästi modernsesse kontorisse.  

Sulgvõhk kasvab looduses suurte puude all – seetõttu talub ka palju varju. On väga leplik kastmise osas, võib olla ka paar nädalat ilma kastmata.

Nõelköis on eriti vastupidav ning erinevate valgus- ja temperatuurioludega kohanev. Saab hakkama nii kontorite kuiva õhu kui ka üsna vähese valgusega ning talub mingil määral ka kuivale jäämist.

Artikli autor on Annika Reiljan, Hansaplant Hulgi OÜ turundusspetsialist.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700