26. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

11 aega raiskavat harjumust, millest on raske loobuda

Foto: Pixabay
Meil kõigil on liiga vähe aega ja päevas pole piisavalt tunde, et kõik tehtud saaks. See on elu. Samas kui tunned, et oskamatus päeva planeerida rikub sinu tulemuslikkust, siis see on halb märk. Tähtis on sellised harjumused välja selgitada ja neist loobuda, enne kui rikud ära oma karjääri, kirjutab Business Insider.

Siin on 11 kohutavat harjumust, millest on raske vabaneda, aga millest vabanemise järel tänad ennast:

1. Rööprähklemine

Vastupidiselt levinud arvamusele ei tõsta mitme asjaga korraga tegelemine produktiivsust. See aeglustab sind, paneb tegema rumalaid vigu, kuivatab kokku loomingulisuse ja viib su hetkest välja. On lihtne end sellesse lõksu meelitada, kui sulle tundub, et oled hüperefektiivne. Tegelikkuses pole see aga üldse nii.

2. Edasilükkamine.

See on üks raskemaid harjumusi, mida murda, aga see on üks suur võimalus oma väärtuslikku aega vabastada.

3. Tähtaegade eiramine.

Ehk oled nii andekas, et sinu juht aktsepteerib su pikaldast tööstiili. Ehk töötad lihtsalt väga lahedas keskkonnas. Igal juhul on tähtaegade ületamine kohutav harjumus, ühel päeval satud sa otsa tähtajale, mis ei olnud ületamiseks mõeldud. Oleks aeg hakata tähtaegu austama!

4. Oskamatus organiseerida.

Sul on planeerimise süsteem, kuid see on nelja tuule poole kadunud, sõna otseses mõttes. Sa kirjutad konverentsimärkmed oma sülearvutisse, oma töö tähtajad telefoni, sul on märkmik kohtumiste jaoks ja sa kritseldad märkmeid suvalistesse kohtadesse oma arvuti ümbruses. Meie kaootilises ja tehnoloogiarohkes maailmas on lihtne uppuda infosse. Oskus organiseerida oma asju on kriitilise tähtsusega.

5. "Ei" ütlemata jätmine.

Su aeg on kallis, kaitse ja valva seda! Ära raiska seda tehes asju, mis pole sinu jaoks olulised. Astu oma aja eest välja ja ole vähem „jah“ inimene. See võib tunduda keeruline, kuid see aitab kindlasti ajajuhtimise seisukohalt.

6. Eesmärkide seadmata jätmine.

Ilu peitub teekonnas, kuid kui sul pole aimugi oma sihtkoha osas, siis oled suure tõenäosusega eksinud. Kui sul pole lühi- ega pikaajalisi eesmärke, siis sul pole võimalik millegi ümber oma aega planeerida.

7. "Konna söömata jätmine".

Ei, päris konna söömine ei aita sind. See on viide Mark Twaini tsitaadile: „Söö elus konn esimese asjana hommikul ja sinuga ei juhtu päeva jooksul enam midagi hullemat.“ Söö oma elus konn esimese asjana hommikul ehk tee ära kõige hirmsamad asjad esimesena. See tõstab su produktiivsust kogu ülejäänud päevaks.

8. "Täiuslik" on "hea" vaenlane.

See on klišee, mis kehtib. Sa pead lahti laskma oma perfektsionismist, kui sul on vaja õnnestunult muuta oma ajajuhtimise tendentse. Perfektsionist raiskab kogu oma aja sellele, et muuta iga oma projekt täiuslikuks. Tulemuseks on teosammul liikumine ja teiste ärritamine. Perfektsionismist tuleb loobuda, kui see ei aita su karjäärile kaasa, vaid tapab seda.

9. Enda läbilõpetamine.

Oled sõltuvuses hõivatud olemisest. Sul on töö, lisatöö, veel mingi kõrvalots ja ka isiklik elu. Varem või hiljem peab miski lõppema ja kogu rutiin laguneb.

Läbipõlemine on kohutav. Lõpeta enda tapmine, ära proovi teha kõike ja keskendu sellele, et teha käputäis asju, aga väga hästi.

10. Oskamatus seada prioriteete.

Sa võid langeda sellesse lõksu, kui usaldad liiga palju tegevuste nimekirju. Mõned ülesanded vajavad rohkem sinu aega ja tähelepanu, kui teised. Kui sa neid hoolega ei järjesta, siis riskid sellega, et sul puuduvad päeva prioriteedid ning kiire tööpäev lendab mööda tehes ebaolulisi asju.

11. Asjade üleskirjutamata jätmine.

Sul võib olla liige kiire või stressirohke aeg, et pidada järge, millega sa tegeled. Samas kui tahad oma aega korralikult kasutada, siis tuleb teha märkmeid. Sa ei pea seda tegema paberil. Kasuta selleks mõnda programmi või rakendust. Sa pead vaid leidma viisi, kuidas olla organiseeritud ja tehtu eest vastutada.

Lugu ilmus potraalis konverentsid.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700