Autor: Signe Sillasoo • 11. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oranž - erk silmapaistja

Foto: Pixabay
Oranžil värvil on punase täelepanu tõmbavad omadused ja kollase tuju tõstev rõõmsameelsus, olles nende kahe värvi sulam.

ORANŽ ON SOE, KUID valvsaks muutev värv. Allahindluste siltide, päästepaatide ja -vestide ning merevaigutooni vilkurite puhul on kasutatud ära just oranživärvi loomulikku omadust silma paista. Looduses saadab oranž värv samuti väljahoiatussignaali, eriti kui ta esineb koos mustaga – mõelge tiigri vöötide või herilasepeale.

Teine loomulik assotsiatsioon on seotud sügise, saagikoristuse ja küpsete viljadega, näiteks apelsinidega. Apelsinid, nagu ka paljud teised oranžid puu- ja köögiviljad – näiteks virsikud, aprikoosid, mangod, kõrvitsad, porgandid ja erinevad melonid – sisaldavad fotosünteesis osalevat pigmenti karotiini, mis on saanud oma ingliskeelse nime porgandi järgi. Selle värvi tumedamate varjundite hulka kuuluvad terrakota ja telliste küpsed, maalähedased toonid.

Kirgas mandariinitoon

Kõige eredamad ja puhtamad oranžid toonid võivad olla loomulikeks aktsentideks, mis lisavad ruumi värviskeemile särtsu. Rõõmus, lustakas ja pisut ebaharilik mandariinitoon näiteks, on võluvalt värske ning mõjub alati ergutavalt. Mandariinitoon sobib ruumidesse, kus kulub ära natukene stimuleerimist – kööki, elutuppa ja kabinetti. Igapäevaste köögitarvikute väljapanekut võib elavdada näiteks mandariinitoonis emaileeritud pottide, pannide ja kastrulitega. Ka annavad ruumile kirkust juurde säravoranžid kangast või pärgamendist lambivarjud, mis tekitavad lisaks ka sooja ja intiimse valguse. Olgugi, et mandariinitoon on väga tähelepanu tõmbav, sobib see üllatavalt hästi ka lihtsa vormiga mööbli

Maalähedane terrakota

Oranži mahedamad ja maalähedasemad toonid sobivad suurepäraselt taustavärvideks, iseäranis just siis, kui nad esinevad materjali kujul, mitte viimistlusena. Nende toonide soojus loob hubase meeleolu, tekstuur aga lisab ruumile isikupära. Heaks näiteks on nähtavale jäetud telliseseinad, mis on moehitiks trendikates linnaosades asuvates kohvikutes, baarides ja restoranides, kus need käivad sageli käsikäes autentsuse, käsitööna valmistatud sisustusdetailide ja toidukraamiga. Oluline on, et selliste seintega ei mindaks aga liiale. Ühest – või kõige rohkem kahest – eksponeeritud tellisseinast piisab täiesti. Kui neid on juba rohkem, siis võib nende toores, viimistlemata pind mõjuda väsitavalt. Vana tellissein, mis on seda katnud viimistluskihtidest paljaks kooritud ning on ebatasase ja omapärase välimusega, võib oma toonilt ja tekstuurilt olla üllatavalt mitmevärviline. Loftides ja muudes ümberehitatud ruumides meenutavad sellised pinnad hoonete ajalugu. Uued müüritised, eriti kui need on tehtud masinaga valmistatud tellistest, on siledamad ja ühtlasemad. Nende puhul tekib seos 20. sajandi keskpaiga sisekujundusmoega: katmata tellised on olnud Skandinaavia, isegi kui tegu on nii suure mööbliesemega nagu diivan. Tugitoolidel või toolipõhjadel kasutatuna ning vaipade, diivanipatjade või pehme mööbli lahtise kattena toob ta ruumi samuti meeldivat elevust. pärase modernse mööbli ja puitpõrandate loomulikud kaaslased. Terrakota ja kivid pärinevad maapinnast ning nendest valmistatud plaadid ja tellised sobivad väga hästi ka põrandatele. Nendel plaatidel on nagu kivilgi hea soojusmahtuvus, mis tähendab, et need soojenevad aeglaselt ja ka eraldavad soojust aeglaselt. See muudab need ideaalseks valikuks passivmajades ja sellistes elamistes, kus on põrandaküte. Visuaalselt on see maalähedane oranž toon põrandal ka vähem domineeriv kui seintel taustavärvina. Tasub aga meeles pidada, et nii paljaks jäetud tellised kui ka krohv (näiteks tadelakt ehk Maroko-pärane poleeritud krohv, mis on harilikult intensiivset põletatud oranži värvi) kipuvad tolmama, kui need jäetakse töötlemata. Seina katmine kerge, läbipaistva kaitsekihiga ei mõjuta selle värvi ega tekstuuri. Kaitsekihiga katmine või vahatamine kaitseb ka vee ja rasvaplekkide eest, mis võivad muidu töötlemata krohvi puhul probleemiks olla. 

Särav vask ja pronks

Vasest ja pronksist metallpinnad esindavad oranži värvi selle kõige soojemal ja säravamal kujul. Vanasti leidus vaske interjööris peamiselt pliidikubude, ukselinkide, sahtli käepidemete ja muude detailide kujul. Tänapäeval kasutatakse vaske moodsamas võtmes – vasksed on nii lambid, vaasid, küünlajalad kui ka näiteks seinaplaadid. Tasub meeles pidada, et vask on antibakteriaalne materjal, mida sobib kasutada eriti hästi köögi tööpindade ja –mööbli katmiseks. Samuti sobib vaske kasutada katteplaatide kujul – vasest seinaplaadid teevad kaminaseinast helkleva tähelepanu keskpunkti. Ka köögi, vannitoa ja dušinurga panevad vase- ja pronksivärvi mosaiikplaadid elama. Et metallist pind hea välja näeks, vajab see aga pidevat hooldamist. Tööstuslikult toodetud vahendite asemel võib läike saamiseks kasutada soola sisse vajutatud sidrunipoolikut.

Loe lisaks:

Erinevate värvide mõjust ja parimatest kasutusvõimalustest loe pikemalt Terence Conrani raamatust “Conrani värvimaailm”. www.varrak.ee

Artikkel ilmus Äripäeva erilehes SISUSTAJA.

 

Soojal ja vürtsikal, rõõmsal ja muretul oranžil on värske ja tänapäevane ilme, mis tuleneb osaliselt selle värvi ulatuslikust kasutamisest 20. sajandi keskpaiga sisekujundusele omastes värviskeemides. Sellel toonil on tugev seos tolle aja skandinaaviapäraste modernistlike interjööridega, seda esineb sageli selle ajastu mustrilistes tapeetides ja mööbliriietel, sobides hästi kokku tiikpuuga, mis oli tollal kõige tavapärasem mööbli valmistamiseks kasutatud puit. Veel enne seda oli oranž võtmetooniks art déco ajastul valitsenud värvipalettides, mis omakorda olid inspireeritud Vene balleti julgetest, silmapaistvatest dekoratsioonidest ja kostüümidest. Oranž on kaua aega olnud tähendusrikas värv ka Aasia usundites, kõige silmatorkavamalt budismis.

Oranz annab sellele heledast puidust kappidega moodsale köögile rõõmsa ilme.
Foto: Meeli Küttim ja Tõnu Tunnel
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700