18. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kontorivõimlemine annab päevale särtsu!

Bigbankis juhatab kontorivõimlemist panga juhatuse liige ja finantsvaldkonna juht Sven Raba, kel 27 aastat võitluskunstide kogemust.
Foto: Andras Kralla
Liigne arvuti taga istumine on moodsa aja katk, mis tapab. Selleks, et töötajate tervist hoida, on osa ettevõtteid hakanud kontoris võimlemise võimalust pakkuma.

Bigbankis innustab inimesi võimlema juhatuse liige ja finantsvaldkonna juht Sven Raba, kellel on 27 aastat kogemust võitluskunstide harrastamisel ja eelmisest sügisest ka asahi instruktori litsents. Asahi on Soome hommikuvõimlemise liik, mida Bigbanki kontoris igal reede hommikul kuni 30 minutit tehakse.

Traditsioon, mille hulka on algusaegadel mahtunud ka qigong’i harjutuste tegemine, on väldanud juba 1,5 aastat. Kõik toimub vabatahtlikkuse alusel, tööajast ja tasuta. Raba sõnul on suurem osa ettevõtte töötajaid seda võimalust ka proovinud. „Kõigepealt tegi aastaseminaril 100 inimest koos qigong’i harjutusi (Hiina liikumis- ja hingamisharjutuste süsteem – toim). Siis leidsime, et seda oleks vahva jätkata,” rääkis Raba, kuidas sündis mõte pakkuda inimestele tööajal tegevusest, mis oleks kasulik ning annaks samal ajal särtsu ja energiat.

Aastas 400 eurot spordikulutusi võimaldatakse alates 2018. aastast ettevõtetel ja asutustel töötajatele hüvitada erisoodustusmaksuvabalt!

Kontorivõimlemine on toimunud ka Ericssonis, kus pärast väikest pausi sellega taas jätkatakse. Suve lõpus oli üleval isegi töökuulutus, kus firma otsis oma meeskonda kontorivõimlemise läbiviijat. „Tulenevalt töös esinevatest sundasenditest ning kutsehaigestumiste ennetamiseks on saanud tööpäeva oluliseks osaks teadlik liikumine,” selgitas Ericssoni Tallinna tehase kommunikatsioonispetsialist Kadri Kosk. Selleks pakutakse nii kontori- kui tootmistöötajatele paar korda nädalas pärastlõunast virgutus- ja venituspausi.

Põhjus liigutada

„Väike virgutuspaus tuletab meelde, et õige asend töölaua taga on hästi oluline. Samuti annab see väikese energiasüsti tööpäeva teisele poolele ja loob ühtsustunnet meeskonnas ühise ettevõtmise kaudu,” loetles Kosk ettevõtmise plusse. „Ka näeme, et kuna inimestel on kiire elutempo, siis võib-olla alati liikuma ei jõutagi ning taolise pausi organiseerimine tööpäeva sisse annab ka neile võimaluse end liigutada ja iseenda tervise peale mõelda,” täpsustas ta.

Otseselt mingit mõõdikut Bigbankis välja töötatud pole, mille alusel kontorivõimlemise kasulikkust töötajatele ja ettevõttele hinnata. „Küll on meil olemas indeksid ja töötajate rahulolu-uuringud. Püüame nende kaudu aru saada, mis on hästi, mis halvasti ja parandamist vajav. Ma ise tunnen aga küll, et kui võimelmine on tehtud, siis on inimesed rõõmsamad, rahulikumad, mõtted hakkavad liikuma,” selgitas Raba. Seega kasutegur on küll tema sõnul raskesti mõõdetav, aga täiesti olemas.

Asahi Health

Soomest pärit tervisevõimlemise liik, mille rajasid tunnustatud treenerid ja võitluskunstide eksperdid Ilpo Jalamo, Timo Klemola, Keijo Mikkonen ja dr Yrjö Mähönen umbes kümne aasta eest, kombineerides ida ja lääne harjutusi (allikateks mh qigongtai chi chuan) tänapäevase meditsiini seisukohti arvestades.

Võimlemisest pühendunud harrastajaks

Plussiks on juba Raba sõnul ainuüksi see, kui innustust saadakse ise asja edasi uurida või tuntakse huvi, kus asahitrennid toimuvad. Eriti tore, kui mõnest suisa pühendunud harrastaja saab. Ühte kolleegi oskab Raba ka esile tuua.

„Veerev kivi ei sammaldu. Liikumine on ülitähtis. Kontoritöö võtab lihtsalt lõivu – liigeste ja lihastega tekkivad hädad jne,” mainis Raba. Kui ettevõtjana tema sõnul liikumist propageerida, siis on kindel, et töötajad on tervemad, rõõmsamad ja nende tööviljakus on kõrgem. Sellel on ainult kasulik mõju. „Inimene on tervik. Ei saa eeldada, et ta tegeleb ainult tööga.” Kontorivõimlemise pakkumine või näiteks töökeskkonda massööri kutsumine on Raba sõnul ühed lihtsad võimalused, kuidas inimesi liikuma ja oma tervise eest hoolitsema ärgitada.

Äripäeva videot Sven Raba kontorivõimlemisest vaata SIIN!

Mis ajendab igal reede hommikul koos kolleegidega võimlema? 

Tore on võtta see 15 minutit enda jaoks ja teha koos kolleegidega midagi, mis pakub vaimule ja hingele ja aitab ennast hästi tunda. See on üks parimaid asju töönädalas. Mul on alati väga kahju, kui ma ei saa osaleda koosoleku või millegi muu tõttu.

Kui räägin personalijuhina, siis töötaja on iga inimene kella 8–17ni, aga inimesed oleme me 24/7. Ma arvan, et see on väga-väga inimlik.

Kuula oma keha: 3 harjutust, mida tööl teha

Kerepöörded

Seisad, käed lõdvalt kõrval. Hakkad ülakeha pöörama kord paremale, kord vasakule. Pea on püsti ja pöörab kaasa. Käed on rippu ja liiguvad pöörde ajal ka kaasa. „See on kõikide lõdvestusharjustuste ema,” sõnas Bigbanki finantsvaldkonna juht Sven Raba. „Alla poole minuti ei maksa seda aga teha, siis ei ole sellest mingit kasu. Veel parem, kui vähemalt minut seda teha, täiesti lõdvestunult, käed on seejuures nagu spagetid,” täpsustas ta.

Ringutused

„Kui päev otsa klahve klõbistada, siis on vaja aeg-ajalt ringutada, rindkere avada,” soovitas Raba. Rindkere avamise harjutused ventileerivad kopse.

Mudimisharjutused

Qigong’is (Hiina liikumis- ja hingamisharjutuste süsteem) on kolm lihtsat harjutust, mida iga päev tehes on väidetavalt eluiga kohe viis aastat pigem,” lausus Raba.

Esiteks hõõrud käed soojaks ja asetad silmadele, hoiad. Teiseks masseerid sõrmedega ninajuurt. Kolmandaks mudid aeg-ajalt oma kõrvalestasid. „Kõige targem on aga oma keha kogu aeg kuulata ja teha lisaks seda, mida keha ütleb,” soovitas Raba.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700