20. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

9 võimalust, kuidas alustada vestlust ükskõik kellega

Foto: Shutterstock
Avalik kõnelemine on paljude inimeste suurim hirm, aga paljudes tekitab ebamugavust ka üks-ühele vestluse alustamine. Olgu selleks inimeseks organisatsiooni juht, uus kolleeg, keegi IT osakonnast või võõras tänaval. Ükskõik kellega sa tahad vestlust alustada, alati leiab selleks võimaluse, kirjutab Business Insider.

1. Jäta vahele small-talk

Kuidas ilm tundub? Kuidas kohalikul spordiklubil läks? Unusta sellised magedad vestlused ära. Väldi kulunud teemasid. Iga situatsioon on erinev, seega peaksid olema võimeline leidma mõne unikaalse põhjuse vestluse algatamiseks.

2. Küsi arvamust 

Kõigil on see olemas! Kui sa ei tunne kedagi veel hästi, siis alusta kergetest teemadest nagu toit, muusika või atmosfäär. Kas vaatad õudusfilme? Kas sulle meeldib see laul? Kui sa inimest veel ei tunne, siis tasub kindlasti eemale hoida ärritavatest teemadest nagu poliitika.

3. Küsi nõu või soovitusi 

See toimib hästi, kui kommenteerid kellegi riietust või aksessuaare, näiteks „Sul on nii ilus lips! Kust sa selle said?“ või näiteks toitu „Kõik näeb nii hea välja, mida sa võtsid?“.

4. Küsi küsimus, millele on lihtne vastata 

See on lihtne, kui sa tead, mis valdkonnas inimene tegutseb. Kui räägid IT poisiga, siis võid küsida, kas ta tegeleb tarkvara või riistvaraga. Aga väldi liiga keeruliste asjade küsimist kohe alguses, kui vestlus loomulikult sinnani jõuab, siis on hästi, aga kohe alguses millegi keerulise küsimine võib mõjuda pealetükkivalt.

5. Kommenteeri keskkonda 

Ükskõik, kus viibid, alati on asju, mida kommenteerida: muusika, toit, valgustus, külalised jne. Isegi kui oled liftis, saad rääkida muusikast, rahva hulgast või kas või lifti sõidukiirusest.

6. Küsi, mis on uut 

Kui sa tead kedagi natukenegi, siis küsi midagi seoses sellega, mida sa tema kohta juba tead. Näiteks Mari mainis, et võtad svingtantsu tunde, kuidas sellega läheb?

7. Küsi avatud küsimusi 

Kui küsimusele saab vastata jah/ei vastusega, siis ära üllatu, kui selle vastuse saadki. Vaata, et sul oleksid olemas edasised küsimused. Näiteks kui küsid kelleltki, mida ta sööb, siis järgmisena võid küsida, mis veini ta selle toidu juurde soovitaks. Ja peaaegu kõigile vastustele saab edasi küsida – miks? (Ära ainult seda liiga palju kasuta ja 3-aastase muljet jäta :) )

8. Küsi hüpoteetilisi küsimusi 

Need võivad olla headeks vestluste algatajateks, kuid püüa küsimused millegi parajasti toimuvaga siduda, et need ei oleks liiga suvalised. Näiteks „Nägin filmi, kus ükski seadus ei kehtinud ühe päeva jooksul, mida sa teeksid, kui ühel päeval ei oleks seadusi?“.

9. Küsi laste, koduloomade, hobide kohta 

Inimestele meeldib rääkida sellest, mis neile oluline on. Kui tead, et su ülemusele meeldib purjetada, siis küsi temalt viimase kogemuse kohta, see on kindel viis ta endaga rääkima panna.

 

Allikas: Business Insider

Lugu vahendas portaal konverentsid.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700