2. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lennureisija õigused

Foto: Pixabay
Kui te leiad end olukorrast, kus Sinu või kolleegi lend oluliselt hilineb, jäetakse hoopis ära või ei pääse lennule, kuna müüdud on rohkem pileteid, kui lennul kohti, tuleks pöörduda vastava lennufirma töötajate või esindajate poole, kes on antud olukorras esmasteks abistajateks.

Et teaksid abi otsida, peab lennujaama registreerimislauas olema reisijatele hästi nähtav teadaanne: "Kui Teid ei lubata lennukile või kui Teie lend tühistatakse või lend hilineb vähemalt kaks tundi, küsige registreerimislauast või lähteväravast dokumenti Teie õiguste, eelkõige makstava hüvitise ja osutatava abi kohta."

Euroopa Liit on töötanud välja rea õigusi, et tagada lennureisijate õiglane kohtlemine. Lendu teenindav lennuettevõtja vastutab Sinu ja Su pagasi eest ning peab arvestama Sinu õigustega.

- Lennureisija õigusi reguleerib Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus nr 261/2004- .

- Pagasiga seotud probleeme lahendatakse lähtudes Montreali konventsioonist- .

Oluline on tarbijatel meeles pidada, et selleks, et Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruses nr 261/2004 ette nähtud õigused kehtiks, on tarbijatel samuti teatud kohustused. Näiteks on reisija kohustatud end õigeaegselt lennule registreerima, samuti peab reisijal olema asjaomasele lennule kinnitatud broneering. Kõne all oleva määrusega kehtestatud õigused kehtivad reisijatele, kelle lend väljub või saabub Euroopa Liidu liikmesriigi lennujaama, samuti kehtivad õigused väljaspool Euroopa Liitu asuvast lennujaamast saabuvate lendude puhul, kui teenindajaks on liikmesriigi lennuettevõtja.

Lend tühistatakse - lennu tühistamisel peab lennuettevõtja pakkuma kas piletihinna hüvitamist või muid võimalusi reisi lõppsihtkohta jõudmiseks. Samuti peab lennufirma pakkuma reisijatele hoolitsust (toitlustamist, telefonikõnesid), vajadusel majutust ning transporti lennujaama ning majutuskoha vahel. Lisaks on reisijatel õigus ka määrusega kehtestatud hüvitisele, mille määr sõltub lennu pikkusest ning marsruudist, samuti ooteaja pikkusest ja võib ulatuda 125 eurost kuni 600 euroni. Õigus hüvitisele oleneb lennu tühistamise korral mitmest asjaolust - nii sellest, kui varakult reisijaid lennu tühistamisest teavitati kui ka sellest, mis oli tühistamise põhjuseks. Juhul, kui lend tühistatakse erakorraliste asjaolude tõttu, nagu näiteks ilmastikutingimused, ootamatud tehnilised rikked, lennujaamapersonali streik jms, ei ole reisijatel õigust hüvitist nõuda. Asjaolude erakorralisuse tõendamise kohustus lasub lennuettevõttel.

Kas hüvitist makstakse sularahas, pangaülekandega, tšekiga või reisitšekkides, oleneb osapoolte kokkuleppest.

Kui lend hilineb - lennu hilinemise korral ei näe eelnimetatud määrus ette reisija õigust nõuda hüvitist, küll aga on tal õigus hoolitsusele (alates kahetunnisest hilinemisest). Hoolitsuse all mõeldakse ooteajaga võrreldes piisavat sööki, kahte telefonikõnet jms. Olenevalt sellest, kui palju lend hilineb, on reisijal õigus kas lennupileti eest raha tagastamisele (kui ta otsustab reisist loobuda) või tasuta majutusele (näiteks juhul, kui lend lükatakse järgmisele päevale).

Samas on oluline teada, et kuigi määrus ei näe lennu hilinemise korral ette reisija õigust hüvitisele, on Euroopa kohtu praktika kohaselt reisijal, kelle lend on sihtkohta hilinenud vähemalt kolm tundi, õigus saada lennuettevõtjalt hüvitist samas määras, mis lennu tühistamise korral.

Ei lubata lennule - võib ette tulla olukordi, kus lennule on broneeritud rohkem pileteid, kui lennukis istekohti. Sellises olukorras peab lennuettevõtja esmalt küsima, kas leidub vabatahtlikke, kes loovutaksid oma koha kokkulepitud hüvitise eest (antud hüvitise määr ei tulene määrusest). Lisaks peab lennuettevõtja vabatahtlikele pakkuma teist võimalust sihtkohta jõudmiseks või hüvitama piletihinna.

Kui aga vabatahtlikke ei leidu, on lennukist maha jäetud reisijatel lisaks asendusteekonnale või piletihinna hüvitamisele õigus ka määrusega kehtestatud hüvitisele. Hüvitise määr sõltub lennu pikkusest ning marsruudist, samuti ooteaja pikkusest ning võib ulatuda 125 eurost kuni 600 euroni.

Lisaks hüvitistele, reisi ümberkorraldamisele või piletiraha tagastamisele, on ka lennureisile mitte lubamise korral reisijatel õigus hoolitusele (toitlustamisele, telefonikõnedele) ning ka majutusele, sealhulgas transpordile majutuskohta ning tagasi.

Tarbija õigus teabele

Iga reisija, kes jäetakse lennureisist maha, kelle lend tühistatakse või keda puudutab lennu hilinemine vähemalt kaks tundi, peab saama kirjaliku teatise, milles on märgitud hüvitise maksmise ja abi andmise eeskirjad.

Probleemid pagasiga

Kui pagas on rikutud, hilineb või kadunud, tuleb viivitamatult pöörduda vastavasse teenindusletti ning vormistada olukorra kohta raport. Rikutud pagasi puhul on tarbijal õigus vedajale esitada kaebus koos kahjunõudega 7, pagasi kadumamineku korral 21 päeva jooksul. Kaebuses tuleb vedajale esitada lennujaamas tehtud raport, koopiad pagasikviitungitest ning pardakaartidest ning omapoolne kahjunõue.

Pagasi hilinemise või kadunuks jäämise korral ei tasu kohvris olnud asju asendada enne, kui lennufirmaga on oma õiguste osas konsulteeritud, sest reisijatele pakutav abi võib vedajate lõikes erineda. 

Kompensatsiooni ülemine piir, olgu selleks siis pagasi kahjustumine, hilinemine või kaotsiminek, on 1131 Rahvusvahelise Valuutafondi arvestusühikut SDRi (SDRi väärtust saab täpsustada Eesti Panga kodulehelt).

Vaata lisaks:

- Youtube klipp lennureisija õigustest!

- lae endale reisija õiguste nutirakendus, mis on heaks abiliseks, kus iganes sa asud!

- määruse 261/2004 alusel tegutsevad riikide rakendusasutused

kaebuse vorm

Allikas: Euroopa Liidu tarbija nõustamiskeskus.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700