3. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Külmetus: 5 küsimust rahvameditsiini kohta

Pärnaõied
Foto: Pixabay
Karepa ravimtaimede aia perenaine Katrin Luke selgitab lihtsaid küsimusi, mis inimestel seoses rahvameditsiini ja külmetusega ikka tekivad.

Mis vahe on keedetud teel ja tõmmisel?

Keedetud teed keedetakse 10-30 minutit, tõmmis aga tõmbab - taimed kallatakse kuuma või külma veega üle ja vastavalt konkreetsele taimele siis võib tõmbamise aeg olla 5 minuti - 10 tunni vahel. Kibuvitsamari näiteks pannakse 70 C veega tõmbama 6-7 tunniks, aga seda võib ka keeta 30 minutit ja seejärel lasta tõmmata 45 minutit. Kalmusejuur aga näiteks tõmbab külma veega 12 tundi. Kõik oleneb taimest - mis tahab keetmist saada, et toimeained eralduksid, mis aga tahab vaid kuumas vees seista natukene. 

Marjad, juured, tugevamad lehed, koored, pungad - näiteks pohl, leesikas tahavad enamasti keeda, kui neid pole just varasemalt peenestatud.

Kuidas valmistada õigesti köhatõmmist?

Kõik oleneb taimedest või segust, mis on köha jaoks muretsetud. Näiteks islandi samblikku keedetakse 10 - 30 minutit ning juurde võib lisada ka kibuvitsamarju. Lehed, õied tõmbavad 10 minutit, islandi samblik, marjad keevad 30 minutit ja siis peavad need kaane all tõmbama veel 45 minutit.

Kui palju võib ühe päeva jooksul juua ravimiteed?

Kogus sõltub taimest - mõnda taime võetakse ainult tilga kaupa, mõnda aga juuakse lonkshaaval tassitäis päevas, mõnda taime võib juua päevas 2-3 tassitäit. Ain Raali "Maailma ravimtaimede entsüklopeedaias" on olemas ka konkreetsed kogused, palju ravimtaime päevas võib tarbida, sama on kirjas ka Tatjana Gorgunova raamatutes - need on peaagu ainsad  usaldusväärsed raamatud ravimtaimedest.

Kuidas sobivad palavikku alandavad tabletid ravimtaimeteedega? Kas neid võib koos kasutada?

Ma ei kombineeriks neid eriti. Palavikku alandaks iisopi, leedriõite, pärnaõitega. Palavik annab märku sellest, et keha võitleb - ja seda tuleks teede ja tervendava toiduga toetada. Palaviku puhul on head lisandid ka kibuvitsa toormoosid ja siirupid, astelpaju mahl või mehu, mustasõstra jook, mehu, vaarikad ja paljud muud mahlad, toormmoosid või smuutid - C vitamiin on immuunsüsteemi käivitav jõud.

Millised teed on eriti vitamiinirikkad? 

Vitamiinirikkad teed ja marjad on kibuvitsamari, nõges, pihlakamari, musta sõstra lehed ja marjad, pohlad, ebaküdooniad, astelpajumarjad - kõik kodumaised viljad. Paraku leidub neid apteegis suhteliselt vähe - pigem tasub neid otsida poodidest, ökopodidest ja taluturgudelt. 

Kõige kvaliteetsemad on siiski enda pere teed, marjad ja hoidiseid, apteekides on sageli masstoodang - see on sama vahe nagu kodu -ja poeleival.

Allikas: terviseuudised.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700