Autor: Lea Kalda • 14. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks Sa seda töökohta tegelikult ei saanud?!

Foto: Shutterstock
Uue töö otsimine võib olla üsna keeruline, aeganõudev ning emotsionaalne ettevõtmine. Konkursi lõpus valitakse välja reeglina vaid üks õnnelik, ülejäänud huvilised saavad rohkem või vähem põhjendatud EI-d. Kui sa oled kandideerimisse tõsiselt panustanud – teinud eeltööd, läbinud mitmeid voore, vaimusilmas end seal ettevõttes töötamas ette kujutanud, siis negatiivne tagasiside võib olla üsna valus ja heidutav löök.

Millised võivad olla need põhjused, miks sa tegelikult seda tööd ei saanud?

Kui saad tagasisideks EI ilma, et oleksid saanud kutse vestlusele, siis suure tõenäosusega:

- Puuduvad Sul ametikohale olulised teadmised või oskused.

- Sinu CV ei kõnetanud lugejat piisavalt. Sa ei ole pea kunagi ainuke inimene, kes pakkumisele reageerib ning kui teistest CV-dest paistab välja suurem motivatsioon, teadlikkus või eriala ekspertsus, siis eelistatakse esmajärjekorras kindlasti neid.

- Sinu CV kubiseb kirjavigadest.

- Sa oled kandideerinud huupi ja sinu taust ei vasta mitte kuidagi otsitava ametikoha ootustele. Minu silmis kõige suurem möödalaskmine. Raiskad nii iseenda kui tööpakkuja aega.

Kui sind on aga välja valitud, pääsed intervjuule ning saad negatiivse tagasiside peale vestlust personaliosakonna töötaja või juhiga, siis võib selle taga olla mõni järgmistest põhjustest:

- Iga juht loob ise enda meeskonda ning valib inimesi kellega tal tekib hea klapp – sinuga seda sel korral kahjuks lihtsalt ei tekkinud.

- Sinu kogemus või taust ei vasta siiski ootustele.

- Sinu motivatsioon polnud selge – tundus, et sa polnud hästi läbi mõelnud, miks sa sellele kohale kandideerid. Või mis veel hullem, sa polnud endale selgeks teinud, mida see amet endast täpselt kujutab. Kui kuulutust lugedes midagi ebaselgeks jääb, siis alati on ju võimalik infot juurde küsida ja ootusi täpsustada.

- Sa olid lihtsalt liiga hea – sinu oskuste ampluaa või näiteks kogemuste pagas ületas märkimisväärselt ametikoha vajadused. See amet võis sulle liiga kiirelt liiga kitsaks jääda.

- Sa ei jätnud usaldusväärset muljet – sinu jutus oli vasturääkivusi, sa ei suutnud anda küsimustele adekvaatseid põhjendusi ja selgitusi, hämasid vms.

- Sa ei sobi ülejäänud meeskonnaga. Vestluse käigus hinnatakse kindlasti sobivust ettevõtte kultuuriga. Selle pinnalt otsuse langetamist toetab lisaks konkreetsetele argumentidele kõhutunne.

- Sa ei mõjunud meeldivalt. Ehk oli asi sinu välimuses, lohakas riietuses, närvilises käitumises või liigses pealetükkivuses. Seda ei pruugi delikaatne värbaja sulle otse välja öelda.

- Ametikohale oli inimene välja valitud ent reeglid näevad ette, et tuleb avalik konkurss välja kuulutada.

Vähem levinud ent siiski ette on tulnud, et:

- Ettevõte otsustas ümber – ametikoha täitmine peatati, sest leiti sisemine kandidaat või otsustati mitte uut inimest võtta (nt sisemistest ümberkorraldustest tulenevalt).

- Ettevõte testis vaid turgu ja soovis täiendada oma järelkasvu pinki, ilma, et kellelegi konkreetselt tööpakkumine üldse tehti.

Kindlasti on neid ettevõtteid, kes jätkuvalt ei anna üldse mingit tagasisidet. Selle paneksin vähese teadlikkuse, kultuurituse ja arguse arvele. EI ütlemine nõuab ju julgust – julgust põhjendada, miks selline otsus langetati.

Tasub meeles pidada – valik on alati kahepoolne

Nii nagu sina soovid leida enda jaoks parima lahenduse, teeb seda ka tööandja. Sinu oskused, persoon ja maailmavaade ei pruugi kõigile sobida. Kas pole mitte kasulik mõelda nii – kui sina ei sobinud neile, siis ei ole nemad sinu jaoks õige valik?!

Loe lisaks: leakalda.com/blog

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700