6. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kingietikett erinevates kultuurides

Hinnatud on kvaliteetne kink, mis on ilusti pakitud, kingituse tegemisel ükskõik mis kultuuris on seejuures oluline läbi mõelda, mis puhul ja kellele see läheb.
Foto: Shutterstock
Praeguses ettevõtluskeskkonnas on mõeldamatu vältida kokkupuudet teisest rahvusest ja kultuurist inimestega. Eesti IT-ettevõtted pakuvad teenuseid Araabiariikides, ehitusmaterjalide tootjate haare ulatub Brasiiliani, puitmaju müüakse Jaapanisse.

Ja kui näiteks USAs pole ärikingitused näiteks traditsioonilised, siis mitmes riigis ei saa kingitustest üle ega ümber. Tundmata äripartnerite kultuuride tavasi on kerge neid solvata ja seetõttu võib nii mõnigi tehing lörri minna. Teineteise kultuuri mõistmine aitab luua parimaid suhteid, nii klientide, kolleegide kui ka äripartneritega.

Kus ja kellele?

Uuri välja, kes on kingi saaja? Seejuures on oluline tähele panna, kas kink läheb ühele inimesele või tervele grupile. Väga oluline on ka see, mis on nende staatus.

Hea on ka alati teada, mis puhuks kingitus tehakse ja milline on kingisaaja isiklikud eelistused.

Kingi puhul on ka väga oluline pakend ja üldine välimus.

Kindlaks tuleb teha ka, millised kingid on sobilikud ja millised mitte ning millised on kohalikud kinkimise tavad. Mõnes kultuuris näiteks eeldatakse vastukingi tegemist.

Paljudes riikides nagu USA ja Suurbritannia on ärikingituste tegemine väga haruldane. Ärikingitusel võib olla isegi negatiivne aura, kuna seda võidakse lugeda altkäemaksuks.

Hiinas ära ole raudkukk

Samas on riike, kus ärikingitusteta ei saa kuidagi läbi. Hiinas nõuab etikett kingituste vahetamist siis, kui on midagi tähistada, soovid kedagi tänada või ka juhul, kui soovid kingisaajalt tulevikus väikesi teeneid. Samas tuleb tähele panna, et põhjuseta kingi tegemine pole hea mõte. Samuti peab kingi üleandmise juures olema mõni tunnistaja.

Hiinlastel on enne kingituse tegemist tava küsida, mis sulle meeldib. Siis on mõistlik vastata, et tee või Hiina tindijoonistused. See on võimalus näidata, kui kõrgelt sa nende kultuuri hindad.

Ja alati peab tegema vastukingi. Seejuures raha kinkimine on ebaviisakas. Ja ära ole kitsi. Hiinlased kutsuvad viletsate kinkide tegijaid raudkukkedeks ehk sult on hea kingi saamine sama keeruline, kui raudkukelt sule saamine.

Hiinlased hindava harmooniat, nii et alati peaks kingitusi olema vähemalt kaks.

Rõhk rituaalil

Jaapanisse minnes varu alati kingikott kaasa, sest seal on kingituste tegemine ärikultuuris väga oluline. Rõhk pole kingil endal vaid kingituste tegemise rituaalil. Samas on kallid kingitused tavapärased.

Parim aeg kink üle anda on külastuse lõpus. Kui teed kingituse konkreetsele inimesele, tuleb see üle anda privaatselt. Kui kingi saajaks on rühm inimesi, peavad kõik kohal olema.

Etikett nõuab, et kink antakse üle mõlema käega korraga. Samuti on viisakas enne kingi vastuvõtmist vähemalt korra või kaks sellest keelduda.

Mõne eseme nelja või üheksa kaupa andmist peetakse ebaõnne märgiks. Kui võimalik, tee paarisarv kingitusi.

Kink paremas käes

Saudi Araabias tehakse kinke vaid lähimatele sõpradele. Kingitused peaks olema alati väga kvaliteetsed. Meestele ei kingita kunagi kulda või siidi, hõbe aga sobib.

Kink antakse alati üle parema käega ja saaja võib kingi kohe avada.

Must ja valge

Aasia kultuuris on ebaviisakas kinkida kella, sest see viitab inimelu loetud päevadele.

Mõnes kultuuris näiteks ei tohi pruudile kingi kinkida, sest värke mõrsjas võib nii peiu juurest ära joosta.

Üldiselt soovitakse vältida mustade esemete kinkimist, kuid Korea kultuuris tähistab näiteks valge surma.

Autor: Mariliis Pinn

*Artikkel ilmus Äripäeva erilehes "Kingitused"

1. PERSONALISEERI

Kolleegid ja äripartnerid oskavad hinnata personaliseeritud kingitusi, mis näitavad, et sa tõesti hoolid neist. Ära jaga kõigile ühesuguseid odavaid vidinaid.

2. EELARVE

Tea täpselt oma finantsvõimekust. Kui sa ei saa kalleid kinke lubada, siis ka südamlik käsitsi kirjutatud kaart näitab, kui palju sa neid hindad.

NB! Ära tee ka liiga kalleid kingitusi. Osades rahvusvahelistes ettevõtetes on näiteks piir, et üle 20euroseid kinke ei tohi vastu võtta.

3. AUSTA ERINEVAID RELIGIOONE

Kõik inimesed ei tähista jõule, nii võivad jõulukingid neis ebamugavust tekitada. Saada hoopis aastalõpukink.

4. ETTEVAATUST EDASI KINKIMISEGA

USAs on pea kolmandik kinke nii-öelda mitmendal ringil ja see on järjest aktsepteeritavam, kuid mõnes kultuuris võib see olla väga solvav.

5. KAASA KÕIKI

Tee kingitus kõigile, mitte valitud seltskonnale. Inimesed suhtlevad omavahel ja kui keegi kingist ilma jääb, siis võib see nende tundeid haavata.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700