6. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SISUSTUS: disainiagentuuri Velvet ja Uddu sisearhitektide karakteriga kontor Telliskivis

Velveti disainiagentuur ja Uddu sisearhitektid kolisid kokku inspireerivasse Telliskivi Loomelinnakusse.
Foto: Oleg Harchenko, XOfoto.ee
Velveti disainiagentuur ja Uddu sisearhitektid kolisid kokku inspireerivasse Telliskivi Loomelinnakusse.

Raudtee ja Lendava Taldriku kõrvalt siseneda otse linnakusse, keset platsi maas olevast põlenud auto kujulisest plekist mööda, vasakult viimase kõrgete klaasseintega kontori uksest sisse. Välisuks on üks, kontor esmapilgul üks, kuid väljas reedab kahestunud sisu kaks erinevat silti. Vasakule jääb Uddu ning paremale Velvet.

Endisele tööstushoonele iseloomulikult on valminud sisekujundus industriaalne nii vormilises kui ka toonilises tähenduses. Pilgupüüdjaks traditsioonilises mõttes midagi nimetada ei saa, sest kõik, mis esmapilgul silma jääb, sobib omavahel kokku, nagu oleks tegu valmiskomplektiga. Nagu kahte erinevat kontorit mahutav ruumgi.

Ühes ruumis töötamist põhjendab Uddu sisearhitekt Mari Koger lihtsalt ja loogiliselt: "Oleme ammused koostööpartnerid. Tihti on meie klientidel vaja graafilist või veebidisaini ja Velveti klientidel vormilist disaini. Kui tahtsime mõlemad uue pinna otsida ja seda kohta pakuti, otsustasime ühiskontori teha. Oleme füüsiliselt eraldi ettevõtted, kuid käime ühest uksest."

Välisuks on üks, kontor esmapilgul üks, kuid väljas reedab kahestunud sisu kaks erinevat silti. Vasakule jääb Uddu ning paremale Velvet.
Foto: Oleg Harchenko, XOfoto.ee

Kujuteldavad piirjooned

Laias laastus on ruum jagatud kaheks nii horisontaalselt kui ka vertikaalselt. Vasak pool Uddule ja parem Velvetile. Alumine korrus sotsiaalseks suhtluseks ja ülemine vaikseks töötegemiseks. Nii ühel kui teisel pool on oma kööginurk, mõlemal oma koosoleku- ja nõupidamisruumid, kummaltki poolt läheb üles oma trepp oma töölaudade juurde.

Kui püüda tervikut moodustavaid detaile uurima hakata, saab silm igal suunamuutusel uue pai. Kirkaid värve neist kontoritest ei leia. Toonide poolest on ruum siiski rikas - valgest ja hallist mustani, pruunist pronksini, valgusest pimeduseni. "Kujundus baseerub sellel vanal tööstushoonel endal. Tahtsime võimalikult palju industriaalsust, mis alles oli, siia jätta," sõnab Mari Koger, kes on koos kolleegi Taavi Aunrega ka kontori sisekujunduse loojaks.

Nii on seinte telliskivid, mis annavad ruumi põhilise punakaspruuni tooni, puhastatud. Sama gamma jätkub ülisuurtes pronksjates valgustites, mis ripuvad avatud alumise korruse söögilaudade kohal. Sarnane toon lööb uhkelt ja säravalt välja ka koosolekuruumide istmekatetes. Disainiklassikast Eamesist inspireeritud tugitoolidel on läikiv kunstnahast kate, mis kummalisel kombel mõjub ühtaegu pronksja ja kutsuvalt pehmena.

Uddu koosolekuruumis valitsevad julged tumedad toonid.
Foto: Oleg Harchenko, XOfoto.ee

Industriaalne hõng

Kontori üks sein on maast laeni klaasist, mis tähendab väga suurt hulka valgust. Samas on kontoris kontrastina väga pimedaid ruume. Velveti poolel on üks tuba, n-ö sigarituba, kus valguse saab keerata peaaegu pimedaks. Ulf Moritza mummuline tume tapeet mängib selle valguse muutumisega ruumiliselt kaasa. Kogeri sõnul on see ideaalne koht, kus omavahel projekte arutada ja ideid koguda. Ka pisut tavalisema moega koosolekuruumides on seinad tumedad. Velveti poolel oleva punase tellisseina funktsioon on esitleda aga koosolekuruumis auhinnamunasid ja auhinnaprille. Uddu koosolekuruumi seinas on jällegi Ulf Moritza tapeet - süsimust ja … volangidega.

Mõningast kirjusust lisab alumisele korrusele Floorinist valitud põrandaplaat. Kauaks aga pilk põrandale püsima ei jää, sest nii kui silm tumehallide torujate söögilauajalgadeni jõuab, leiab vaataja end hoopis mustade jalgadega ümar-kandilisi pukktaburette imetlemast. Industriaalsust on selles ruumis nii uut mööbli näol kui ka vana mõnesse seina alles jäetud pisut näritud moega glasuurplaatide näol. Uue välimusega vana on ka Velveti poole kööginurga kohal ripuv kollane originaaltelfer, mis korda tehti ja uhkelt kollaseks värviti.

Ülemine korrus on moodsamas stiilis, asisem ja rahulikum. Üleval on peale selle ka väga vaikne. Uddu sisearhitektid juhivad tähelepanu laes olevatele Ecophoni akustilistele paneelidele. Kuna õhuruum on suur, siis vaibast ei piisa. "Enne kajas siin nagu spordisaalis või nagu kirikus," sõnab Uddu sisearhitekt Taavi Aunre, "aga nüüd, kuna kaja ei ole, räägivad inimesed automaatselt vaiksemalt ja see ei sega keskendumist ja töötegemist."

Esimene korrus laseb industriaalsusel võimutseda - põrandast laeni, taburettidest telferini.
Foto: Oleg Harchenko, XOfoto.ee

Endale loodud rätsepatöö

"Kõik küsivad, mis me siin siis teinud oleme. Aga lihtsam on ette lugeda neid asju, mida me ise disaininud ei ole: külmik, arvutid, üks riiul, töötoolid," loetleb Taavi Aunre. Kõik muu on valminud eritellimusel. "Lampi saaks osta ka kataloogist, aga see maksab kümme korda rohkem. Pealegi saame anda tööd kohalikele headele inimestele, kes ise keevitusmaksiga need asjad valmis teevad," sõnab ta ja kinnitab, et lõppkokkuvõttes on kõik õnnelikumad, nii tellija, kes maksab, kui ka inimene, kes tööd saab teha. Aunre muigab pisut, kui lisab: "Selge on see, et me hirmsasti tahtsime siin kindlat karakterit luua. Et väljanägemine oleks punk ja väljendaks meie enda enesekindlust."

Mari Koger täiendab: "Meie oleme need, kes kõikidele objektidele palju ise teevad. Eelistame rätsepalähenemist nii restorani, kohviku kui ka eramu puhul. Nii saab teha mõõdu järgi ja ainulaadse asja."

Jääb üle nõustuda. Ruum, kus kolm Uddu ja umbes kakskümmend Velveti inimest töötavad, on soe, kutsuv ja inspireeriv. Seda tõestab kasvõi asjaolu, et vahel mõni välismaalane loomelinnakus jalutades just nende uksest sisse astub ja kohvi või lõunat loodab eest leida.

KOMMENTAAR

Võimalus suhelda, võimalus eralduda

Pärtel Vurma, Velveti juhatuse liige

Velveti ja Uddu inimesed on omavahel hästi läbi saanud juba üle kümne aasta. Uddu arhitekti Taavi Aunre käte all valmis ka Velveti eelmine auhinnatud sisearhitektuuriga kontor Niine tänaval. Vähem tähtis ei ole veel see, et Velveti tegevus on üha rohkem seotud keskkonnadisaini ja ruumilahenduste loomisega ning koostöö (sise)arhitektidega on igapäevaselt hädavajalik. Selle kõige juures tundus igati loogiline tuua oma igapäevased töökeskkonnad ka üksteisele võimalikult lähedale.

Meie kontorid on loodud sellisel põhimõttel, et meil oleks mugav omavahel suhelda, aga vajadusel saame ka üksteisest eraldi hoida. Mõlemal ettevõttel on oma koosolekuruumid, köök ja kõik muud igapäevase kontorielu ladusaks toimimiseks vajalikud funktsionaalsed alad. Ometi oleme me tihti koos, kasutame vajadusel üksteise ruume, kui enda omad kõik kinni juhtuvad olema ja jagame sõbralikult kohvikoort, kui see endal otsa on saanud. Head suhted toimivad naabrite vahel ikka siis, kui on tore koos olla, aga on ruumi ka rahulikult omaette olla.

Võib vist julgelt väita, et otsused tehti koos, üksteise arvamust kuulates ja nendega arvestades. Kõige rohkem vaidlusi tekitas igas kontoris kõige olulisem küsimus ehk töökohtade paigutus. Kuna Uddu on omas valdkonnas ülikogenud tegija, siis meie Velvetis kuulasime eelkõige nende ekspertarvamust, usaldasime nende kogemusi ning rääkisime rohkem oma konkreetsetest vajadustest. Loomulikult sekkusime siis, kui tundus, et nende poolt pakutavad lahendused neid vajadusi ei kata. Lõpuks leidsime alati kokkuleppe, mis kõigile hästi sobis.

Ilmselt on iga Velveti töötaja jaoks need lemmiklahendused pisut erinevad. Meie töökorralduse mõttes on hästi oluline, et töökohad on üldkasutatavatest ruumidest eraldi korrusel. See tagab selge arusaama, kus on keskendumist vajava töö tegemise koht ja kus võib töömõtetest vahepeal puhata ja omavahel niisama juttu rääkida.

Autor: Elen Luht

*Artikkel ilmus Äripäeva erilehe "Sisustaja" novembrinumbris.

Foto: Oleg Harchenko, XOfoto.ee
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700