Restoranitest: Salt kui kulinaarne paabel

Restoran Salt
Restoran Salt

Restorani Salt sisse astudes võiks arvata, et oled äkitselt sattunud Itaaliasse, aga võib-olla ka Kagu-Aasiasse või Peruusse, kirjutab Puhkepäeva toidukriitik Heidi Vihma.

Tihkelt laudu täis pikitud väike keldriruum on täis inimesi ja aroome. Salt on rohkem elus kui ükski teine restoran Tallinnas. Elu jätkub sellesse ka nädala esimese poole õhtutel, kui suuremas osas söögikohtadest valitseb tühjus. Kuuldused fine dining’u peatsest surmast leiavad Saltis tugevamat kinnitust kui kusagil mujal.

Nagu vanad sõbrad

Toit valmib sealsamas keldrinurgas, lõhnad annavad teada, milline hõrgutis parajasti koka käe alt tulemas. Kelner võtab meid vastu kui sõpru, mis sest, et viimati käisin Saltis paar aastat tagasi.

Salti menüü on algusest peale pakkunud gastronoomilist tulevärki ja teeb seda ka nüüd. Kulinaarne paabel, võiks selle kohta öelda. Peruu, Laos, Rootsi, Hiina, Malaisia, Prantsusmaa, Jaapan, Itaalia, Tai – kõik on kohal. Baroklik liialdus, võiks mõni snoob õlgu kehtida, aga Salti see sobib ja nad suudavad ka kõik ambitsioonikad road naudinguliselt teostada.

Toidunaudingutele lisaks pakub Salt võimalust ka gastronoomilist sõnavara täiendada.

Kui olete restoranist restorani korduvatest tartar’idest, orsotto’dest , paté’dest ja tiramisu’dest tüdinud, minge ja tutvuge Salti karaage, tostada, poke ay shimey’ ja espuma’ga. Elamused garanteeritud.

Minu isiklik kulinaarne leksika rikastus laksa, tiradito ja calamans’i võrra, õppematerjaliks malaisiapärane vürtsikas mereannisupp laksa ja kammkarbi tiradito tšilli, granaatõuna ja calamans’iga.

Gastronoomilises džunglis aitavad orienteeruda teenindajad, kes tegelevad Saltis palju enama kui toidu toomise ja nõude viimisega. Kelner paistis päris tõeliselt meie mõnusast äraolemisest hoolivat, seda juba alates sobivaima laua valikust ja jookide soovitamisest kuni võõramaiste toidunimedega hakkama saamiseni. Kui aeg-ajalt olengi arvanud, et menüüdes võiks rohkem eesti keelt kasutada, siis seekord mitte – ümbermaailmareisi puhul oleks see asjatu ajaraisk.

Loe teisi restoraniteste: sekretar.ee/restoranitestid

Galerii

Osale arutelus

  • Heidi Vihma

    Heidi Vihma
    Puhkepäeva toidukriitik

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Eesti Vabaõhumuuseum – ajal on lugu!

Rocca al Mares, Tallinna kesklinnast kõigest 15-minutilise sõidu kaugusel asub imeline paik – Eesti Vabaõhumuuseum. Ürituste korraldamiseks leiab siit erinevaid peo- ja seminariruume, kauni looduskeskkonna ning meeliülendavad maitseelamused.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

  • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
    28%
    28%
  • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
    17%
    17%
  • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
    10%
    10%
  • Suvepäevi ei peeta
    45%
    45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara