13. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Exceli nutikas kasutamine aitab aega kõvasti kokku hoida

Foto: Pixabay
Excel võib nutikal kasutamisel anda meeletu aja kokkuhoiu ja juba mõnest väikesest võttest võib abi olla, kirjutab Edunet OÜ juht ja MS Office koolitaja Kristjan Sakk.

Järgnevalt 5 lihtsat nippi Exceli kasutamiseks

1. Tihti on vaja Exceli tabelis andmeid märgistada, et märgistatud andmetega midagi ette võtta. Lühikeses tabelis on hea hiirt kasutada, kuid suures tabelis, kus ridu on näiteks sadu või tuhandeid on hiirega märgistamine tüütu. Mugavaks märgistamiseks on hea kasutada klahvikombinatsioone ++ noole klahvid, millega näitad märgistamise suunda.

2. Excelis on sadu erinevaid funktsioone, millega arvutustehteid sooritada. Kuidas teada, milline funktsioon, mida teeb? Selleks on olemas Internetis Eesti keelne funktsioonide kirjelduste lehekülg, mis on kuvatav SIIT. Lihtsamini leiab aadressi, kui avada Google ja kirjutada Googli otsingusse Exceli funktsioonid, esimene lehekülg, mille Google välja pakub ongi eelpool kirjeldatud.

3. Vahel on mugavam valem kirjutada otse lahtrisse. Valemi kirjutamisel pakub Excel välja rippmenüü valemite nimedest, mida võid kasutada. Kuidas valida menüüst pakutud valem? Kasuta valemi valikuks klahvi.

4. Vahest on vaja Exceli tööraamatus teha töölehest koopia. Kiirem ja mugavam viis toimingu sooritamiseks on viia hiire kursor töölehe lipikule, vajutada alla hiire vasak klahv, hoida klaviatuuril all klahvi ja liigutada hiirega tööle lipikut (silti) töölehtede nimereal natuke edasi. Lasta lahti hiir ja Ctrl klahv. Excel on teinud koopia töölehest, millest hiirega kinni hoidsid.

5. Kui oled avanud mitu tööraamatut, siis Excel näitab korraga ühte tööraamatut. Kui soovid avatud tööraamatuid ekraanil korraga näha, pead minema menüüsse View ja sealt alt valima nupu Arrange All. Avanevast aknast vali, kuidas soovid ekraanipinda tööraamatute vahel jagada ja välju nupuga OK.

Samast aknast on võimalik ka määrata seaded, kui soovid hoida ekraanil lahti ühe tööraamatu mitut töölehte, nii saad ka mugavalt erinevate töölehtede vahel valemeid kasutada.

Soovid teada rohkem nippe Exceli kasutamiseks?

Äripäeva Akadeemia Exceli koolitus edasijõudnud kasutajatele toimub 10.märtsil. Loe koolituse kohta täpsemalt SIIT.

Osaleja tagasiside koolitusele:

Maris Viires, SA Noored Kooli värbamise- ja turundusjuht

Käsi südamele pannes oli see esimene koolitus üle väga pika aja, mis päriselt lõi koheselt sisulist väärtust minu töösse. Aja kokkuhoid on olnud meeletu. Kuna puutun igapäevaselt kokku paljude erinevate tabelitega, nii arvuliste kui ka tekstilistega, siis kulutasin varasemalt päevi tegevustele, mida nüüd saan teha paari tunniga. Uskumatu. Nägin sarnast vaimustust mitmes kaasõppijas seal kohapeal ning need on inimesed, kes on aastaid excelis tööd teinud.

Valdkonnas, kus ülekoormus on kerge tekkima, vähendas see pinget tohutult ja ärevus ning hirm numbrite maailma ees kadus sootuks.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700