15. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida teha, et tööelu ei varjutaks eraelu?

Foto: Pixabay
Küllap on paljudele tuttav olukord, kus tööpäeva lõppedes on mitmed asjad veel pooleli, mõni e-mail vastamata, tähtaeg lähenemas ning kojuminek viibib ja nii kordub see päevast päeva. Töölt lahkudeski on pea täis mõtteid ja muresid, mis rahu ei anna.

Koju kaasa tulevad töömõtted mitte ainult ülesannete rohkusest ja ajapuudusest, küllap rohkemgi veel pingelisest tööiseloomust, lahendamata jäävatest probleemidest, rahulolematusest. Mitmed uuringud näitavad, et vastupidist olukorda, kus pereasjad segavad tööülesannetele pühendumist, täheldatakse vähem.

Millal on tööasjad liialt koju ja isiklikku ellu tunginud?

Nimetagem siinkohal mõningaid ohumärke.

- Elurütm ja –viis on kohandunud valdavalt tööelu järgi. Järjest enam või regulaarselt venivad tööpäevad pikaks, sageli tuleb tööasju kodus teha.

- Jututeemad, mõtted keerlevad tööasjade ümber ka vabal ajal, pere ja sõprade ringis.

- Hobide ja muude huvide järjest enam taandumine.

- Väljalülitumiseks vajatakse üha sagedamini alkoholi vm mõnuaineid.

- Pereelusse puutuva taandumine, üha vähem ollakse kursis peres ja lähedaste elus toimuvaga.

- Tööga hõivatus on sagedane põhjus ühistegevustest loobumiseks.

- Suhted lähedastega pingestuvad, koosolemised ei paku rõõmu.

Mida teha, et tööelu ei varjutaks eraelu ja töömured ei tuleks koju kaasa?

Määratle prioriteedid.- Eneseteostus on oluline, kuid selleks on erinevaid võimalusi. Mõelda tasub sellele, kas tööalased saavutused on esikohal ja kui kauaks. Mida vajad ja millest oled valmis loobuma, et tunda end eduka, rahuloleva, õnnelikuna? Millele pühenduksid, kui seda tööd ei ole või selle olulisus muutub, mis on veel tähtsad asjad sinu elus?

Sõnasta eesmärgid. Pingeid ja koormust talutakse paremini, kui endale teadvustada, mille nimel pingutatakse. Kuhu tahad jõuda pikas perspektiivis ja mis on selle saavutamise vahe-eesmärgid. Mis on eesmärk ja mis on selle saavutamise vahend? Kas eesmärgiks on kõrge palk, kaasnev elustiil või püüdled millegi muu poole?

Loo selgus selles, mille üle omad kontrolli, mis on sinu poolt muudetav ja mis mitte. Võta vastutus ja initsiatiiv nende asjade muutmisel, mida saad teha oma tööasjade paremaks korraldamiseks. Neid asju, mida muuta ei saa, leia viise nendega toimetulekuks, lõõgastumiseks, tööelu tasakaalustamiseks ja väljalülitumiseks.

Kujunda endale sobivad ümberlülitusvõtted. Töömõtted kipuvad koju kaasa tulema siis, kui pinge lõpetamata tegemistest jääb ülesse. Seda aitab vältida enda jaoks päevakokkuvõtte tegemine, selguse loomine, mis tehtud, millega tuleb jätkata, järgmise päeva kavandamine. Võimalik, et tuleb mõne lahendamata jäänud probleemi suhtes seisukoht võtta, et õhtu rahulikumalt kulgeks. Töölaua korrastamine, ümberriietumine, mõni sobiv rituaal, samuti teekond töölt koju võimaldavad töömõtetelt muule ümberlülituda.

Piira muretsemisaega. Kui muremõtted ei anna kõigele vaatamata rahu, siis luba endale muretseda teatud piiratud aja jooksul, nt alates kella seitsmest 15 minutit ja keskendu täiega sellele. Kui vajad seejuures kaaslast, kes kuulaks ja mõistaks, siis võtke samuti ajalimiit ja pidage sellest kinni. Kui aeg läbi, otsusta muretsemine lõpetada ja võta käsile mõni tegevus, mida meeldivam, seda parem.

Üks asi korraga. Nii nagu tööülesannetele ja muretsemisele keskendumisega, sobib see juhtnöör ka hobidele, meelelahtutustele ja perele pühendumisel. Kui oled otsustanud aja maha võtta, tegeleda millegi meeldivaga, oled lähedaste või sõprade seltsis, siis ära kergita üles muid, asjasse mittepuutuvaid teemasid, seda enam probleeme (selleks lepi endaga kokku eraldi aeg). Naudi iga hetke siin ja praegu.

Tasakaal töö- ja eraelus. Võimalik, et elus on perioode, kus tööle ja karjäärile pühendumine on esikohal ja see on sinu teadlik valik. Vahel aga võtab töötamine sinu üle võimust isiklikus elus emotsionaalselt köitva puudumisel või koguni probleemide eiramisel. Kui märkad, et tööelu kõrval pole eriti midagi, mis oleks tasakaalustav, energiat taastav, rõõmu ja rahulolu pakkuvat, sinu aega ja pühendumist väärivat, siis jõuame tagasi algusesse – vaata üle oma prioriteedid ja eesmärgid ning otsusta, kas see on see elu, mis on sulle parim.

Allikas: cvkeskus.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700