27. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lihtsad harjutused kontorivõimlemiseks

Foto: Raivo Tiikmaa
Igapäevaselt kontoritööd tegevate inimeste tervist kahjustab enim pikalt arvuti taga istumine. Tööpäeva lõpuks on tihtipeale väsinud mitte üksnes vaim vaid ka silmad. Leevendust toovad lihtsad harjutused.

“Sundasend koormab luu- ja lihaskonda, silmi väsitab pikalt ja ilma pausideta kuvarisse vaatamine, kuvari vale kaugus, aga ka arvutitöökoha üle- või alavalgustatus. Väga sageli on tööruumide valgustites värelust, mis kurnab nii silmi kui ka organismi. Seetõttu on hästi oluline pöörata tähelepanu tööajal puhkepauside tegemisele ja enese liigutamisele,” ütles koolitaja ja töötervishoiuarst Annika Küüdorf Töökeskkonna Haldus OÜ-st.

Leevendust toovad juba lihtsad harjutused.

Alusta sirutamisest

Tõuse töölaua tagant püsti ning jälgi, et su ümber oleks veidi ruumi. Siruta aeglaselt käed enda kõrvale välja.

Seejärel tõsta käed üles ning siruta ennast võimalikult pikaks – piltlikult öeldes püüa puudutada lage. See harjutus aitab hästi luu- ja lihaskonda sundasendist välja tuua, venitab selgroogu ja süvalihaseid selgroo ümber.

Selgroogu saab väga hästi venitada ka ette kummardudes ning kükkasendis kätega jalgade ümbert kinni võttes. Hoia seda poosi mõned sekundid, hinga rahulikult ning tunneta seljalihaste venitust. Seejärel tõuse rahulikult taas püstiasendisse.

Kõikide võimlemisharjutuste puhul ongi võtmeks rahulikus tempos liigutamine ja sügav hingamine.

Foto: Raivo Tiikmaa

Harjutused õlgadele

Vii õlad aeglaselt taha ning hoia veidi aega seda poosi – see aitab õlavöötme eesmisi lihaseid venitada. Seejärel too õlad tagasi keskele, lõdvesta veidi ning siis too õlad ettepoole – taas lihaseid pingutades ja tagumisi õlavöötme lihaseid venitades. Too õlad tagasi keskele ning raputa end veidi. See harjutus aitab õlavöötme piirkonda lõdvestada ja seeläbi ka peavalusid ning lihaspingete tekkimist vältida.

Foto: Raivo Tiikmaa

Võta aega ka käte eest hoolitsemiseks

Töö klaviatuuri ja hiirega seab käed tundideks sundasendisse. Üks väga hea võimalus oma randmete ja sõrmede lõdvestamiseks on käe ettetoomine ning sõrmede painutamine enese poole. Hoia seda asendit mõned sekundid, seejärel lõdvesta kätt. Korda sama teise käega.

Käsi tasub ka väikese massaažiga ergutada – alusta masseerimist sõrmedest, sellel järgnevalt masseeri peopesa, küünar- ja õlavart. Küünar- ja õlavarre piirkonnas tee massaažiliigutusi südame suunas.

Foto: Raivo Tiikmaa

Jalgade lõdvestamine

Pidev istumine mõjub väga koormavalt ka jalgadele. Seepärast tasub vähemalt paar korda päevas jalad istudes välja sirutada, seejuures jalalabasid ja varbaid vaheldumisi enda poole painutades ja sirutades. See harjutus aitab vältida jalgade tursumist ja veenilaiendite tekkimist.

Foto: Raivo Tiikmaa

Kui tunned, et päris iga tunni jooksul võimelda ei saa, siis tee vähemalt kord päevas kaasa Vikerraadio virgutusvõimlemist. Virgutusvõimlemine on eetris Vikerraadios igal tööpäeval kell 11.05 algavas „Huvitaja“ saates. Virgutusvõimlemist saab ka järelkuulata Vikerraadio kodulehel.

Allikas: tooelu.ee

Fotod: Raivo Tiikmaa

Loe lisaks, kuidas tekitada töökohas rohkem liikumislusti.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700