2. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Asendamatud abilised siseruumides: 10 kasulikku toataime

Tõlvehik on suhteliselt levinud toataim, mis köidab pilku oma kaunite õitega. Lisaks aitab ta väga hästi ruumis ka õhukvaliteeti parandada.
Foto: Shutterstock
Taimed aitavad vähendada ruumides süsihappegaasi ja toksiliste ühendite hulka. Mõned on selles töös eriti võimekad. Lisaks näevad nad ilusad välja!

Siseruumides ümbritsevad meid mitmed eri materjalid (ehitus- ja viimistlusmaterjalid, vaibad, mööbel, tekstiil, kodukeemia) ja kontoritehnika, mis võivad eritada õhku kahjulikke aineid ja gaase (formaldehüüdid, lämmastikoksiid, ammoniaak, metaan jne).

Sellele lisaks on talvel keskküttega ruumides tegu kuiva õhuga, kus puuduliku ventilatsiooni korral ei pruugi õhuringlus kõige parem olla. Tänu sellele võivad inimesi kimbuta erinevad tervisehädad nagu allergiad, astma, silmade, nina ja kurgu ärritus, väsimus ning peavalu. Eksperdid usuvad, et tubane õhu saastatus kujutab endast tervisele suuremat ohtu kui saastunud välisõhk, kuna veedame kuni 90% elust siseruumides.

Õhukvaliteedi parandajad

Kõige põhjalikumad uuringud toataimede mõjust siseruumides pärinevad 1980ndatest aastatest, mil NASA teadlased uurisid õhu kvaliteediga kaasnevaid probleeme kosmosesüstikutes ja leidsid, et appi tuleb võtta toataimed - fotosünteesi käigus eritavad taimed õhku inimesele vajalikku hapnikku ning samaaegselt neelavad õhust süsihappegaasi ja toksiine, mis lagundatakse juurtes mullamikroobide kaasabil.

Taimedega haljastatud ruumide õhk sisaldab 50-60% vähem hallitusseente eoseid ja baktereid kui taimedeta ruumid. Arvuti kiirguse ja müra kahjulikku mõju aitavad taimed vähendada, eriti eeterlikke õlisid sisaldavad taimed, mille värskendavad lõhnad stimuleerivad inimorganismi tegevust. Lisaks aurustub taimede lehtede pinnalt vett, mis aitab suurendada ruumide õhuniiskust. Veeaur seob imeväikseid tolmuosakesi, mis muutuvad raskemaks ja sadestuvad kiiremini ning õhk muutub puhtamaks. Uuringud näitasid, et taimede mõjul tundis 15% inimestest vähem silmade kuivust, 31% vähem kurguvalu, 32% vähem väsimust, 38% köhis vähem ja 45%-l oli vähem peavalusid.

10 kasulikku toataime

Bambus-mägipalm

Sobib kõikidesse ruumidesse. Kasvab jõudsalt piisava kastmise korral ka varjulises kohas, otsest päikest ei taha. Sellistes tingimustes puhastab ta aktiivselt õhku, NASA poolt tunnistatud üheks parimaks benseeni ja dikloroetüüdi eemaldajaks. Võib kasvada kuni kolme meetri kõrguseks.

Asalea

Rikkaliku värvivalikuga ja ilusate liht- või täidisõitega taim, mis sobib ehtima iga ruumi. Ent tema eest hoolitsemine pole kõige lihtsam - taim vajab happelist ja pidevalt niisket mulda ning tavalisest jahedamat, kuid valget kasvukohta. Kui kasutate ruumis ebakvaliteetseid puhastusvahendeid, aitab asalea filtreerida saastunud õhku, kuigi soovitav on alustada siiski looduslikemate puhastusvahendite kasutamisest, nii ei käi taimel puhastöö üle jõu.

Asalea

3. Aglaonema

Kõrgus 30 sentimeetrist kuni pooleteise meetrini. Vähenõudlik taim, mis eelistab osalist varju, kuid talle ei meeldi järsud temperatuurikõikumised. Vajab niisket õhku ja mõõdukat kastmist, tuleb jälgida, et muld läbi ei kuivaks. Soovitatav on kastmiste vahel taime veega piserdada. Lisaks dekoratiivsele välimusele on hea õhupuhastaja, ent temaga tasub olla ettevaatlik, sest taime mahl ja marjad on mürgised. 

Aglaonema

4. Aaloe

Vähenõudlik taim, mis võib kasvada nii päikese käes kui poolvarjus. Talub erinevat temperatuuri, kuid see ei tohiks langeda alla 10 °C. Talvel kasta harva (piisab paarist korrast kuus) ja hoida valges jahedas kohas temperatuuril 10-12 °C, veest rohkem vajab valgust. Suvel kasta rikkalikult, asukoht olgu päikesepaisteline. Aaloe on tohter aknalaual - taim sisaldab üle 160 erineva bioaktiivse aine. Kõige rohkem kasutatakse värsket aaloemahla põletushaavade, ohatiste ja raskesti paranevate nahahaavade ning ka kiiritustõve haavandite ravis. Lisaks aitab ta puhastada õhku ruumides. Kui kemikaalide hulk õhus on muutunud liiga kõrgeks, annavad sellest märku taime lehtedele tekkivad pruunid laigud.

Aaloe

5. Nõelköis

Ronitaim, mis võib kasvada kuni 20 meetriseks. Lehed on südamekujulised, läikivad ja nahksed ning sõltuvalt sordist, kas ühevärvilised või kirjud. Valguse suhtes vähenõudlik. Kirjulehelist sorti võib hoida valgemas, et ta säilitaks paremini lehemustri. Kastmise suhtes vähenõudlik, talub ka läbikuivamist.

NB! Kuulub tänu formaldehüüdide puhastuse võimele NASA parimate õhupuhastajate nimekirja.

6. Harilik luuderohi

Eelistab jahedamat temperatuuri (talvel 10 kraadi) ja mõõdukat õhuniiskust. Soojas keskkonnas venib välja. Sobib valgusrikas või poolvarjuline kasvukoht. Väheses valguses kasvab aeglaselt, kuid siiski talub halbu valgustingimusi suhteliselt hästi. Vältida otsest päikesevalgust. Kasta mullapalli kuivades (üle kahe nädala), talvel vähem. Kastmiste vahepeal tuleks piserdada. NASA teadlaste poolt kuulutatud number üks õhupuhastajaks, mis puudutab formaldehüüdide poolt saastunud ruume. Lisaks arvatakse, et tugevdab juukseid ning kaitseb UV-kiirte eest. Mürgine taim.

7. Kummi-viigipuu

Kuulub viigipuude perekonda ja pärineb India rannikualade džunglitest. Lehed on hästi paksud, läikiva ja nahkja tekstuuriga, ovaalsed ja kuni 30 cm pikad. Võib kasvada kolme meetri kõrguseks. Tegemist on vähenõudliku taimega, kuid sobiv temperatuur kasvuks võiks olla pigem soe (18-24 kraadi), soovitavalt mitte alla 16 kraadi. Ei talu tuuletõmbust ega asukohta küttekeha lähedal. Eelistab niiskemat kasvukohta ja valget või poolvarjulist keskkonda. Suvel vältida otsest päikesevalgust. Lopsakad lehed niisutavad õhku ja eemaldavad kahjulikke toksilisi ühendeid.

Kummi-viigipuu

8. Tõlvlehik

Kuulub võhaliste sugukonda ning kasvab looduses Lõuna-Ameerikas. Müügil erineva suurusega, alates minist ja lõpetades rohkem kui meetri kõrguste taimedega. Lehestik on tumeroheline ja lopsakas. Suhteliselt vähenõudlik, ent kuna kasvab looduses vihmametsades, meeldib talle soojus (20-25 kraadi) ja niiskus. Talvel võib olla ka natuke jahedamas ruumis, kuid mitte alla 16-kraadi (lehed kaotavad läike ja kasv pidurdub). Vältida tuuletõmbust ja talvel aknalaual hoidmist. Eelistab poolvarjuslit kasvukohta. Vähendab õhusaastet siseruumides.

Tõlvehik

9. Havisaba

Väga populaarne toataim, kuna on ülimalt vähenõudlik: kannatab nii pimedat kasvukohta kui ka vähest kastmist. Pärineb Aafrikast. Taime lehed võivad kasvada rohkem kui meetri pikkuseks, sellisel juhul on vaja neid toestada, soovitavalt puidust või metallist ümara võrega.

Väga pikaealine taim - sobivate kasvutingimuste puhul võib kasvada mitmekümne aasta vanuseks. Kasta tuleb mõõdukalt - alles siis, kui ülemine mullakiht on ära kuivanud. Üle kastmise tulemusena muutuvad taime lehed kollaseks ja hakkavad mädanema.

Vajab sooja ruumi, temperatuur ei tohiks langeda alla 15 kraadi. Öösiti toodab palju hapnikku.

Havisaba

10. Tups-rohtliilia

Pärit Lõuna-Aafrikast. Lehestik tihe ja roheline. Pikkadel õisikuvartel ripuvad tütartaimed. Levinum ja ka vastupidavam on roheliste lehtedega taim, kuid esineb ka servast kollaste triipudega teisendeid. Eluiga 4-5 aastat. Ruumides väga levinud taim, kuna on vähenõudlik - sobib nii soojem kui ka jahedam keskkond (talvel 16 kraadi ringis, kuid mitte alla 7 kraadi), mõõdukalt õhuniiske koht.

Kui lehetipud kuivavad, on soovitav õhuniiskust tõsta näiteks piserdamisega. Hea õhupuhastaja.

Tups-rohtliilia

Autor: Urve Vilk

*Artikkel ilmus Äripäeva erilehes „Oma maja“

Vaata lisaks: 44 ideed, kuidas tuua kontorisse rohkem rohelust

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700