Autor: Allikas: www.aripaev.ee • 7. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis tegutseb üle 30 põgenemistoa

Nowescape on põgenemistubade broneerimissüsteem, umbes samasugune, nagu booking.com hotellidel.
Jaapanis enam kui kümne aasta eest loodud reaalsuses toimuvad põgenemismängud koguvad populaarsust ka Eestis. Praeguseks on Eestis juba üle 30 põgenemistoa, aga ka firma, mis lõi põgenemistoa valimiseks ja broneerimiseks veebilehe.

“Maailmas on vähemalt 12 000 põgenemistuba, kuid nende täpset arvu ei tea keegi. Üldjuhul maksab reaalne põgenemismäng umbes sama palju kui öö 3-tärni hotellis, vahe on vaid selles, et hotellis viibitakse ühe öö, põgenemistoas aga tavaliselt 60 minutit,” ütleb Nowescape'i looja, mullu asutatud Escapeit OÜ enamusosanik Fred Pedersen.

Nowescape on põgenemistubade broneerimissüsteem, umbes samasugune, nagu booking.com hotellidel. “Avasime saidi umbes kolm kuud tagasi ja praegu pakume juba võimalust broneerida Tallinna ja Pärnu kõige populaarsemaid põgenemistube, kuid laiendame oma äritegevust Lätti, Suurbritanniasse ja Singapuri,” räägib Pedersen. “Töötame praegu umbes 30 põgenemismänge pakkuva ja opereeriva firmaga Eestis, Lätis, Suurbritannias ja Singapuris.

Esimene põgenemistuba aastal 2013

Eestis avati esimene põgenemistuba Exit Room 2013. aastal ja see on jäänud praeguseni üheks edukamatest. Iga paari kuu järel jõuab turule uusi tegijaid. Nii näiteks on toodud siia frantsiisilepingute alusel sellised suured Venemaa firmad nagu Claustrophobia ja iLocked, mis on avanud Eestis juba oma põgenemistoad.

“Meil ei ole kavas põgenemistube soetada, sest siis tekiks huvide konflikt. Me jääme neutraalseteks mängijateks, kelle eesmärk on pakkuda kliendile endale võimalust valida põgenemismäng, mis sobib talle kõige paremini, mitte aga mängu, mida talle üritatakse müüa,” selgitab Pedersen.

“Kuna põgenemistube on hakanud tekkima nagu seeni pärast vihma, on klientidel väga raske valikut teha. Siin on mitu probleemi. Esiteks on iga põgenemistuba unikaalne. Mõned neist on tõepoolest põnevad, üllatavad ja lõbusad, kuid samal ajal võib sattuda tõeliselt igava ja etteaimatava põgenemistoa otsa,” ütleb Pedersen.

Teine probleem seisneb selles, et kuni te ei ole mänginud, ei tea te, mis teid põgenemistoas ees ootab. Põgenemistubadel ei ole tärnisüsteemi nagu hotellidel, ja ainus infoallikas on teiste inimeste hinnangud. Ja siin peitub veel üks probleem: kuna see valdkond on veel uus ja põgenemistoad paljude inimeste jaoks midagi ebatavalist, annavad nad rõõmuga vaimustunud hinnanguid isegi madala kvaliteediga ja igavatele põgenemistubadele.

Igal põgenemistoal on oma koduleht ja ajakava. Kui tahate valida põgenemistuba mõnes konkreetses kohas või kindlal ajal, võib selleks suurtes linnades kuluda tunde. “Just sellepärast otsustasime luua Nowescape'i – platvormi, kus te võite ühel  leheküljel näha kõiki konkreetse linna põgenemistube, nende aadresse, lahtiolekuaegu, vabade aegade olemasolu ja kontrollitud vastukajasid,” räägib Pedersen.

Mille poolest on põgenemistoad huvitavad?

Pedersen räägib, et inimesed töötavad tänu tehnilisele progressile iga aastaga keskmiselt vähem ja teenivad rohkem, ja vaevalt see kunagi veel muutub. “Inimestel tekib rohkem vaba aega ja rohkem raha ja nad tahavad oma aja ja rahaga midagi ette võtta. Viimastel aastatel on tekkinud hulk ettevõtteid ja lausa terveid majandusharusid, kus teatakse, kuidas seda probleemi lahendada. Üks konkreetne valdkond, mis on viimasel ajal kiiresti arenenud, on reaalsed põgenemismängud,” selgitab Pedersen.

Põgenemismängud on head meeskonnatöö treenimiseks, sest need panevad mängijad stressiolukorda, kuid seda mängukeskkonnas, kus eksimine on normaalne.

Põgenemismängud on ideaalne ka värbamisprotsessis personali valimisel, et kontrollida kandidaate. Selle käigus on võimalik kohe tuvastada liidrid ja kaasatulijad, targad ja mittestandardsete otsuste langetajad. Põgenemismängud sobivad suurepäraselt kohtingute korraldamiseks, sest on tõestatud, et üheskoos läbi elatud emotsionaalne kogemus lähendab inimesi.

Põgenemismäng - see on nagu arvutimäng, kuid kõik, mida te teete, toimub reaalsuses. “Kui avati esimene põgenemistuba, oli see tehnoloogilises mõttes suhteliselt lihtne. Nüüd on põgenemistube tohutult ja kliente on üha raskem üllatada paari koodluku või ultraviolett-laternaga. Nüüd tuleb pakkuda klientidele midagi hoopis põnevamat ja ootamatumat,” ütleb Pedersen.

Ta lisab, et mõne põgenemistoa reklaamis on lausa öeldud, et seal ei ole ei koodlukke ega liikuvaid ultraviolett-tulesid. “Aga ma arvan, et erinevus peitub hoopis muus. Hea põgenemismäng suudab teid üllatada, isegi kui te olete eelnevalt olnud kümnetes põgenemistubades,” selgitab Pedersen.

Kehvas põgenemistoas sisestad koodluku koodi ja lukk avaneb. Heas põgenemistoas sisestad koodi, kuid ei avane mitte lukk, vaid miski, mida sa ei oska oodata. Näiteks vastasseinas asuvasse tuppa viiv salakäik.

Eesti Esimese põgenemistoa Exit Room looja, Team Adventure OÜ juhatuse liige Katrin Liivat räägib Äripäevale, kust neil tuli idee teha põgenemistuba. Loe artiklid edasi siit.

Autor: Aljona Stadnik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700