Autor: Sekretär.ee • 8. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5 nõuannet, et naistepäeval kingitud lilled kaua kaunina püsiksid

Kui te pole kindel, milline veetemperatuur lilledele õige on või kui kimbus on erinevat tüüpi lilli, siis kasutage keskmise temperatuuriga vett.
Foto: Pixabay
Lillede säilimine on nii saajale kui kinkijale kindlasti oluline, kuid alati ei saa ka lillepoodnik garanteerida, kaua lill vastu peab, kuna see sõltub väga paljudest teguritest. Samas on mitmeid nippe, mida saab ise ära teha, et kingitud lilled kauem silmailu pakuksid.

Lõika varred enne vette panemist.

Kõige olulisem lillede säilitamisel on enne lillede uuesti vette panemist varte ülelõikamine terava noaga. Seda võiks ideaalis teha 45 kraadise nurga all, siis saab lill kõige paremini oma joogi kätte. Kui lilled on veest väljas, siis tungivad väikesed õhumullid vartesse ja sulgevad ligipääsu veele. Sellepärast peab lilled uuesti vette pannes üle lõikama, et tee avada ja õhumullid välja lasta.

Pane lilled õige temperatuuriga vette.

Tavaliselt sobib lõikelilledele kõige paremini toasoe vesi, mitte jääkülm ega kuum. Küll aga on mõned erandid. Üldine reegel on, et mida puitunum vars, seda kuumem vesi. Näiteks roosid ja krüsanteemid vajavad peale lõikamist kindlasti sooja vett. Samuti karvase varrega lilled, näiteks päevalilled, eelistavad soojemat vett. Samas õrnema varrega kevadlilled, nagu tulbid, tulikad, nartsissid ja hüatsindid eelistavad külma vett. Kui te pole kindel, milline temperatuur õige on või kui kimbus on erinevat tüüpi lilli, siis kasutagegi keskmise temperatuuriga vett.

Puhasta lillevarred alumistest lehtedest ja vaheta tihti vett.

Tavaliselt tulevad lillepoest ikka ilusti puhastatud lilled, kuid kui peaksite kingituseks saama lilled, mille varred on puhastamata, siis kindlasti puhastage varred alumistest lehtedest, mis ulatuvad vette. Vesi tuleb hoida lehtedest puhas ning vett võiks vahetada vähemalt üle päeva, iga kord jälle varred üle lõigata. Sodi lillevees põhjustab bakterite vohamist.

Kasuta võimalusel lilleväetist.

Lillevee hulka võib segada ka lillede säilitusainet, milles on vajalikud toitained, kuid tegelikult piisab täiesti ka tihedast veevahetamisest ja varte ülelõikamisest.

Turguta „väsinud“ lilli.

Kui lilled hakkavad ära väsima, siis osade lillede puhul toimivad mõned nipid, et neid uuesti värskeks turgutada. Roosid võib näiteks keerata tugevasti paberisse nii, et pead oleksid püstiasendis, lõigata üle varred ja panna väga kuuma vette ning jätta ööseks nii seisma. Krüsanteemide turgutamiseks sobib samuti kuum vesi. Kui tulbi pead kipuvad ära vajuma, siis võib tulbi pea alt varrest torgata läbi peenikese nõela, mille peale pead tavaliselt jälle püsti tõusevad. Kui teile kingitakse näiteks ratsuritäht, siis ratsuritäheõied võivad teinekord raskuse all varrest murduda. Selle vastu aitab, kui pistate seest õõnsa varre sisse puidust pulga, mis vart seestpoolt nähtamatult toetab.

Lillede säilimisaeg

Kõige vastupidavamad lõikelilled vaasis on inkaliiliad, krüsanteemid, nelgid, kallad, kuid ka näiteks imekaunid kevadlilled tulikad seisavad õige hoolduse korral päris pikalt ilusad.Kui on värske lill, siis õige hoolduse korral seisavad ka roosid kenasti.

Et lilled püsiksid kaua värskena, on neile parim koht loomuliku valguse käes, kuid mitte otsese päikese käes.

Nõuandeid jagas Elisabet Aias florist Liis Talve.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700